Plan wycieczki
Przybycie do Aten
Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu. Przelot do Aten w Grecji samolotem czarterowym lub rejsowym. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na R.pl/rozklady. Po przylocie spotkanie z pilotem i transfer do hotelu położonego w okolicach Aten.
Ateny: ukryte skarby stolicy
Po śniadaniu wyruszymy w podróż po mniej znanych zakątkach stolicy. Zaczniemy od góry Pnyx – historycznego miejsca narodzin demokracji – skąd roztacza się majestatyczna panorama Aten. Przejdziemy kameralnymi uliczkami Plaki i Anafiotiki, której białe domki przeniosą nas na greckie wyspy bez opuszczania miasta. Zajrzymy na lokalny targ pełen aromatów świeżych ziół, oliwek i serów. Popołudnie spędzimy w królewskich ogrodach, gdzie będzie szansa będzie szansa na zobaczenie żółwi, pawi i innego ptactwa. Dzień zakończymy pokazem zmiany warty na placu Syntagma. Przejazd do portu i przeprawa promowa na południową Evię. Następnie zaprosimy Państwa na kolację składającą się z grillowanych ryb prosto z lokalnych połowów, pieczonych warzyw w oliwie z ziołami oraz deseru z miodem i orzechami. Nocleg.
Relaksacyjny rejs u wybrzeży Evii - fakultatywnie
Dzień wolny na relaks. Po śniadaniu proponujemy relaksacyjny rejs u wybrzeży Evii i okolicznych wysepek (dodatkowo płatny ok. 85 EUR/os). Krystaliczna woda, snorkeling w zacisznych zatoczkach, pływanie wśród kolorowych ryb i delektowanie się lunchem z owoców morza serwowanym na pokładzie – dzień upłynie nam w harmonii z morską naturą. Wolny wieczór na spacer po nadmorskim miasteczku. Wieczorem czas na spacer po nadmorskim miasteczku, gdzie w tawernie przy dźwiękach bouzouki skosztujemy lokalnych specjałów – aromatycznej musaki, chrupiących placków z cukinii z sosem tzatziki oraz tradycyjnego deseru baklawa z miodem. Nocleg.
Odkrywanie kultury i kuchni Grecji: Delfy, Osios Loukas i Arachova
Śniadanie, przejazd do portu i przeprawa promowa. Wyruszymy w kierunku Delf. Odwiedzimy klasztor Osios Loukas – jeden z najpiękniejszych przykładów sztuki bizantyjskiej, wpisany na listę UNESCO. Na obiad zatrzymamy się w tradycyjnej górskiej tawernie, gdzie skosztujemy wyjątkowego dania - czyli pieczonego barana z rusztu. Barany hodowane na zboczach gór Parnasu pasą się na dzikich ziołach, co nadaje ich mięsu niepowtarzalny, intensywny aromat i delikatny, soczysty smak. Dzięki naturalnej diecie mięso jest bogate w wartości odżywcze i łatwostrawne, co czyni je prawdziwym przysmakiem zdrowej, górskiej kuchni Grecji. Po południu spacer po Arachovie – klimatycznej wiosce z wąskimi uliczkami, sklepikami z miodami i czerwonym winem, znanej jako greckie Zakopane. Zakwaterowanie, nocleg.
Delfy i Termopile: antyczna Grecja
Po śniadaniu odwiedzimy Delfy – starożytny ośrodek kultu, gdzie kapłani Apollina przepowiadali przyszłość. Zwiedzanie odbędzie się w kameralnym trybie, z dostępem do mniej uczęszczanych ścieżek. Wizyta w muzeum archeologicznym, jednym z najważniejszych w Grecji. Po południu przystanek w Termopilach, miejscu heroicznej bitwy Leonidasa i 300 Spartan oraz relaks w dzikich źródłach termalnych. Przejazd na nocleg w okolice Volos. Kolacja w tradycyjnej górskiej tawernie, gdzie czeka nas wyjątkowa niespodzianka kulinarna – prawdziwa uczta smaków i aromatów, która na długo pozostanie w pamięci.
Półwysep Pilion: między mitologią a tradycją
Po śniadaniu wyruszymy na zwiedzanie malowniczego półwyspu Pilion, znanego z mitologii jako miejsce zamieszkania centaurów. Naszą wycieczkę rozpoczniemy od wizyty w wiosce Makrinitsa, która słynie z przepięknych widoków na zatokę Pagazytyjską i miasto Volos. Spacerując po kamiennych uliczkach, będziemy podziwiać tradycyjną architekturę i urok tej górskiej wioski. Następnie udamy się do wioski Portaria, gdzie będziemy mieli czas na odkrywanie jej uroków oraz samodzielny obiad w jednej z lokalnych tawern, oferujących regionalne specjały. Portaria zachwyci nas swoją tradycyjną zabudową i spokojną atmosferą, idealną na relaksujący spacer. Wieczorem zaprosimy Państwa do jednego z charakterystycznych tsipouradiko, tradycyjnych greckich tawern, które specjalizują się w serwowaniu tsipouro – mocnego, aromatycznego alkoholu destylowanego z winogron, często określanego mianem greckiej wódki. To miejsce, gdzie lokalna społeczność od pokoleń spotyka się, by delektować się tym trunkiem w towarzystwie różnorodnych, świeżych meze, czyli przystawek pełnych smaków morza, warzyw i serów. Tradycja tsipouradiko sięga XIX wieku, kiedy to produkcja tsipouro rozwijała się na terenach Peloponezu i północnej Grecji jako sposób na wykorzystanie resztek po winogronach. Nocleg.
Rejs na Lichadonisię: poznaj greckie Bahamy
Po śniadaniu wybierzemy się w rejs na Lichadonisię. Lichadonisia, nazywana greckimi Seszelami lub Bahamami, to kompleks siedmiu malowniczych, wulkanicznych wysepek, które powstały w wyniku trzęsienia ziemi w 426 roku p.n.e. Zielone wyspy z pięknymi, piaszczystymi plażami zanurzone są w błękitno-turkusowych, krystalicznie czystych wodach. Po przybyciu na miejsce, zwiedzimy wyspy, spacerując po ich urokliwych plażach i odkrywając spektakularne formacje skalne. Spędzimy czas na plaży, korzystając z kąpieli w czystym morzu oraz nurkując, aby podziwiać podwodny świat. W przerwie zjemy lunch w nadmorskiej tawernie, gdzie spróbujemy lokalnych przysmaków, takich jak świeże owoce morza i sałatki greckie. To właśnie tutaj można poczuć autentyczną esencję greckiego wybrzeża i kulinarnej tradycji. Przejazd na nocleg w okolice Chalkidy.
Koniec podróży: powrót do domu lub kontynuacja pobytu
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Transfer:
- dla Klientów powracających do Polski - na lotnisko, wylot samolotem czarterowym lub rejsowym,
- dla Klientów pozostających dodatkowy tydzień pobytu - przejazd do wybranego hotelu
Uwagi do programu
- Wycieczka realizowana jest w kameralnych grupach do 25 uczestników.
- W autokarze dostępna jest woda oraz napoje bezalkoholowe bez dodatkowych opłat.
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
Dodatkowe informacje
Zakwaterowanie
Zakwaterowanie w hotelach 4* i 5* przez 7 noclegów.
Obiekty te zlokalizowane są najczęściej w klimatycznych okolicach, niedaleko centrów miast, a większość z nich dysponuje basenem, zapewniającym relaks po dniu zwiedzania.
Pokoje 2-osobowe, z możliwością dostawki, wyposażone są we własne łazienki z WC oraz klimatyzację.
W cenie pobytu zawarte są kontynentalne śniadania.
Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem czarterowym lub rejsowym do/z Aten, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, śniadania (7) opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż). Przedłużenia obejmują: 3 rozpoczęte doby hotelowe (wylot w niedzielę i powrót w środę), 4 rozpoczęte doby hotelowe (wylot w środę i powrót w niedzielę) lub 7 rozpoczętych dób hotelowych (wylot i powrót w środę lub wylot i powrót w niedzielę)Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, pozostałych świadczeń żywieniowych zgodnych z programem imprezy oraz innych wydatków osobistych. Orientacyjny koszt biletów wstępu, przewodników i systemu Tour Guide ok. 355 EUR/os.
Cena nie obejmuje greckiego podatku turystycznego, wynoszącego ok. 80 - 85EUR/pokój za tydzień. Podatek płatny będzie u pilota lub w recepcji przed zakwaterowaniem. Wysokość podatku uzależniona jest od standardu hotelu: hotel 2* - 1.5 EUR/pokój/noc, hotel 3* - 5 EUR/pokój/noc, hotel 4* - 10 EUR/pokój/noc, hotel 5* - 15 EUR/pokój/noc.
Uczniowie i studenci proszeni są o zabranie legitymacji.
Objazd
W cenie
W cenie
Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, pozostałych świadczeń żywieniowych zgodnych z programem imprezy oraz innych wydatków osobistych. Orientacyjny koszt biletów wstępu, przewodników i systemu Tour Guide ok. 355 EUR/os.
Cena nie obejmuje greckiego podatku turystycznego, wynoszącego ok. 80 - 85EUR/pokój za tydzień. Podatek płatny będzie u pilota lub w recepcji przed zakwaterowaniem. Wysokość podatku uzależniona jest od standardu hotelu: hotel 2* - 1.5 EUR/pokój/noc, hotel 3* - 5 EUR/pokój/noc, hotel 4* - 10 EUR/pokój/noc, hotel 5* - 15 EUR/pokój/noc.
Uczniowie i studenci proszeni są o zabranie legitymacji.
Plan wycieczki
Dodatkowe informacje
Szczegóły lotu
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe
Inne wycieczki dostępne w tym samym regionie