Farata – tutejsza nazwa indyjskiej parathy, rodzaju płaskiego chleba, gdzie ciasto jest nie pieczone, a smażone na patelni.
Dholl puri – popularne danie uliczne, składające się z omletu przyrządzonego z mąki grochowej z dodatkiem sosów curry.
Biryani – ryż z dodatkiem mięsa (lub ryby), ziemniaków i innych warzyw zapiekany w szczelnie zamkniętym garnku.
Vindaye de poisson – smażone kawałki ryby i cebuli zmieszane z aromatycznym sosem na bazie licznych przypraw, serwowane najczęściej z ryżem.
Boulettes – gotowane pierożki o różnym nadzieniu (mięso, ryby, kalmary, ośmiornice), serwowane najczęściej z warzywnym bulionem.
Du Pain Frire (bred pakoda) – bułka lub pokrojona bagietka opiekana w cieście z dodatkiem jajka, przypraw i zieleniny (kolendra, pietruszka, szczypior).
Gateaux Piment (Chili Poppers) – rodzaj tutejszego falafela (kotleciki z cieciorki) z dodatkiem lokalnych przypraw i dużej ilości chili.
Rougaille – aromatyczny sos na bazie pomidorów i licznych warzyw oraz przypraw (cebula, czosnek, imbir, tymianek, chili, kolendra, szczypiorek, liście curry, kmin rzymski, kardamon, imbir), w którym dusi się główny składnik dania – rybę, mięso lub lokalne kiełbaski.
Alouda – napój mleczny, najczęściej z dodatkiem wanilii lub migdałów, ale może być też serwowany w innych smakach.