Plan wycieczki

Dzień 1

Dzień 1

Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy i Austrię. Późnym wieczorem przyjazd na nocleg do hotelu w ok. Udine (w tym dniu nie ma obiadokolacji w hotelu). Po drodze planowane są krótkie postoje. (Trasa ok. 950 km).

Dzień 2

Dzień 2

Śniadanie, przejazd do Modeny miasta słynącego z doskonałego octu balsamicznego, który jest jednym z filarów kuchni włoskiej. W programie spacer po mieście: Pałac Książęcy, Via Emilia - ulica pamiętająca czasy rzymskie. Zobaczymy również słynną dzwonnicę Ghirlandina, która jest symbolem miasta, jak również katedrę i ratusz - zabytki wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wizyta u producenta tradycyjnego octu balsamicznego. Poznamy proces wieloletniej produkcji, ponadto degustacja różnowiekowych octów. Wizyta w Bolonii - mieście, które ma przydomek „uczona” - ze względu na uniwersytet i „tłusta” - ze względu na kuchnię. Zwiedzanie centrum historycznego: Piazza Maggiore, Piazza del Nettuno, bazyliki San Petronio, katedry San Pietro oraz Piazza di Ravegnata ze słynnymi wieżami. Przejazd w ok. Bolonii na degustację produktów lokalnych. Nocleg w ok. Bolonii. (Trasa ok. 390 km).

Dzień 3

Dzień 3

Śniadanie i przejazd do Cortony, uroczo położonej na pagórku Val di Chiana. Spacer po średniowiecznych uliczkach miasta uwiecznionego w filmie „Pod słońcem Toskanii”. Kolejno przejazd do Arezzo jednego z ważniejszych miast Etruskich i zwiedzanie centrum historycznego gdzie wejdziemy do Bazyliki św. Franciszka i będziemy podziwiać wspaniałe freski Piero Della Francesca. Następnie przejazd na degustację produktów lokalnych. Nocleg w ok. Chianciano Terme. (Trasa ok. 200 km).

Dzień 4

Dzień 4

Śniadanie i przejazd do Montalcino, miasta Etrusków i wina Brunello. W programie zwiedzanie centrum historycznego wraz z Palazzo dei Priori, ratuszem i słynną La Racca z IV w. Następnie przejazd do Montepulciano, miasta słynącego z czerwonego wina Nobile. Spacer po Corso z pięknymi pałacami, Piazza Grande z ratuszem oraz katedrą. Wizyta w jednej z cantini i degustacja słynnego wina Moltepulciano Nobile. Następnie przejazd do Pienzy, miasta papieża Pio II oraz owczych serów toskańskich. Spacer po Corso do Piazza Pio II z katedrą oraz czas wolny. Następnie przejazd na degustację produktów lokalnych w tym serów. Przejazd na nocleg do hotelu w ok. Chianciano Terme. (Trasa ok. 150 km).

Dzień 5

Po śniadaniu przejazd do Spello. Spacer po starówce oraz wizyta w kościele Najświętszej Mari Panny, gdzie będziemy podziwiać słynne freski Pinturicchia. Następnie zaprosimy Państwa na wizytę w typowej fatorrii produkującej umbryjską oliwę. Przejazd do Montefalco, miasta słynnego umbryjskiego czerwonego wina. Zwiedzanie centrum historycznego i przejazd na degustację produktów lokalnych. Powrót na nocleg do hotelu. (Trasa ok. 350 km).

Dzień 6

Dzień 6

Po śniadaniu przejazd do słynnego regionu winnic Chianti z malowniczymi pejzażami i miasteczkami: Rada in Chianti i Castellina in Chianti skąd pochodzi najsłynniejsze włoskie wino. Przejazd do Sieny, średniowiecznego miasta słynnego m.in. z wyścigu konnego Palio. Zwiedzanie głównego Placu II Campo, który do dziś zachował charakterystyczny kształt muszli oraz gotyckiej katedry z przepięknymi marmurowymi posadzkami. Degustacja produktów lokalnych. Przejazd na nocleg do hotelu w ok. Montecatini Terme. (Trasa ok. 200 km).

Dzień 7

Dzień 7

Śniadanie i przejazd do Pizy, miasta słynnej Krzywej Wieży (podziwiana z zewnątrz). W programie zwiedzanie baptysterium i katedry. Następnie przejazd do Montecarlo, gdzie zaproponujemy Państwu kurs podstaw gotowania kuchni włoskiej połączony z degustacją. Powrót na nocleg do hotelu. (Trasa ok. 100 km).

Dzień 8

Dzień 8

Po śniadaniu przejazd do Florencji, miasta Medyceuszy oraz takich specjałów jak: słynnego befsztyku oraz flaków. Zwiedzanie miasta: Kościoła św. Krzyża z nagrobkami sławnych Florentyńczyków, Placu Ratuszowego, Mostu Złotników, Katedry Santa Maria del Fiore przykrytej wspaniałą kopułą zaprojektowaną przez Brunelleschiego oraz najstarszego budynku miasta czyli baptysterium, do którego prowadzą słynne Rajskie Wrota. Czas wolny. Możliwość realizacji dodatkowego punktu programu - wizyta w Palazzo Pittich (płatne dodatkowo). Następnie degustacja produktów lokalnych. Powrót do hotelu w ok. Montecatini Terme. (Trasa ok. 100 km).

Dzień 9

Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu i przejazd do Wzgórz Euganejskich. W programie objazd panoramiczny po Monselice - jednym z urokliwych miejsc w Wenecji Euganejskiej. Następnie degustacja produktów regionu Veneto. Po południu wyjazd do Polski. Po drodze planowane są krótkie postoje. (Trasa ok. 1400 km). Możliwość realizacji wycieczki lokalnej do Padwy (płatna dodatkowo).

Dzień 10

Przyjazd do Polski w godzinach porannych (Woszczyce ok. 10:00).

Uwagi do programu

Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, centrach historycznych i innych obiektach turystycznych. Taksy klimatyczne płatne na miejscu, bezpośrednio w hotelach.

Dodatkowe informacje

Do dyspozycji gości

Recepcja, restauracja lub bar.

Wyżywienie

śniadania kontynentalne (pieczywo, masło, dżem, kawa, mleko).

Zakwaterowanie

Hotele **/ *** klasy turystycznej, położone w miastach satelickich (30-65 km do centrum), na trasach pomiędzy zwiedzanymi miastami. 8 rozpoczętych dób hotelowych: nocleg tranzytowy na terenie Włoch/ Udine (1), Bolonia (1), Florencja/ Montecatini Terme (3), Chianciano Terme (3).

Wizy

Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje: przejazd komfortowym autokarem (WC, klimatyzacja, bar, video), zakwaterowanie w hotelach (8 rozpoczętych dób hotelowych), 8 śniadań kontynentalnych; program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS, podatków turystycznych oraz degustacji.
Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie ok. 300 EUR płatne obowiązkowo pilotowi jako pakiet. Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 5 EUR (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych.

Wycieczki lokalne: Florencja - Galeria Palatyńska ok. 25 EUR., Padwa ok. 12 EUR (wycieczka odbywa się przy znacznej liczbie chętnych).


Inne

Obsługa grupy w systemie TOUR GUIDE.

Jest to bezprzewodowy system oprowadzania grup, umożliwiający Klientowi wygodny sposób zwiedzania. Przeczytaj więcej o tour guide.

Gusto Italiano - Historia i smaki Italii dla Wygodnych

5.0/6 (3 opinie)

Udostępnij
Dodaj do schowka
Gusto Italiano - Historia i smaki Italii dla Wygodnych
Galeria (16)
Gusto Italiano - Historia i smaki Italii dla Wygodnych
Gusto Italiano - Historia i smaki Italii dla Wygodnych
Gusto Italiano - Historia i smaki Italii dla Wygodnych
Zdjęcie mapy
Plan Wycieczki

Atuty oferty

Cena podstawowa obejmuje: przejazd komfortowym autokarem (WC, klimatyzacja, bar, video), zakwaterowanie w hotelach (8 rozpoczętych dób hotelowych), 8 śniadań kontynentalnych; program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS, podatków turystycznych oraz degustacji.
Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie ok. 300 EUR płatne obowiązkowo pilotowi jako pakiet. Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 5 EUR (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych.

Wycieczki lokalne: Florencja - Galeria Palatyńska ok. 25 EUR., Padwa ok. 12 EUR (wycieczka odbywa się przy znacznej liczbie chętnych).


Plan wycieczki

Dodatkowe informacje

Lecąc na wakacje z Rainbow masz zawsze w cenie:

Bagaż

rejestrowany i podręczny

Opieka

polskojęzycznego pilota

Ubezpieczenie

podstawowe

Uśmiechnięty pan na banerze

Oferta nie jest obecnie w sprzedaży

pani z lornetka

Marzysz o odpoczynku w tej okolicy?
Mamy dla Ciebie wiele innych propozycji!

Sprawdź inne oferty w okolicy

Opinie klientów

Intensywność programu
5.2
Pilot
5.7
Program wycieczki
5.5
Transport
5.7
Wyżywienie
5.0
Zakwaterowanie
4.3
Opinie pochodzą od naszych Klientów, którzy odwiedzili dany hotel lub uczestniczyli w wycieczce objazdowej.

Osoba dodająca opinię musi podać dane osobowe, takie jak imię i nazwisko oraz dane dotyczące wyjazdu, czyli datę i kierunek wyjazdu lub numer rezerwacji. Dzięki tym informacjom sprawdzamy, czy autor opinii faktycznie podróżował z nami. Jeżeli dane się nie zgadzają, wówczas nie publikujemy opinii.

6.0/6

Zawiedziony 13.08.2015

KTO NIE POJECHAŁ NIECH ŻAŁUJE!

Wszystkie dotychczasowe terminy zostały niestety odwołane. A szkoda, bo program bardzo ciekawy. Jak zaznaczyła na początku nasza Pani Pilot, razem "przecieramy szlaki". To dobrze, bo wspólnie poznawaliśmy piękne uroki Toskanii, zwłaszcza te, które są z dala od typowych tras turystycznych. Zdarzało się, że maleńkim miasteczku toskańskim byliśmy jedyną grupą. Ale nie zabrakło też sztandarowych miejscowości: Florencji, Sieny, Pizy i Bolonii. Wszystko odbywało się bardzo sprawnie: przejazdy, zakwaterowanie. Duże brawa dla Pani Ewy za życzliwość, uśmiech, wiedzę i piękno ojczystego języka, operatywność, znajomość j. włoskiego, czasami cierpliwość, a nade wszystko pasję z jaką wykonywała swoją dla nas pracę. Towarzyszył nam również (ku miłemu zaskoczeniu) Pan Przemek, sommelier, który wyjaśniał przez cały czas trwania wycieczki tajniki wina, szampana... Niektórzy turyści uskarżają się to, że obiadokolacje w hotelach są monotonne, nie związane zupełnie z kuchnią zwiedzanego regionu. Ta wycieczka dostarczała nam wrażeń zupełnie odmiennych. Nie było obiadokolacji w hotelach, bo zastąpiły je kolacje-degustacje w fattoriach. Na uznanie zasługuje Ca'Bosco - bo rzeczywiście było Bosko! Tagiatelle z ragu wyśmienite. Poza tym sery i kiełbasy długo dojrzewające. Szybko zapomnieliśmy, że trzeba było iść pod górę. Dość obficie było w fattorii Il Muro, gdzie na koniec była kaczka z rozmarynem. Nie mówiąc o dobrym Chianti. Gospodarstwo rolne u Giuseppe myślę, że zachwyciło każdego. Tam częstowani byliśmy szczególnie owczym serem pecorino. Uśmiech, jaki zagościł na twarzy Giuseppe, gdy żegnał naszą grupę również pokazywał nie tylko naszą satysfakcję. No i wino, które wiele osób wtedy zakupiło. Wyjeżdżając z Umbrii też nie byliśmy głodni. W wytwórni oliwy jedliśmy różne przystawki i makaron. Najsłabiej wypadła kolacja na zamku. Choć widoki były przednie, to dość skromny posiłek. Ale z dań mogliśmy zjeść ribolitę. Na szczególne uznanie zasługuje kurs kuchni włoskiej połączony z degustacją. We Florencji jedliśmy w tratorii. A na odjazd gościła nas gospoda na wzgórzach euganejskich: pastą lub ravioli. Myślę, że nikt nie chodził głodny. Można było dostać dokładkę. Nie mówiąc już o winie: białym, rosso, czerwonym i vin santo. Wina było rzeczywiście pod dostatkiem, zresztą taki program świadomie wybraliśmy. Toskania robi wrażenie: piękne pejzaże, średniowieczne domy i uliczki, klimaty winne, czas jakby stanął w miejscu. Cisza, relaks i odpoczynek. Trzeba pamiętać, że wiele miasteczek toskańskich jest położonych na wzgórzach. Więc trzeba się nastawić na podchodzenie pod górę. Ważne też picie wody i przewiewne ubranie. My mieliśmy afrykańskie powietrze, które wzmagała dodatkowo wilgotność powietrza. Można było się nieźle spocić. Ale od tego jest lato w Toskanii. Program nie był napięty. W każdej miejscowości był czas wolny. Wspaniałe przewodniczki. A zwłaszcza Pani Loreta i Pani Grażynka. W Modenie smakowaliśmy po raz pierwszy lodów z octem balsamicznym. Przyjeżdżaliśmy do hoteli późno. Ale dla mnie to nie wada. Na maksa korzystaliśmy z Toskanii. Nikt nas nie poganiał podczas degustacji (wieczornych kolacji). To także duży plus dla Pani Ewy. Hotele może nie najwyższych lotów, ale to nie wypoczynek. W ostatnim nie nadążała klimatyzacja i szkoda, że basen zamykali już o 19.00. Śniadania: serek, szynka, dżem, masło, pieczywa. Dla nikogo nie zabrakło. Obsługa donosiła. Na koniec chciałbym podziękować Szefostwu Biura Rainbowtours, że z odwagą podjęło się przygotowania takiego programu. To nie tylko zwiedzanie, rezerwacja biletów, ale to także dodatkowa funkcja: wyszukanie odpowiednich atrakcji degustacyjnych i lokali. Jeśli ktoś się waha czy jechać, ja śmiało polecam: bo piękne miejscowości (których nie ma w wielu programach) i smaczki na podniebieniu... Prosimy o dalsze podobne programy. I jeszcze jedno uznanie dla kierowców: za ich umiejętności po bardzo wąskich uliczkach, za cierpliwość na drogach, za to, że wytrzymali upał i nie dawali po sobie poznać, że są zmęczeni! Mam nadzieję, że w nowym katalogu na 2016 r. również ta impreza się pojawi!

5.0/6

toskańskie uzależnienie 15.08.2015

W morzu słońca

Na wycieczce objazdowej z Rainbow Tours byliśmy po raz pierwszy i jesteśmy w pełni usatysfakcjonowani. Program wycieczki był przebogaty, dzięki czemu mogliśmy zwiedzić tak urokliwe miejscowości jak Cortona, Castellina in Chinati, Spello czy Gubbio. Ogromnym plusem wycieczki było to,że większość posiłków jedliśmy w tradycyjnych frattoriach, co dawało nam możliwość spróbowania typowo włoskich przysmaków. Pani pilot była bardzo zorganizowana i rzeczowa, a pan Przemek urozmaicał nam podróż opowiadając o winie i jego produkcji. Lokalne przewodniczki, a w szczególności panie Loretka, Magda i Grażyna, to niesamowite kobiety, które w atrakcyjny sposób przybliżyły nam historię odwiedzanych miejscowości, sztukę i tradycje Toskanii i Umbrii. Słoneczna pogoda, toskańskie krajobrazy mieniące się odcieniami złota, zieleń lasów Umbrii, aromatyczne wina oraz pyszne makarony sprawiły,że ta podróż nie tylko zaowocowała pięknymi wspomnieniami, ale także mamy nadzieję powrócić w to miejsce jeszcze raz!
Pokaż więcej opinii (1)
telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem