Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Możesz usunąć część kryteriów wyszukiwania i spróbować ponownie.
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Etiopia
Stolica: Addis Abeba
Waluta: ETB
Powierzchnia: 1 127 127 km 2
Liczba ludności: 89 120 000
Znana w Polsce z pysznej kawy, cesarza, o którym pisał Kapuściński i niezbyt korzystnego wizerunku głodu i ubóstwa, Etiopia jest krajem, o którym wciąż wiemy bardzo mało. Dla wielu, to stąd właśnie pochodzą najpiękniejsi ludzie na świecie – o skórze koloru miodu. To Etiopia również jako jedyny kraj w Afryce nie został nigdy skolonizowany. I jest to widoczne na co dzień, w naprawdę wielu aspektach, od sposobu chodzenia i ubierania się, poprzez kulturę, kończąc na przepysznej etiopskiej kuchni. Poznaj wspaniałych ludzi, niezwykłą kulturę, posmakuj lokalnej kuchni, a przede wszystkim delektuj się pyszną, etiopską kawą na wakacjach w Etiopii.
Wczasy w Etiopii – miejsca warte zobaczenia
Wakacje w Etiopii to najlepsza okazja, aby zwiedzić stolicę kraju – słynną Addis Abebę. Na szczególną uwagę zasługują Muzeum Etnologiczne oraz Muzeum Narodowe Etiopii. To drugie skrywa w sobie słynny szkielet Lucy, proto matki ludzkości, której wiek szacuje się na 3,5 miliona lat. W Addis Abebie znajdziemy również największy w Afryce targ pod gołym niebem, nazywany po prostu Mercato. Dominującym wyznaniem w Etiopii jest katolicyzm, dlatego też wartym zobaczenia są Katedry – Św. Jerzego i Trójcy Świętej. Z Addis Abeby warto przenieść się do Lalibeli, tym bardziej jeśli mówimy o religii. Uznawana za ósmy cud świata oraz duchową stolicą Etiopii ze względu na swe zachwycające kościoły wykute w skałach przez króla Lalibela. Tworzą one razem nieziemski widok. Powstałe w XII i XIII w. połączone są wąskimi tunelami.
Rozsmakuj się w Afryce – wakacje w Etiopii
Kuchnia etiopska udanie łączy wpływy afrykańskie z hinduskimi, europejskimi czy arabskimi. Do jej najsłynniejszych dań należy z pewnością Indżera – czyli rodzaj naleśniki z kwaśnego ciasta podawane z rozmaitymi sosami i składnikami (w tym nawet z makaronem!). Słynnym etiopskim jedzeniem, szczególnie na prowincji, jest kodżo. Jesto to sfermentowany miąższ z owoców przypominających bananowce, podawany z kapustą, masłem i mięsem. Ciekawe jest również tagabino, czyli swego rodzaju sos z grochu serwowany w żeliwnym garnuszku i jedzony z indżerą albo chlebem. Ładne i smaczne jedzenie. Do tego kawa lub bardzo dobre etiopskie piwo i pyszny obiad gotowy!