Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 1 ofertę
Grenada
Wulkaniczna Grenada znajduje się w archipelagu Karaibów. Jej równikowy, wilgotny, gorący klimat sprzyja letniemu wypoczynkowi. Największym skarbem wyspy jest jej wulkaniczne pochodzenie. Jemu to wyspa zawdzięcza liczne rafy koralowe, rzeki i wulkaniczna e jeziora kraterowe. Dookoła rozciągają się zaś szerokie białe plaże, które przyciągną Was na długie godziny. Wakacje na Grenadzie to wczasy pełne słońca, wspaniałej pogody i morskiej zabawy.
Wakacje na Grenadzie – aktywny odpoczynek
Nie samym plażowaniem jednak człowiek żyje. Grenada to przede wszystkim mekka fanów nurkowania. Rozciągające się przepiękne rafy koralowe zapewnią moc wrażeń, których nie zapomnicie do końca życia! Punktem obowiązkowym jest położony u wybrzeży wyspy podwodny park rzeźb Jasona deCaires Taylora. Niemniej popularne jest na Grenadzie wędkarstwo. Co roku w styczniu wyspa gości międzynarodowy turniej „Spice Island Billfish Tournament. Jeżeli znudzą Wam się morskie propozycje, do odkrycia pozostaje wciąż ląd. A najlepiej Grenadę przemierzać pieszo, rowerem lub konno. Ostatnia opcja jest z pewnością najbardziej ekscytująca! Odwiedźcie park narodowy Grand Etang oraz zapierające dech w piersiach wodospady Concord Falls czy Concordias.
Korzenna Wyspa – wczasy na Grenadzie
Nazywana korzenną wyspą, Grenada oferuje wyśmienitą lokalną kuchnię, pełną egzotycznych przypraw. Wakacje tutaj to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie jeśli lubicie jest cynamon, goździki czy gałkę muszkatołową. Na Grenadzie uprawie się kakaowiec, służący do produkcji lokalnej czekolady. O tym, że warto zwiedzić jej fabrykę chyba nie trzeba nikogo przekonywać! Eksportowym daniem Grenady jest potrawa zwana „Oil-Down” – to jednogarnkowe połączenie mięsa, owoców chlebowca, cebuli, marchewki, selera, dasheen (lokalnego warzywa korzennego) wraz z kluseczkami. Jego nazwa wzięła się ze sposobu przygotowania. Danie gotuje się bowiem na mleku kokosowym tak długo, aż na dnie pozostanie tylko warstwa oleju kokosowego.