Plan wycieczki
Przylot do Tirany i rozpoczęcie wycieczki
Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu. Przelot do Tirany samolotem charterowym. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady. Po przylocie spotkanie z pilotem i transfer na nocleg w Shengijn lub Szkodrze.
Szkodra i Kruja: odkrywanie północnej Albanii i jej kulinarnych tajemnic
Po śniadaniu wyruszamy do Szkodry – jednego z najstarszych i najbardziej klimatycznych miast Albanii. Podczas spaceru po historycznym centrum, wśród brukowanych uliczek i kolorowych fasad, poczujemy atmosferę miasta, które od wieków łączy tradycję z południowym luzem. To doskonały moment, by przysiąść na chwilę w jednej z lokalnych kawiarni i dać się porwać niespiesznemu rytmowi północy Albanii. Dla chętnych możliwość udziału w rejsie po Jeziorze Szkoderskim – największym jeziorze na Bałkanach (dodatkowo płatne, ok. 20 EUR/os.). Wśród szuwarów, łagodnych wzgórz i setek gatunków ptaków odkryjemy krajobraz, który koi zmysły i zostaje w pamięci na długo. Kulminacją dnia będzie wizyta w kulinarnym sercu Albanii – Mrizi i Zanave. To jedna z najbardziej uznanych agroturystyk w kraju, będąca częścią międzynarodowego ruchu slow food. Na miejscu czeka nas degustacyjny lunch oparty wyłącznie na sezonowych, lokalnych produktach z własnych upraw, sadów i wędzarni. Każdy posiłek serwowany tutaj to manifest prostoty, jakości i szacunku do natury. Po uczcie znajdzie się czas na zakupy domowych przetworów – od konfitur i miodów po naturalne wina i produkty z suszonych owoców. Następnie udamy się do Kruji – miasta-symbolu albańskiej tożsamości narodowej. Spacer po brukowanym bazarze, pełnym rzemieślniczych warsztatów, zapachów drewna i tradycyjnej biżuterii, pozwoli nam przenieść się w czasie. Kruja to także miejsce narodzin Skanderbega – bohatera narodowego – i kolebka Kanunu, czyli tradycyjnego kodeksu honorowego. Z ruin twierdzy roztacza się panorama na górskie pasma, która w pełni uzasadnia miano „Krainy Orłów”. Wieczorem przejazd do hotelu w Golem na nocleg.
Berat: magiczne miasto okien i warsztaty kulinariów albańskich
Po śniadaniu wyruszamy do Beratu – wpisanego na listę UNESCO „Miasta Okien nad Oknami”. Leży ono u stóp wzgórz Tomorri i Shpiragu, a dzieli je rzeka Osum, która według legendy powstała z łez dziewczyny opłakującej dwoje zakochanych w niej olbrzymów. Brzegi rzeki łączą dwie historyczne dzielnice: prawosławna Gorica i muzułmański Mangalem. Spacer wąskimi, brukowanymi uliczkami odsłania kaskadowo ustawione, bielone domy z dziesiątkami okien, cerkwie z ikonami szkoły berackiej oraz imponującą twierdzę. Z murów roztacza się panorama doliny, którą pokochali artyści – w tym słynny ikonograf Onufry, twórca charakterystycznej „czerwieni Onufrego”. Na zamku ugości nas lokalna rodzina: spróbujemy gliko - owoców w syropie i domowej rakiji. Po południu – zakwaterowanie w hotelu w Beracie i warsztaty kulinarne prowadzone przez miejscowego szefa kuchni. Przy lampce wina i deskach regionalnych serów wspólnie przygotujemy cztery tradycyjne potrawy. Dobór dań zależy od sezonu i dostępności świeżych produktów. Mogą to być na przykład: kulac – tradycyjny chleb świąteczny, japrak lub faszerowane kwiaty dyni, vejnez – wołowinę nadziewaną serem i orzechami, katmar – orzechowe ciasto będące słodką wizytówką miasta. Warsztaty zakończymy wspólną kolacją, degustując własnoręcznie przygotowane potrawy w swobodnej, domowej atmosferze.
Przygoda w "albańskim Kolorado": Kanion Osumi
Śniadanie. Dzień wolny przeznaczony na samodzielne zwiedzanie Beratu lub wycieczka fakultatywna do Kanionu Osumi (ok. 80 EUR/os). Latem, gdy poziom rzeki opada, odsłania się 12 kilometrowy odcinek „albańskiego Kolorado”. To propozycja dla tych, którzy poszukują dzikiej scenerii gór środkowej Albanii. Po przyjeździe na bazę, licencjonowani przewodnicy rozdają sprzęt i prowadzą malowniczym korytem rzeki. Płytkie odcinki przeplatają się tu z naturalnymi basenami, w których można popływać; po drodze mijamy wapienne ściany sięgające nawet 150 m, skalne bramy, ukryte groty i romantyczny Wodospad Miłości. W przerwie czeka nas lunch z lokalnymi przekąskami, podawany w cieniu skalnych ścian. Wycieczka jest skierowana do osób o pełnej sprawności ruchowej. Jednak należy pamiętać, że do pokonania kanionu wystarczy tylko podstawowa kondycja fizyczna. Nie ma żadnych specjalnych wymagań do jego przejścia. Powrót do hotelu. Wieczorem udamy się do jednej z klimatycznych restauracji w Beracie na kolację.
Gjirokastra i Saranda: odkrywanie Albani z lokalnymi smakami
Po śniadaniu ruszamy do Gjirokastry – miasta tysiąca schodów z niesamowitą architekturą kaskadowo ułożonych domów o dachach pokrytych szarymi łupkami lokalnego kamienia. Spacer po brukowanych uliczkach to jak podróż w czasie: tu wszystko opowiada o historii, architekturze i dumie tego regionu. Nieprzypadkowo Gjirokastra wpisana jest na listę UNESCO – to miejsce z duszą, którą czuć w kamieniu, widokach i opowieściach mieszkańców. W trakcie zwiedzania zatrzymamy się na tradycyjny obiad w rodzinnej karczmie, by spróbować sezonowych specjałów: lekkiej zupy z aromatycznymi klopsikami, chrupiącego byrka, świeżych sałatek, faszerowanych liści winorośli czy delikatnego mięsa w sosie pomidorowym. Na słodki finał czeka oshaf – jedwabisty deser z owczego mleka i suszonych fig, doprawiony szczyptą cynamonu, który lokalni gospodarze podają tylko w Gjirokastrze. Po popołudniu spędzonym w cieniu bazarowych arkad i kamiennych pałaców wyruszamy w stronę wybrzeża. Wieczorem docieramy do Sarandy, gdzie zakwaterujemy się w hotelu.
Autentyczna wieś albańska: agroturystyka i kulinarne warsztaty na Bote Farm
Śniadanie. Następnie opuszczamy Sarandę i po krótkiej podróży docieramy do rodzinnej agroturystyki Bote Farm. Gospodarze powitają nas domową rakiją i mrożoną herbatą. Po chwili miejski zgiełk ustępuje miejsca zapachowi rozgrzanej ziemi i dźwiękom wiejskiego podwórza. Spacer po ogrodach i młodej winnicy wprowadza w rytm slow life, a spotkanie z przyjaznymi kozami, które chętni mogą spróbować doić – dodaje wizycie autentycznego uroku. Kulminacją pobytu są warsztaty kulinarne: pod okiem gospodyni przygotowujemy sezonowe dania, bazujące wyłącznie na składnikach z własnych pól i sadów. Kiedy potrawy powoli dochodzą w piecu, można wskoczyć do kamiennego, ekologicznego basenu albo rozłożyć się na leżaku z kieliszkiem domowego wina. Na koniec zasiadamy przy sześciodaniowej kolacji farm-to-table. Na stole królują świeże warzywa z ogrodu, aromatyczne zioła, pachnący chleb i regionalne specjały, któremu towarzyszą lokalne wina, rakija i mrożona herbata z ziołami z okolicy. Następnie wracamy do Sarandy, nasyceni smakami albańskiej wsi i spokojem.
Winnica i Rajskie Wybrzeże Albanii
Po śniadaniu odwiedzimy niewielką, rodzinną winnicę ukrytą wśród wzgórz nad Morzem Jońskim. Gospodarze uprawiają lokalne szczepy w ekologiczny sposób, a podczas kameralnej degustacji spróbujemy ich flagowych win – od lekkiego białego Shesh i Bardhë po wyraziste czerwone Shesh i Zi. Kilka łyków wystarczy, by poczuć, jak słoneczny klimat południowej Albanii zamknięty jest w każdej butelce. Dalsza droga wiedzie nas słynną nadmorską szosą SH8. Z jednej strony skaliste zbocza porośnięte makią i jałowcami, z drugiej – lazurowe zatoki i niewielkie plaże, które pojawiają się za każdym zakrętem. Zatrzymujemy się przy trójkątnej twierdzy Porto Palermo, dawnej warowni Alego Paszy: kamienne mury, krystaliczna woda i błękit nieba tworzą idealne tło do zdjęć. Kontynuujemy jazdę wzdłuż wybrzeża, gdzie strome klify i ciągnące się po horyzont pasma górskie nieustannie rywalizują o uwagę z bezkresnym błękitem morza. Wieczorem docieramy do Durres do hotelu. Kolacja w restauracji.
Koniec objazdu i powrót do domu
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer:
- dla Klientów powracających do kraju - na lotnisko,
- dla Klientów, którzy wybrali pobyt w Albanii – do hotelu.
Uwagi do programu
– Kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu, w zależności od warunków lokalnych.
– Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych ani wewnątrz zabytków.
- Realizacja tej wycieczki może odbywać się na podstawie dowodu osobistego lub paszportu (dokumenty powinny być ważne min. 3 m-ce od daty powrotu)!
Dodatkowe informacje
Zakwaterowanie
Hotele **/ *** (7 noclegów)
Pokoje: funkcjonalnie wyposażone pokoje 2 osobowe z możliwością dostawki, wszystkie z łazienkami i w większości z TV.
Do dyspozycji gości: wszystkie hotele posiadają recepcję, bar, restaurację.
Wizy
Dowód/paszport musi być ważny minimum 3 miesiące po powrocie z Albanii.
Uwaga!!! W przypadku podróży nieletnich do Albanii:
- jeżeli osoba niepełnoletnia podróżuje w towarzystwie tylko jednego z rodziców, zobowiązana jest posiadać pismo notarialne drugiego z rodziców, przetłumaczone na język angielski przez tłumacza przysięgłego, wyrażające zgodę na podróż dziecka do Albanii.
- jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich niebędących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, opiekun zobowiązany jest do posiadania pisma notarialnego od obojga rodziców, przetłumaczonego na język angielski przez tłumacza przysięgłego, wyrażającego zgodę na podróż dziecka do Albanii
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym do Tirany, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, śniadania, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).Objazd + wypoczynek
W cenie
W cenie
Oferta ważna do 22.10.2025
Plan wycieczki
Dodatkowe informacje
Szczegóły lotu
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe
Inne wycieczki dostępne w tym samym regionie