Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Belgia
Stolica: Bruksela
Waluta: EUR
Powierzchnia: 30 528 km 2
Liczba ludności: 11 303 528
Belgia zazwyczaj kojarzy się z czekoladą i tamtejszymi piwami – o europejskich krajach, w których napijesz się najlepszego piwa, przeczytasz na naszym blogu. Jednego i drugiego jest tu naprawdę pod dostatkiem, ale warto przekonać się o tym, że kraj ma do zaoferowania o wiele więcej – znajduje się tu bowiem dużo interesujących miejscowości ze wspaniałymi zabytkami, ciekawa przyroda, zwłaszcza w górzystym terenie Ardenów, liczne pałace i posiadłości arystokracji oraz ogromna ilość bardzo ciekawych muzeów i galerii. Belgia to kraj, który na pewno zasługuje na odwiedzenie!
Zanim wybierz się na wczasy w Belgii, powinieneś wiedzieć, jaka czekają Cię warunki atmosferyczne. Klimat znajduje się pod wpływem Oceanu Atlantyckiego, a jego cechą jest duża wilgotność powietrza, częste opady deszczu i duży poziom zachmurzenia. Nie jest on jednak jednorodny w całym kraju.
Najlepszą porą na urlop w Belgii jest lato oraz późna wiosna i wczesna jesień.
Głównym lotniskiem kraju jest Port lotniczy Bruksela (BRU), położony 15 km na północny wschód od centrum stolicy.
Z Polski można się tam dostać bezpośrednio (zarówno liniami tradycyjnymi, jak i tanimi) z Warszawy, Poznania, Krakowa, a w okresie wakacyjnym też z innych dużych miast w kraju.
Lot z Polski trwa średnio 2 godziny.
W starożytności tereny dzisiejszej Belgii były zamieszkane przez Celtów. W połowie I w. p.n.e. obszar ten został podbity przez Rzymian, którzy utworzyli tu prowincję Galia Belgica. Po chrystianizacji tych terenów, którą zapoczątkowano w III w., włączono je w skład państwa Franków (pierwsza połowa. V w.). Już w tym okresie zaczęły się tu rysować wyraźne wpływy dwóch kultur – romańskiej na południu i germańskiej na północy, które z czasem spowodowały wyodrębnienie Walonii na południu i Flandrii na północy.
W kolejnych wiekach ten podział tylko się utrwalił. Od 843 r. Flandria należała do Francji, zaś pozostała część (składająca się z licznych hrabstw i księstw) przypadła w udziale Niemcom. W 1384 r. Flandria, a w kolejnym wieku także i całe terytorium dzisiejszej Belgii, przeszło pod panowaniem książąt burgundzkich. Po nich, w 1477 r. sukcesję przejęli Habsburgowie, a od połowy XVI w. do władzy doszła ich linia hiszpańska. Habsburgowie austriaccy przejęli władzę nad terenami dzisiejszej Belgii dopiero w 1714 r.
W latach 1789–91 trwało powstanie antyaustriackie. W tym czasie utworzono tu Zjednoczone Stany Belgijskie, które nie cieszyły się zbyt długo samodzielnością. W 1795 r. Belgia została wcielona do Francji, a po upadku Napoleona, na mocy postanowień kongresu wiedeńskiego (1815 r.) połączono ją z Holandią w Królestwo Zjednoczonych Niderlandów. W 1830 r. Belgowie, którym nie podobało się, że większą rolę odgrywają w nim Holendrzy, wszczęli antyholenderskie powstanie, które 4 października 1830 rok zakończyło się proklamacją niepodległości Belgii.
Carbonade flamande – wołowina po flamandzku (mięso w otoczce z cebuli i słoniny) duszone w jasnym piwie.
Moules marinieres – małże duszone w białym winie z dodatkiem selera naciowego i śmietany.
Cotes de porc au chou de Bruxelles – kotlety wieprzowe z brukselką.
Potage belge – belgijska zupa wołowa z dodatkiem ziemniaków, czerwonej kapusty, cebuli i jabłka.
Waterzooi – gęsta zupa rybna z dodatkiem warzyw i ziół, przed spożyciem mieszana z żółtkami i podbijana śmietaną.
L’oie a l’instar de Vise – gęś w sosie czosnkowym.
Anguille au vert (węgorz na zielono) – ryba z dodatkiem szpinaku, szczawiu, natki pietruszki oraz tymianku i bazylii.
Belgijskie sery – najbardziej znane są: Brugge, Passendale (Classic i Prelude) oraz Limburger.
Gofry leodyjskie – przygotowywane z gęstego ciasta drożdżowego z dodatkiem cukru perłowego (pochodzą z Liège, ale można je spotkać w całym kraju).
Gofry brukselskie – przypominają te znane w Polsce.
Pommes ou gratin – zapiekane jabłka.
Sirop de Liège – pochodzący z walońskiego Liège syrop owocowy (najczęściej z jabłek lub gruszek, ale również z inny owoców), służący do smarowania gofrów albo tostowego pieczywa.
Herbatniki Speculoos – słodkie kruche ciasteczka, czasami o smaku korzennym lub w polewie czekoladowej.
Piwa trapistów – wytwarzane przez mnichów z zakonu cystersów (cztery najsłynniejsze browary to: Achel, Chimay, Rochefort i Westmalle).
Maitrank – trunek koktajlowy, wywodzący się z miasta Arlon, na bazie wina zmieszanego z wodą gazowaną lub wina musującego z dodatkiem ziół (serwowane ze świeżą truskawką lub plasterkiem pomarańczy).
Peket – owocowe brandy aromatyzowane jałowcem.
Belgia należy do Unii Europejskiej, więc obowiązują tu takie same przepisy celne jak w przypadku innych krajów UE – można wwieźć 800 sztuk papierosów, 10 litrów wyrobów spirytusowych, 90 litrów wina stołowego lub 110 litrów piwa oraz perfumy i leki na własny użytek.
Podczas urlopu w Belgii zarówno w sklepach, jak i restauracjach będziesz płacić w euro.
Ceny w sklepach: bułka 0,40 euro, bagietka 1,20 euro, mleko 1 euro za litr, jogurt mały 0,50 euro, woda niegazowana 1,5l 1 euro, piwo butelkowe 1,30 euro, papierosy 7 euro, pudełko czekoladek (250 gr) 6-8 euro.
Ceny w restauracjach: espresso 2 euro, cappuccino 2,90, woda nie/gazowana 0,33 2,5 euro, mała Coca cola 3-3,5 euro, zestaw fast food 8.50 euro, frytki z majonezem 3,5 euro, belgijskie gofry 3 euro za sztukę, gałka lodów 2,5 euro, pizza 10-12 euro, zestaw obiadowy w tanim barze 12-15 euro.
Za miejski bilet autobusowy zapłacimy 1,5-3 euro (w zależności od dystansu), za taksówkę zapłacimy 3-9 euro za „trzaśnięcie drzwiami” i od 1,80 do 3,30 euro za każdy kilometr. Benzyna kosztuje ok. 1,70 euro za litr. Wynajem samochodu to koszt 40-45 euro dziennie.
Parasol i ubranie przeciwdeszczowe – pada tu nawet latem.
Przy zwiedzaniu kościołów trzeba pamiętać o odpowiednim stroju – zazwyczaj obowiązuje zakrywanie ramiona i kolan.
Produkty spożywcze: belgijskie piwa (w kraju jesz przeszło 600 browarów, ale najsłynniejsze są te produkowane przez trapistów), czekoladki i praliny, sosy do frytek (i nie tylko) na bazie majonezu, speculoos, wyroby z marcepanu, sirop de Liège, belgijskie sery, Maitrank, wina z Walonii lub południowej Flandrii.
Produkty użytkowe: mydełka i kosmetyki z dodatkiem rumianku, diamenty (Antwerpia jest europejską stolicą szlifowania diamentów), komiksy (z tego kraju pochodzi wiele popularnych serii komiksów), płyty z belgijską muzyką ludową.
Produkty dekoracyjne: porcelanowe figurki, ozdoby świąteczne, gadżety, magnesy, breloczki itp. z poszczególnych miast.