Dokąd?

Kiedy?

Ile osób?

Skąd wyjazd?

Typ Transportu

trwa wczytywanie

Filtry

Popularne

Wyżywienie

Liczba dni

-

Typ wyjazdu

Cena

-

Standard hotelu

Ocena klientów

Tematyka

Dokumenty

Oferty

Korsyka
Korsyka

Francja

Region: Korsyka

Waluta: EUR

Powierzchnia: 8680 km 2

Liczba ludności: ‍316 578

Mieszkańcy Korsyki twierdzą, że ich wyspa powstała w siódmym dniu tygodnia, kiedy zmęczony stwórca nie miał już sił wymyślać kolejnych cudów świata. Połączył więc stworzone wcześniej najpiękniejsze krajobrazy – malownicze wybrzeża, skaliste góry i dzikie lasy – i umieścił wszystko w jednym miejscu. I chyba coś w tym jest – już starożytni greccy żeglarze, którzy dotarli do brzegów wyspy, nazwali ją Kallisté, czyli najpiękniejszą. Potrzebna jest jeszcze jakaś inna rekomendacja, żeby odwiedzić to cudowne miejsce?

  • Korsyka to trzecia pod względem wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na południowy wschód od kontynentalnej części Francji (ok. 170 km) i na zachód od Włoch, którą od sąsiedniej Sardynii oddziela Cieśnina św. Bonifacego.
  • Wyspa ma niecałe 9 tys. km², a zamieszkuje ją ok. 450 tys. osób. Stolicą i największym miastem Korsyki jest leżące na zachodnim wybrzeżu Ajaccio (ok. 80 tys. mieszkańców).
  • Korsyka jest jednym z nielicznych miejsc w Europie obdarzonych przez naturę niebywałą różnorodnością. Można tu spotkać zarówno piękne, piaszczyste plaże, jak i wysokie szczyty górskie, pokryte w zimie śnieżną czapą.
  • Na Korsyce znajduje się jeden z najtrudniejszych w Europie górskich szlaków turystycznych – GR20 (rozciąga się pomiędzy miejscowościami Calenzana a Conca). Cały szlak ma ok. 200 km długości, a jego przejście zajmuje 14 dni, licząc po 7 godzin marszruty dziennie.
  • Symbolem Korsyki jest głowa Maura z białą opaską na czole (mówi się, że jest ona symbolem zwycięstwa krzyżowców nad muzułmanami). Początkowo opaska zasłaniała oczy, jednak później przeniesiono ją na czoło, co ma symbolizować wyzwolenie Korsyki.
  • Korsykańczycy twierdzą, że w tutejszej miejscowości Calvi przyszedł na świat Krzysztof Kolumb (choć oficjalna wersja mówi, że ten wielki żeglarz i odkrywca Ameryki urodził się w Genui).
  • Obok francuskiego na wyspie w powszechnym użyciu jest język korsykański, określany mianem corsu" lub, bardziej oficjalnie, lingua corsa (napisy są tu dwujęzyczne). Mimo że należy do grupy romańskiej, różni się od francuskiego, bowiem można w nim zaobserwować wpływy włoskie, greckie, a nawet arabskie. Posługuje się nim ok. 350 tys. osób.
  • Francja jest członkiem Unii Europejskiej i należy do Strefy Schengen, do wjazdu więc wystarczy dowód osobisty. Na wycieczkę na Korsykę warto zabrać kartę EKUZ.
  • Na Korsyce, tak jak i w całej Francji, walutą jest euro. Popularne są płatności kartą. W małych górskich miejscowościach trudno o bankomaty.

Klimat Korsyki na wybrzeżu jest śródziemnomorski, z łagodnymi, deszczowymi zimami i ciepłymi, słonecznymi latami. W środkowej, górzystej części wyspy wraz ze wzrostem wysokości stopniowo staje się chłodniejszy. W górach zimą i wczesną wiosną mogą wystąpić opady śniegu.

Średnie temperatury w Ajaccio wynoszą: 22°C w maju, 26°C w czerwcu, 29°C w lipcu i w sierpniu, 26°C we wrześniu; temperatury w nocy w tym okresie wynoszą zazwyczaj 15-18°C. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 16-18°C w dzień i 6-8°C w nocy, zimą natomiast ok. 14-15°C w dzień i 5-6°C w nocy.

Średnia temperatura wody: 18°C w maju, 21°C w czerwcu, 23-24°C w lipcu i w sierpniu, 22-23°C we wrześniu.

  • Ajaccio – stolica wyspy, gdzie urodził się Napoleon Bonaparte (jego dom rodzinny, w którym znajduje się obecnie muzeum, leży niemal w samym centrum). Nad miastem góruje ciekawa forteca, której mury przylegają do gęstej sieci uliczek starego miasta.
  • Calvi – miejscowość, gdzie życie towarzyskie skupia się przy szerokim nadbrzeżnym pasażu, łączącym przystań z portem, wokół którego znajdują się dziesiątki małych przytulnych knajpek i barów. W cytadeli nad miastem mieszczą się koszary Legii Cudzoziemskiej.
  • Patrimonio – miejscowość słynąca ze swych licznych winnic, położona u podstawy Półwyspu Corse, gdzie można udać się na degustację lokalnych win.
  • Półwysep Corse – najbardziej wysunięta na północ część Korsyki z majestatycznym szczytem Monte Stello (1.307 m n.p.m.). Wokół półwyspu można się natknąć na warowne wieże z czasów, gdy Korsyka była rządzona przez Genuę.
  • Bastia – drugi pod względem wielkości (po Marsylii) francuski port na Morzu Śródziemnym, z urokliwą starówką, zwaną Terra Vecchia, którą tworzy plątanina wąskich uliczek, przy których stoją XVIII-wieczne kamienice.
  • Bravone – mała miejscowości położona pomiędzy Bastią a Porto Vecchio, gdzie znajduje się piękna piaszczysta plaża usiana ogromnymi głazami.
  • Porto Vecchio – jeden z najsłynniejszych kurortów na wyspie, gdzie łagodne pagórki i wzniesienia stwarzają idealne miejsca do rozwoju ośrodków wczasowych.
  • Bonifacio – miejscowość nazywana Baśniowym Miastem przyciąga turystów swoim nietypowym położeniem – w całości jest bowiem zawieszona na wyłaniających się z morza wapiennych skałach, a tutejsze domy stojące na stromych urwiskach wyglądają tak, jakby miały za chwilę runąć do morza.
  • Monte Cinto – najwyższy szczyt Korsyki, którego wysokość wynosi 2.710 m n.p.m.

Na Korsyce znajdują się dwa główne lotniska międzynarodowe – port lotniczy Bastia-Poretta (BIA), położony 20 km na południe od Bastii, oraz port lotniczy Ajaccio-Campo dell'Oro (AJA), znajdujący się dosłownie tuż za rogatkami korsykańskiej stolicy.

W sezonie można się tu dostać bezpośrednio z Polski tanimi liniami lotniczymi. Lot z Polski trwa ok. 2h15min.

Kuchnia korsykańska jest mieszanką wpływów francuskich i włoskich.

Aziminu – lokalna zupa rybna, odmiana bouillabaisse popularnej w kontynentalnej części Francji.

Minestrata – zupa warzywna minestrone w lokalnej wersji.

Bruschetta – włoska przekąska, popularna również na Korsyce.

Brocciu – rodzaj lokalnego białego sera wyrabianego z mleka owczego lub koziego. Podaje się go na słodko (np.. z konfiturami) lub na słono.

Coppa – suszona szynka ze schabu lub karkówki doskonale nadająca się do długiego przechowywania (Lonzu – polędwica suszona, Prisuttu – surowa szynka).

Boudins – rodzaj kaszanki z podrobów, słoniny, krwi oraz mózgu, ale też rodzynek i mięty.

Figatellu – lokalna kiełbasa z dodatkiem wątroby wołowej.

Sartinesu – rodzaj lokalnego sera długo dojrzewającego, wywodzącego się z miejscowości Sartène.

Figatellu – rodzaj lokalnego wędzonego pasztetu z wieprzowej wątróbki z dodatkiem soli, pieprzu, goździków, czosnku i czerwonego lub różowego wina.

Canistrelli – lokalne ciastka z dodatkiem anyżu, migdałów i białego wina.

Pastizzu – deser z mąki kasztanowej z dodatkiem anyżu.

Pâtes de fruits – galaretki owocowe.

Liqueur chaitaigne – likier kasztanowy.

Pietra – piwo kasztanowe.

Produkty spożywcze – szynka Coppa, ser Brocciu, piwo kasztanowe, oliwki, oliwa z oliwek, lokalne miody, zioła (oregano, tymianek), słodycze (np. galaretki Pâtes de fruits), lokalna kiełbasa Figatellu, ser Sartinesu.

Przedmioty użytkowe – biżuteria z koralowca, płyty z muzyką korsykańską, noże wyrabiane przez lokalnych rzemieślników, wyroby ceramiczne i gliniane (talerze, filiżanki), kosmetyki z aromatycznymi olejkami.

Produkty dekoracyjne – talizmany z wizerunkiem św. Łucji, która wg miejscowych strzeże przed złymi urokami, pamiątki związane z Napoleonem, produkty z dębu korkowego, wizerunek głowy Maura (flaga, koszulki, breloczki, magnesy itp).

telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem