Zakazane piękno, czy wakacje all inclusive na Cyprze Północnym
Turecka Republika Cypru Północnego uznawana jest przez grecką część wyspy za ciemną stronę mocy. Choć konflikt polityczny zaznaczony jest faktyczną Zieloną Linią podziału, to w sensie turystycznym stanowi zachętę do odwiedzenia tych, mniej znanych, a więc tajemniczych i niezadeptanych północnych regionów Cypru.
Tureckie wsparcie i wpływy są tu widoczne w architekturze, kulturze i usposobieniu Cypryjczyków. Wszechobecne meczety, nieco zapomniane relikty przeszłości i pustoszejąca strefa zdemilitaryzowana w okolicach Zielonej Linii, to smutna część dziedzictwa kulturowego Cypru Północnego. Stolica kraju–Nikozja, z wyraźnie zaznaczoną granicą podziału, kusi jednak zabytkowym Starym Miastem, siecią wąskich urokliwych uliczek, a także niewielkich knajpek, w których, zamówić można typowy turecki kebab.
Leniuchowaniu all inclusive nie będzie końca na najpiękniejszej plaży o dumnie brzmiącej nazwie Golden Beach. Morze Śródziemne jest tu tak samo ciepłe, piękne i łaskawe jak w innych kurortach tego akwenu. Famagusta ze znakomitymi warunkami do uprawiania sportów wodnych zachęci do odwiedzin aktywniejsza część turystów. Natomiast otoczona górami Kyrenia zauroczy restauracjami zlokalizowanymi w zaadaptowanych starych spichlerzach. Z kolei prawdziwemu dziewiczemu pięknu można przyjrzeć się z bliska na Półwyspie Karpaz, chętnie nawiedzanym przez stada osłów, a także na plaży w Ronnes, stanowiącej wylęgarnię żółwi morskich.
Nieodłącznym elementem pełni relaksu jest dobre jedzenie. Niebanalna kuchnia cypryjska słynie z seftali, czyli kiełbasek pieczonych na grillu, ale także z bogactwa owoców morza z ośmiornicą w czerwonym winie na czele, która stanowi prawdziwy przebój kulinarny. Moussakas i cebulowy gulasz z wołowiny, zakrapiane sławnym winem Commandaria, również mogą stanąć w szranki o tytuł króla cypryjskiego stołu. Tradycyjne lokalne wyroby mogą stanowić doskonałą pamiątkę z wakacji all inclusive na Cyprze Północnym. Zakup koronek i srebrnej biżuterii z Lefkary, można więc uzupełnić o gliniane naczynia wypełnione winami, serami, czy nieprawdopodobnie słodkimi słodyczami.