Jakich portugalskich potraw warto spróbować?

Kuchnia portugalska jest niezwykle różnorodna, aromatyczna i oparta na świeżych, lokalnych produktach. Niezależnie od regionu, do którego się wybierzesz na wakacje, Portugalia oferuje szeroki wybór kulinarnych przysmaków. Bogata portugalska kuchnia przez dłuższy czas pozostawała w cieniu tradycji światowych gigantów kulinarnych, czyli Hiszpanii, Włoch i Francji, ale zmieniło się to wraz z rozwojem turystyki. Będąc na wakacjach w Portugalii pokochać można nie tylko jej przepiękne krajobrazy i zabytki, ale także pyszne dania. Portugalczycy kochają dobre jedzenie i ta prosta radość przenika wszystkie aspekty życia. Znajdziesz tu zarówno ciekawe dania regionalne, jak i te o zasięgu ogólnokrajowym, w których wykorzystuje się przede wszystkim ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy. Sukces portugalskiej sztuki kulinarnej polega na wykorzystaniu prostych składników, pochodzących od lokalnych dostawców. Warto też wiedzieć, że kuchnia portugalska głęboko osadzona jest w portugalskiej kulturze i tradycjach. Oto cztery dania, bez których wizyta w Portugalii nie będzie kompletna.
Data Publikacji: 08.04.2019

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Kuchnia wietnamska – co zjeść podczas podróży po Wietnamie?Wietnam położony w Azji Południowo-Wschodniej to jeden z bardziej fascynujących krajów regionu, który stanowi niezwykłą mieszankę azjatyckiej kultury, tropikalnego klimatu i fenomenalnej kuchni, której nikomu nie trzeba chyba rekomendować. Znaleźć tu można zarówno zapierające dech w piersiach krajobrazy, jak choćby słynną zatokę Ha Long, czy tarasy ryżowe, jak i prężnie rozwijające się wielkie miasta, które kontrastują z małymi plemiennymi wioskami, ukrytymi wysoko w górach. Odwiedziny Wietnamu to na pewno doskonały pomysł na niezapomniane wakacje również dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zobacz, z czego słynie kuchnia wietnamska i jakich potraw warto spróbować podczas wakacji w tym kraju. Oto kulinarna podróż po Wietnamie.
krajobraz kierunku
Kuchnia grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz kierunku
Kuchnia turecka! Jakich tureckich przysmaków trzeba spróbować?Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.