Plan wycieczki

Dzień 1

Przelot do Zakynthos i pierwszy wieczór na greckiej wyspie

Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu. Przelot na Zakynthos w Grecji samolotem czarterowym. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady. Po przylocie spotkanie z pilotem i transfer na kolację i nocleg.

Plaża Navagio w Grecji z widocznym wrakiem statku (widok z góry).
Dzień 2

Rejs w poszukiwaniu żółwi i odkrywanie tajemnic oliwy z oliwek

Po śniadaniu przejazd do niewielkiego portu, skąd wyruszymy na relaksacyjny rejs w poszukiwaniu zółwii Caretta Caretta. Będzie też przystanek na plażowanie na „żółwiowej wyspie”. Po rejsie przejazd do miasta i przeprawa promem na Peloponez. Wizyta w lokalnej, wielokrotnie nagradzanej tłoczni oliwy Koufolias, gdzie zobaczymy maszyny służące do procesu uzyskiwania „płynnego złota” oraz będziemy mogli spróbować kilku rodzajów oliwy, m.in. z upraw ekologicznych oraz smakowe (z czosnkiem, z ziołami, z dodatkiem cytryny czy pomarańczy). Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Patry. Kolacja w klasycznym greckim stylu – souvlaki.

Messolongi, Grecja: wioska rybacka z łodziami i domami na wodzie, widok z góry.
Dzień 3

Grecka kuchnia i tradycja: od słodkości do morskich specjałów

Po śniadaniu przejazd przez most Rio Antirio do urokliwej miejscowości Nafpaktos, gdzie będzie chwila czasu na kawę lub spacer. Polecamy spróbować kawę po grecku. Po drodze postój w lokalnej cukierni, gdzie można będzie nabyć różnorodne słodkie przekąski, które cieszą się w Grecji wielką popularnością (m.in. kataifi, ciasto pomarańczowe, baklava i mnóstwo innych). Następnie przejazd do Mesolongi. Tam odwiedzimy wytwórnię bottargi – lokalnego specjału zrobionego z solonej i suszonej ikry, zwykle tuńczyka lub morszczuka. To prawdziwa perełka w świecie smaków! Zapoznamy się z procesem powstawania tego przysmaku i będziemy oczywiście mieli okazję go skosztować. Następnie udamy się na solniska, gdzie odbędziemy krótki rejs łodziami po płytkich rozlewiskach. To miejsca, gdzie poławia się ryby oraz pozyskuje sól z wody morskiej. Odwiedzimy niewielkie muzeum soli, aby bliżej poznać ten proces. Zjemy też wspólny posiłek składający się z lokalnych ryb. Przejazd na obiadokolacje i nocleg w okolice Prevezy lub na Lefkadę.

Plaża Porto Katsiki w Grecji widziana z klifu.
Dzień 4

Rejs do krainy mitycznego Odyseusza i rajskich plaż

Po śniadaniu odbędziemy rejs w stronę plaży Porto Katsiki, która swoją wyjątkowość zawdzięcza otaczającym ją wapiennym białym klifem, który wraz z lazurową wodą nie bez przyczyny widnieje na co drugiej pocztówce z Lefkady. Dotrzemy również do plaży Egremni, która dostępna jest tylko od strony morza i jest jedną z najładniejszych plaż Lefkady. Po południu znajdziemy się w malowniczym miasteczku Fiscardo, które jako jedyne przetrwało trzęsienie ziemi z 1953r i do dnia dzisiejszego można podziwiać tam zabudowę z XVII w. Następnie przeprawimy się w stronę zatoki Afales na Itace, gdzie według mitu Odyseusz zabierał swoją ukochaną Penelopę. W drodze powrotnej, przepływając obok wyspy Meganissi, wpłyniemy do groty Papanikolis, gdzie podczas II wojny światowej ukrywała się grecka łódź podwodna Papanikolis. Na koniec zahaczymy o wyspę Scorpios, należącą dawniej do greckiego miliardera, Arystotelesa Onassisa. Przejazd do hotelu, kolacja i nocleg. Uwaga: Podczas rejsu serwowany będzie lunch w postaci dań z grilla (souvlaki/gyros).

Kolorowe budynki w miasteczku Assos na Kefalonii, w tle góry.
Dzień 5

Smaki Kefalonii

Po śniadaniu przejazd do portu i przeprawa na Kefalonię. Po dopłynięciu przystanek na punkcie widokowym na zapierającą dech zatokę Myrthos. Następnie obiad w lokalnej tawernie, zawierający m.in. przysmak typowy z Kefalonii - kreatopitę. Przejazd do winiarni Robola, znanej już w XII w. Produkowane tu dziś białe wino należy do najlepszych w całej Grecji. Przed nami degustacja kilku lokalnych win. Przejazd do portu i przeprawa promowa na Zakynthos. Następnie kolacja w klimatycznej portowej tawernie i przejazd na nocleg do hotelu.

Stare drzewo oliwne z powykręcanymi gałęziami.
Dzień 6

Kulinarne odkrywanie greckich smaków w Exo Chora

Po śniadaniu udamy się do wioski Exo Chora, gdzie rośnie najstarsze drzewo oliwne na wyspie. W wiosce odbywa się niewielki targ z lokalnymi alkoholami, serami i przysmakami. Będziemy mieli okazję spróbować lokalnych trunków i specjałów, między innymi likieru z pelargonii. Następnie udamy się na lekcję gotowania, gdzie z miejscową gospodynią nauczymy się przyrządzać któreś ze wspaniałych dań kuchni greckiej. Powrót do hotelu.

Plaża Navagio w Grecji z widocznym wrakiem statku (widok z góry).
Dzień 7

Czas wolny lub opcjonalne wycieczki fakultatywne

Czas na relaks. W tym dniu możliwy wyjazd fakultatywny – rejs do Zatoki Wraku (cena ok 50 EUR). Wieczorem wyjazd na kolację do zlokalizowanej w górskiej miejscowości Lagopodo, u podnóża góry Vrachionas - winnicy i restauracji Grampsas Estate. W raju bujnych winnic i zmysłowych krajobrazów szef kuchni Dionysis Karampelas zabierze Państwa w podróż po świecie greckiej gastronomii, oferującej wyjątkowe bogactwo smaków, które oddają urok i autentyczność Zakynthos. Powrót do hotelu.

Dzień 8

Koniec wycieczki i powrót do domu

Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer:
- dla Klientów powracających do kraju - na lotnisko,
- dla Klientów, którzy wybrali pobyt na Zakynthos – do hotelu.

Uwagi do programu

Informacja o możliwej zmianie programu

Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.

Dodatkowe informacje

Zakwaterowanie

Hotele **/*** - 7 noclegów.

Hotele położone są z reguły poza centrami miast, niektóre nad morzem, część hoteli z basenem.

Pokoje: 2 - osobowe (możliwość dostawki), wszystkie z łazienkami i wc oraz klimatyzacją.

Świadczenia

Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym na/z Zakynthos, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, śniadania (7 śniadań) oraz obiadokolacje (4 obiadokolacje), lekcje gotowania, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).

Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, systemu Tour Guide System, pozostałych świadczeń żywieniowych zgodnych z programem imprezy, napiwków, (kwota ok. 250 EUR/os. płatna pilotowi imprezy), zakupu wycieczek fakultatywnych wymienionych w programie, oraz dodatkowych posiłków nie wliczonych w cenę imprezy turystycznej i innych wydatków osobistych.

UWAGA! Cena nie obejmuje greckiego podatku turystycznego, wynoszącego ok. 30- 40 EUR/pokój za tydzień. Podatek płatny będzie u pilota lub w recepcji przed zakwaterowaniem. Wysokość podatku uzależniona jest od standardu hotelu: hotel 2* - 1.5 EUR/pokój/noc, hotel 3* - 5 EUR/pokój/noc, hotel 4* - 10 EUR/pokój/noc.

Uczniowie i studenci proszeni są o zabranie legitymacji.

Podróże ze smakiem - Zakynthos

Udostępnij
Dodaj do ulubionych
Kobieta wącha białe wino w kieliszku.
Galeria (31)
Miasto nad wodą, widoczne zza kwiatów.
Panorama miasta nad morzem z widokiem na góry w tle.
Most Rio-Antirio w Grecji sfotografowany z lotu ptaka.
Zdjęcie mapy
Plan Wycieczki

Atuty oferty

żółwie Caretta Caretta • tłocznia oliwy Koufolias • kultowe greckie smaki • bottarga – perełka dla smakoszy • malownicza Lefkada • plaża Egremni - jedna z najpiękniejszych plaż Lefkady • Fiscardo - historyczne miasteczko • grill na statku • Kefalonia - królowa Wysp Jońskich • winiarnia Robola - degustacja win • Exo Chora i najstarsze drzewo oliwne na wyspie • degustacja lokalnych specjałów i nalewek • lekcja gotowania
Rodzaj wyjazdu

Objazd + wypoczynek

Transfer

W cenie

Bagaż

W cenie

Tylko w przedsprzedaży

Rezerwuj wakacje bez stresu, wybieraj korzyści bez limitu

Zabezpieczenie
Najniższej Ceny 59 zł
Do 4% zwrotu
w programie Bumerang
Zaliczka
10%
Parking
przy lotnisku gratis
Zniżka
do 1200 zł

Oferta ważna do 22.10.2025

Uśmiechnięta kobieta w żółtej koszuli patrząca przed siebie

Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym na/z Zakynthos, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, śniadania (7 śniadań) oraz obiadokolacje (4 obiadokolacje), lekcje gotowania, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).

Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, systemu Tour Guide System, pozostałych świadczeń żywieniowych zgodnych z programem imprezy, napiwków, (kwota ok. 250 EUR/os. płatna pilotowi imprezy), zakupu wycieczek fakultatywnych wymienionych w programie, oraz dodatkowych posiłków nie wliczonych w cenę imprezy turystycznej i innych wydatków osobistych.

UWAGA! Cena nie obejmuje greckiego podatku turystycznego, wynoszącego ok. 30- 40 EUR/pokój za tydzień. Podatek płatny będzie u pilota lub w recepcji przed zakwaterowaniem. Wysokość podatku uzależniona jest od standardu hotelu: hotel 2* - 1.5 EUR/pokój/noc, hotel 3* - 5 EUR/pokój/noc, hotel 4* - 10 EUR/pokój/noc.

Uczniowie i studenci proszeni są o zabranie legitymacji.

Plan wycieczki

Dodatkowe informacje

Szczegóły lotu

Przedłuż wakacje o wypoczynek w hotelu

Możesz rozszerzyć swoją wycieczkę objazdową o dodatkowe kilka dni wypoczynku. W tym celu wybierz hotel na przedłużenie pobytu.

Lecąc na wakacje z Rainbow masz zawsze w cenie:

Bagaż

rejestrowany i podręczny

Opieka

polskojęzycznego pilota

Ubezpieczenie

podstawowe

Uśmiechnięty pan na banerze
Za osobę4 292
Cena regularna: 4 892 złNajniższa cena z 30 dni: 4 292 zł
Razem
8 583 zł
Zaliczka 10%850 zł
trwa wczytywanie
telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem