Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Riwiera Makarska to najczęściej odwiedzane miejsce chorwackiego wybrzeża. Nic w tym dziwnego – na turystów spragnionych słońca i błogiego relaksu, czekają tu malownicze plaże, usytuowane w licznych zatokach oraz wiele małych, urokliwych miejscowości. Makarska to miejsce, gdzie lazur Adriatyku sąsiaduje ze strzelistymi górami, pokrytymi lasami piniowymi oraz najsłynniejszymi wyspami chorwackiego wybrzeża. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, dlaczego warto spędzić wczasy w tej części Chorwacji, sprawdź artykuł Riwiera Makarska - idealne miejsce na wakacyjny odpoczynek na naszym blogu.
Riwiera Makarska leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego. Zimy są to stosunkowo łagodne, a lata bardzo ciepłe. Deszcz pada przeważnie tylko zimą, a od maja do końca września niebo zazwyczaj jest bezchmurne.
Na Riwierze Makarskiej słupki rtęci pokazują 17 °C w kwietniu, 22 °C w maju, 26 °C w czerwcu, 31 °C w lipcu, 30 °C w sierpniu i 25 °C we wrześniu. Noce najcieplejsze są w lipcu i sierpniu – 19-21 °C. Zimą średnie temperatury w dzień wynoszą 11-15 °C i 3-7 °C w nocy.
Temperatura wody to 17 °C w maju, 20 °C w czerwcu, 22 °C w lipcu, 19 °C w sierpniu i 15 °C we wrześniu.
Sprawdź również ofertę wycieczek fakultatywnych na Riwierze Makarskiej i wybierz się z polskojęzycznym przewodnikiem na zwiedzanie Dubrownika, Parku Narodowego rzeki Krka, do Trogiru i Splitu czy na rafting wzdłuż górskiej rzeki Cetiny.
By dostać się na Riwierę Makarską samolotem, najlepiej polecieć na lotnisko w Splicie (SPU). Port lotniczy znajduje się 85 km na północ od głównej miejscowości riwiery.
W szczycie sezonu turystycznego (czerwiec – wrzesień) z Polski można tam zazwyczaj dolecieć z Lublina, Rzeszowa, Gdańska, Katowic, Krakowa, Wrocławia, Poznania i Warszawy.
Alternatywą może być też przelot na lotnisko w Dubrowniku (DBV), które znajduje się 180 km na południe od Makarskiej. Latem zazwyczaj można się tam dostać Warszawy, Poznania, Krakowa i Katowic, a czasami także z innych dużych polskich miast.
Przede wszystkim warto skosztować tutejszych dań na bazie ryb i z owoców morza:
Buzara – gulasz z owoców morza z oliwą z oliwek, winem, czosnkiem i pietruszką (scampi – krewetki, dadnje – małże).
Kozice – krewetki (na žaru – grillowane lub u maslinovom ulju – duszone w oleju z oliwek z dodatkiem czosnku i natki pietruszki).
Pržene lignje s blitvom – danie składające, się z grillowanych kalmarów podawanych z mieszaniną gotowanych ziemniaków i blitvy (burak liściowy).
Salata od hobotnice – sałatka z gotowanej ośmiornicy z dodatkiem pomidora, papryki, sałaty i aromatycznych ziół.
Špageti od plodova mora – spaghetti z owocami morza.
Crni Rižot – czarne risotto barwione atramentem z mątwy lub kałamarnicy.
Riblja juha - zupa rybna, często serwowana też z dodatkiem owoców morza.
Produkty spożywcze – lawenda, wino (np. Dingač, Plavac, Prošek, Graševina), pršut, oliwa z oliwek, miód (np. lawendowy, szałwiowy, kasztanowy), dżem z fig, Maraschino (likier z wiśni), ser z mleka owczego Paški sir, rakija, słodycze (ciasteczka Domaćice, czekolada Dorina), przyprawy i zioła (rozmaryn, szałwia, tymianek, liście laurowe), ajvar.
Produkty użytkowe – dalmatyńskie klapy (płyty z charakterystyczną dla regionu muzyką wykonywaną przez męski chór), kosmetyki na bazie oliwy z oliwek lub lawendy, peka (specjalne naczynie do przygotowywania potraw).
Produkty dekoracyjne – koronki (serwetki, obrusy), wyroby z kamienia (misy, wazony, biżuteria, moździerz).