Soupe à l’oignon – zupa cebulowa na bulionie wołowym podawana z grzankami.
Coq au vin – potrawka z marynowanego kurczaka duszonego w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek.
Cassoulet – zapiekany w piekarniku gulasz z różnymi rodzajami mięsa (również kiełbasą) z fasolą.
Bœuf bourguignon – gulasz z wołowiny duszony w bulionie i czerwonym winie, z dodatkiem warzyw.
Confit de canard – konfitowana (marynowana w soli i gotowana we własnym tłuszczu) kaczka.
Suflet – lekki, puszysty deser z cukru, żółtek i piany z białek. Warto spróbować przede wszystkim sufletu czekoladowego.
Salade Niçoise – sałatka z mieszaniny sałat, pomidorów, gotowanych jajek, tuńczyka, oliwek, zielonej fasoli i anchois.
Ratatouille – jarska potrawa z pieczonych warzyw, głównie bakłażana, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki.
Bouillabaisse – rybna zupa, przygotowana z różnych gatunków ryb i skorupiaków morskich (np. krabów, langusty).
Escargots – ślimaki serwowane na różne sposoby, jeden z najbardziej popularnych to ślimaki w skorupkach z nadzieniem czosnkowo-ziołowo-masłowym.
Crêpes – naleśniki serwowane z różnymi dodatkami. Szczególnie warte spróbowania są Crêpes Suzette, czyli płonące naleśniki w sosie pomarańczowym.
Crème brûlée – kremowy deser jajeczno-śmietanowy z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu.
Tarte tatin – tarta z karmelizowanymi jabłkami pieczona pod warstwą kruchego ciasta, a przed podaniem odwrócona, tak by owoce były na górze.