< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajowie lubią najbardziej?

Kuchnia tajska jakiej nie znasz! Co Tajowie lubią najbardziej?

Skrócony opis

Kuchnia tajska zaliczana jest do najsmaczniejszych na świecie. Tę informację słyszał chyba każdy, kto wybiera się do Tajlandii. Dla niektórych jest to wystarczające, inni chcieliby przed wyjazdem dowiedzieć się nieco więcej na temat lokalnych specjałów i tego na co powinni być przygotowani. Tajlandia sąsiaduje z Mjanmą (Birmą) na zachodzie i północnym-zachodzie, Kambodżą i Laosem na wschodzie i z Malezją na południu. I wpływy tych wszystkich kultur znajdują odzwierciedlenie w lokalnej żywności, która jest fascynującą mieszanką różnorodnych smaków, kolorów, faktur i aromatów. Jednakże najbardziej widoczne są wpływy kuchni chińskiej, która pojawiła się na terytorium Tajlandii około 2 000 lat temu wraz z pierwszymi imigrantami z Chin. Tajlandia ma cztery główne regiony: północny, północno-wschodni, centralny i południowy, a każdy z nich różni się nieco od pozostałych pod względem lokalnych praktyk kulinarnych, metod obróbki żywności i najczęściej używanych składników.

Sekcja 1

W ankiecie przeprowadzonej przez stację CNN, aż siedem tajskich potraw pojawiło się na liście „50 najsmaczniejszych dań świata”, żadne państwo nie miało tak silnej reprezentacji. Ten stosunkowo niewielki kraj zdeklasował takie kulinarne potęgi jak Francja czy Chiny. Nic w tym jednak dziwnego, ponieważ istnieje wiele czynników, które mają istotny wpływ na atrakcyjność tajskiej kuchni. Oto zaledwie niektóre z nich.

Tajski jadłospis


Podstawę tajskiej kuchni stanowią przede wszystkim produkty bogate w skrobię, czyli ryż i przeróżne rodzaje makaronu. W oparciu o te proste składniki przygotowuje się znaczną większość tajskich dań, w których pojawia się również wiele warzyw, ciekawe sosy oraz różne rodzaje mięs i owoców morza. Typowy tajski posiłek składa się zazwyczaj z aromatycznej zupy, sałatki z surowych warzyw lub owoców, ostrego curry podawanego z ryżem, ale również z dania mięsnego, krótko smażonych warzyw i oczywiście deseru. Poszczególne produkty mają różne smaki i tekstury, a ich odpowiednie połączenie pozwala osiągnąć w każdym daniu idealnie wyważony balans słodkiego, ostrego, kwaśnego i słonego. Tradycyjne tajskie metody obróbki termicznej, czyli gotowanie, duszenie i pieczenie, zostały wzbogacone o typowo chińskie sposoby: smażenie na głębokim tłuszczu i tzw. smażenie w ruchu (stir-fry), czyli krótkie smażenie z intensywnym mieszaniem.



Lokalne składniki, przyprawy i dodatki


Tajska kuchnia, w której królują przede wszystkim warzywa w każdej postaci, koncentruje się na podkreśleniu naturalnych właściwości składników, na ich wydobyciu dzięki odpowiedniemu doprawieniu. W kuchni hojnie wykorzystywane są świeże zioła i aromatyczne przyprawy, takie jak galangal (tajski imbir), trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, tajska bazylia, kolendra i wiele innych. Dzięki temu powstają cudownie subtelne, ale jednocześnie głębokie połączenia smakowe, ponieważ wbrew pozorom tajskie dania wcale nie są wyłącznie ostre. Tutaj pikantność idzie w parze ze słodyczą i kwaśnością, dając idealnie zbilansowany efekt. Potrawy swą ostrość zawdzięczają przeróżnym gatunkom papryczek, kwaśne nuty pochodzą przede wszystkim z limonki i tamaryndowca, podczas gdy słodkich doznań naszym kubkom smakowym dostarcza cukier palmowy. Głębi smaku dodają takie lokalne przysmaki, jak pasta z suszonych krewetek, sos rybny i pasty curry.

Bardzo ważnym składnikiem w kuchni tajskiej są orzeszki ziemne, które pojawiają się w różnej postaci w wielu potrawach. Ze zmielonych, zmieszanych z papryczką chili i innymi przyprawami orzeszków ziemnych robi się aromatyczny, gęsty sos, który stanowi dodatek do popularnych szaszłyków (tzw. sataye) i grillowanych mięs. W Tajlandii rośnie bardzo dużo orzechów kokosowych, które również są wykorzystywane w różnorodnych daniach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Mleko kokosowe jest dodawane do zup i zawiesistych sosów curry, którym dodaje aksamitności i do deserów, podkreślając ich słodycz.



Na tajskich stołach bez wątpienia króluje zniewalająco pachnący ryż jaśminowy, który idealnie łagodzi ostrość serwowanych sosów czy mięsnych lub warzywnych curry. Bardzo popularna jest również kleista odmiana ryżu (tzw. sticky rice), która często wykorzystywana jest do przygotowania deserów. Prawdopodobnie najsławniejszym z nich, znanym na całym świecie, jest deser z kleistego ryżu gotowanego na mleku kokosowym, podawany ze świeżym mango. Zasadniczo mieszkańcy Tajlandii gustują w prostych deserach, do przygotowania których wykorzystują lokalnie rosnące owoce, takie jak banany, mango, pomelo, jackfruit, durian, liczi czy longan. Co ciekawe, owoce często stanowią podstawę odświeżających, przyprawionych na ostro, sałatek.

Zachwycająca różnorodność tajskiej kuchni



Do Tajlandii warto się wybrać nie tylko ze względu na jej rajskie plaże i przyjaznych, zawsze uśmiechniętych mieszkańców, ale także niesamowitą różnorodność lokalnej kuchni. Tajskie jedzenie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo tanie. Liczne stragany uliczne, na których kupisz przeróżne lokalne specjały, pozwalają Ci się wyżywić bez konieczności wydania majątku, ale nawet restauracje oferują przyjazne ceny. Poza tym warto pamiętać, że w Tajlandii porcje są duże, a do prawie każdego dania serwowana jest sowita porcja ryżu. Możesz mieć zatem pewność, że nie będziesz chodził głodny.



Wielu odwiedzających Tajlandię turystów uważa, że doskonale wie, jak smakuje tajskie jedzenie, ponieważ są częstymi gośćmi w tajskich restauracjach, których jest mnóstwo w każdym kraju. Niewątpliwie tajskie jedzenie serwowane poza Tajlandią jest smaczne (mowa tu o dobrych restauracjach, dbających o spójność z oryginałem, oczywiście), ale ze względu na ograniczoną dostępność niektórych składników i przypraw smakuje nieco inaczej. Dlatego warto będąc na miejscu poznać smak prawdziwej tajskiej kuchni, by po powrocie móc odróżnić to co dobre i oryginalne. Ponadto pamiętaj, że tajska kuchnia jest dość zróżnicowana w zależności od regionu. Dlatego jeśli podczas poprzedniej podróży odwiedziłeś północną część kraju i pokochałeś jakąś konkretną potrawę, to może się okazać, że nie znajdziesz jej nigdzie podczas wycieczki do regionów położonych na południu. I odwrotnie. Jednakże bez wątpienia niezależnie od regionu, w którym będziesz wypoczywał, znajdziesz przepyszne dania, które podbiją Twoje serce.

Ocena artykułu

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Kiedy najlepiej pojechać na urlop do Tajlandii?

Futurystyczne miasta i maleńkie wioski, których próżno szukać na mapie, starożytne świątynie oraz ruiny ukryte pośród tropikalnej dżungli i uliczne targi, które ożywają wraz z pierwszymi promieniami słońca i na których można zjeść jeden z najlepszych posiłków w swoim życiu. Tajlandia - jeden z najbardziej popularnych krajów Azji Południowo-Wschodniej – to kraj kontrastów, które można odkrywać przez cały rok. Kraina uśmiechów to jedno z miejsc, w którym nigdy nie będziesz się nudzić. Kiedy warto pojechać do Tajlandii?

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.

Twoja wersja przeglądarki nie jest wspierana.