Od życia w Watykanie po smaki Rzymu. Wywiad z Magdaleną Wolińską-Riedi
Polka z paszportem watykańskim, przez lata żyjąca w sąsiedztwie papieży. Dotąd pisała o Watykanie, teraz zabiera czytelników w kulinarną podróż po Rzymie.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon (1)
Dokumenty
Oferty
Użyte filtry:
Włochy
Stolica: Rzym
Waluta: EUR
Powierzchnia: 301 230 km 2
Liczba ludności: 60 788 140
Włochy to jeden z najpiękniejszych i najciekawszych krajów Europy. Niezwykłe zabytki, historyczne miasta i piękne krajobrazy czekają tu dosłownie na każdym kroku. To prawdziwy raj dla miłośników architektury i sztuki. Rzym, Florencja, Neapol, Wenecja, Mediolan – tych miast nie trzeba nikomu przedstawiać. Przy czym Włochy to nie tylko światowej klasy zabytki – znajdziemy tu również wspaniałą kuchnię, przepiękne plaże i sympatycznych wesołych mieszkańców. Wycieczka objazdowa po Włoszech to niesamowita okazja do zobaczenia najpiękniejszych miejsc i zabytków, jakie ma do zaoferowania ten kraj. Trudno o lepsze miejsce na spędzenie urlopu!
We Włoszech panuje klimat śródziemnomorski, charakteryzujący się ciepłymi i suchymi latami i śnieżnymi zimami. Im dalej na południe, tym klimat staje się łagodniejszy (mniej gorące lata, cieplejsze zimy, mniej opadów). Najlepszym okresem na wizytę w tym kraju są miesiące od maja do października – wiosną i jesienią, jeśli interesuje nas zwiedzanie, latem, jeśli stawiamy głównie na wypoczynek na plaży, zimą zaś jeśli mamy ochotę poszusować po alpejskich stokach.
Latem w ciągu dnia średnie temperatury w Rzymie wynoszą 26 °C w czerwcu i we wrześniu oraz 28 °C w lipcu i w sierpniu; temperatury w nocy wahają się od 16 do 18 °C. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 18-22 °C w dzień i 8-12 °C w nocy, zimą natomiast 13-15 °C w dzień i 3-5 °C w nocy.
Na Sardynii latem temperatura wynosi w dzień 27 °C w czerwcu i we wrześniu, 31 °C w lipcu i w sierpniu i 16-20 °C w nocy. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 19-23 °C w dzień i 8-13 °C w nocy, zimą natomiast 14-18 °C w dzień i 5-6 °C w nocy.
Woda najcieplejsza jest od lipca do października – jej temperatura waha się od 22 do 25 °C. Podobne temperatury występują na Sycylii.
Najwięcej opadów występuje wiosną i jesienią (z wyjątkiem Sardynii, gdzie najwięcej pada zimą), najmniej zaś latem.
Kraj obfituje w wiele ciekawych miejsc i zabytków, poniżej krótka lista atrakcji turystycznych Włoch, których na pewno nie można pominąć podczas wizyty w Italii:
Będąc tu na wczasach, warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych po Włoszech z polskojęzycznym przewodnikiem organizowanych na miejscu (część wycieczek można zarezerwować jeszcze przed wylotem z Polski).
Włochy mają bardzo dobrze rozwiniętą sieć międzynarodowej komunikacji lotniczej. Głównymi portami lotniczymi części kontynentalnej są Rzym-Fiumicino (FCO), Mediolan (MXP i LIN), Wenecja (VCE), Bergamo (BGY), Bolonia (BLQ) i Neapol (NAP), ale w praktycznie każdej części kraju znajdziemy lotnisko międzynarodowe. Dodatkowo lotniska międzynarodowe znajdują się na Sycylii (Katania CTA, Palermo PMO, Trapani TPS) i na Sardynii (Olbia OLB, Alghero AHO)
Do Italii można bez problemu dostać się z Polski:
Do Mediolanu – z Katowic, Gdańska, Krakowa, Modlina, Warszawy, Poznania i Wrocławia
Do Wenecji – z Poznania, Krakowa, Modlina, Warszawy
Do Bari – z Warszawy, Krakowa, Modlina, Wrocławia
Do Rzymu – z Katowic, Krakowa, Modlina, Warszawy, Poznania i Wrocławia
Do Rimini – z Krakowa i Modlina
Do Pescary – z Krakowa i Modlina
Do Bolonii – z Krakowa, Katowic i Wrocławia
Do Pizy – z Krakowa i Gdańska
Do Neapolu – z Krakowa, Modlina, Warszawy i Wrocławia
Na Sardynię – z Katowic, Krakowa i Warszawy
Na Sycylię – z Katowic, Krakowa, Wrocławia, Modlina i Warszawy
Biura podróży, w tym i Rainbow, w sezonie letnim decydują się na uruchomienie lotów czarterowych. Na Sycylię i na Sardynię polecimy z Warszawy i Katowic (ok. 2 h 30 min).
Włochy były zamieszkane od czasów paleolitu. Pierwszymi ludami na tych terenach byli Ligurowie i Sykulowie, następnie pojawili się tu Fenicjanie i Grecy. W IV-III w. p.n.e. Półwysep Apeniński został zjednoczony przez Rzymian i stał się centralną częścią rosnącego w siłę imperium. Po upadku cesarstwa zachodniorzymskiego, przez tereny dzisiejszych Włoch przewinęli się Ostrogoci, Longobardowie, Frankowie, Normanowie i Arabowie. W XI w. urosły w siłę miasta-państwa, z których najpotężniejszymi były Wenecja, Genua, Amalfia i Piza. W 1861 roku poszczególne republiki i księstwa zjednoczyły się, tworząc Królestwo Włoch, a pierwszym jego władcą został Wiktor Emanuel II. Na początku XX w. rządu w kraju przejęci faszyści pod dowództwem Benito Mussoliniego. Po II Wojnie Światowej przeprowadzono referendum, w wyniku którego Włochy stały się republiką.
Kuchnia włoska jest bez wątpienia najsłynniejszą kuchnią regionalną na świecie i od lat cieszy się niezmienną popularnością. Należy jednak pamiętać, że włoskie dania to nie tylko pizza i spaghetti – w każdym regionie kraju możemy znaleźć inne przysmaki. Charakterystycznymi elementami kuchni północnych regionów jest polenta i ryż, a południe oferuje przepyszne pasty. Niezależnie jednak od regionu wspólnym mianownikiem włoskiej kuchni jest umiejętne wykorzystanie przypraw i ziół (oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn), używanie rozmaitych rodzajów sera i warzyw. Popularne są również ryby i owoce morza. Poniżej krótka lista dań, których trzeba spróbować, będąc we Włoszech:
Włochy należą do Unii Europejskiej, więc obowiązują tu takie same przepisy celne jak w przypadku innych krajów UE (można wwieźć 800 sztuk papierosów, 10 litrów wyrobów spirytusowych, 90 litrów wina stołowego lub 110 litrów piwa oraz perfumy i leki na własny użytek).
Ceny w sklepach – Coca Cola 1,5l - 1,55 €, bagietka 0,90 €, oliwa z oliwek 4 €, piwo 1-1,70 €, woda niegazowana 1,5l - 0,50 €, oliwki 100 g - 1 €, butelka wina 5 €, jogurt owocowy 2,90 € (4 szt.), kawa 250 g 2,50 €, sok 1l 1,5 €, limoncello 0,7l - 3,80 €.
Ceny w restauracjach – karafka wina 5 €, piwo 5 €, espresso 1 €, cappuccino 2 €, średnie lody 2,50-4,50 €, pizza Margarita 5-6 €, obiad 8-15 €, pasta 7-8 €, bruschetta 3 €, risotto 8-9 €, lasagna 5 €, tiramisu 5,50 €.
Za miejski bilet autobusowy zapłacimy 1,40-3 €, za taksówkę 3,50-10 € opłaty początkowej i 1-3 € za kilometr. Benzyna kosztuje 1,44 € za litr. Wynajem samochodu kosztuje od 40 € dziennie.
Dowód osobisty oraz Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego.
Jeśli planujemy zwiedzanie kościołów, pamiętajmy o zabraniu odpowiedniego stroju (zakryte ramiona i kolana).
Pamiętajmy też o kremie z filtrem UV, nakryciu głowy, podstawowym zestawie leków, okularach przeciwsłonecznych i wygodnych butach do zwiedzania.
Do Włoch należy wiele zlokalizowanych wysp na Morzu Śródziemnym, najsłynniejsze z nich to Sycylia i Sardynia.
Sycylia jest największą wyspą położoną na Morzu Śródziemnym, a jej krajobraz jest niezwykle zróżnicowany – mamy tu góry, wyżyny, kaniony i przede wszystkim najwyższy czynny wulkan w Europie, Etnę! Wyspa ma jednak do zaoferowania znacznie więcej – są tu urokliwe miasteczka, np. Ragusa z imponującą starówką i wspaniałym pałacem Arezzo Di Trifiletti, malownicze Syrakuzy, pełne barokowych kościołów i pałaców Palermo czy położona u stóp Etny Katania. Sycylia jest też idealnym miejscem dla miłośników aktywnego wypoczynku. Wyspa oferuje możliwości do nurkowania, pieszych wędrówek, spływów kajakowych, zwiedzania jaskiń i sportów wodnych. A do tego piękne plaże i wspaniała kuchnia.
Sardynia to jedna z najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego, która słynie z białych piaszczystych plaż, krystalicznie czystej wody i zachwycającej przyrody. Miejscowość Porto Cervo to jeden z najbardziej ekskluzywnych europejskich kurortów, w którym co roku gości wiele gwiazd. Fauna i flora Sardynii jest również niezwykle ciekawa, występują tu muflony, endemiczny gatunek nietoperza, jelenie i dzikie konie. Unikalną przyrodę wyspy można podziwiać m.in. w Parku Narodowym Gennargentu. Wczasy na Sardynii przyciągają turystów również bogatą kulturą, którą możemy obserwować m.in. podczas obchodów lokalnych świąt, wspaniałą kuchnią i ciekawymi zabytkami Cagliari.
Produkty spożywcze – toskańskie wina, Limoncello (likier cytrusowy), Amaretto (likier migdałowy), grappa (wódka z winogron), makarony, kawa (Lavazza, Segalfredo, Illy), suszone pomidory w zalewie, szynka parmeńska, sery (Mozzarella, Gorgonzola, Mascarpone, Pecorino), ryż do risotto, słodkości (ciasteczka Amaretti, panforte, czekoladki Gianduiotti z Turynu, ciastka cantucci z Toskanii, czekoladki Baci Perugina), pesto, oliwa z oliwek.
Produkty codziennego użytku – włoskie buty, wyroby skórzane (portfele, torebki), filiżanki do espresso, wyroby z drewna oliwkowego (deski, łyżki), kawiarka.
Produkty dekoracyjne – maska wenecka, wyroby ze szkła weneckiego, gadżety piłkarskie (szaliki, koszulki).
Pamiątki z Sycylii – wino (Camelot, Etna, Grillo, Marsala), miody (np. tymiankowy, orzechowy, cytrynowy, kasztanowy), owocowy likier Fuoco dell’Etna, pesto (np. pistacjowe), wyroby z lawy, ceramika z Caltagirone, instrumenty ludowe (tamboru, chitarra, friscalettu – rodzaj fletu), lalki Pupi, czapka Coppola.
Pamiątki z Sardynii – wino (musujące Vermentino, białe Torbato, czerwone Cannonau), ceramika, biżuteria (np. z czerwonego korala, wykonana techniką filigranu), wyroby z korka (ramki, pudełka, torebki), lniane obrusy, haftowane tkaniny, wyroby z wikliny, drewniane maski, likier Mirto, noże.