Krajobraz Lazurowego Wybrzeża
Natura krajobrazu na Lazurowym Wybrzeżu. Poznaj niesamowite miejsca, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zainspiruj się blogiem o podróżach r.pl.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 14 ofert
Francja to jeden z najpiękniejszych europejskich krajów, a ilość tutejszych atrakcji wręcz przyprawia o zawrót głowy – od uznanego za najbardziej romantyczne miasto świata Paryża, przez niesamowite zabytki Lille, Rouen czy Marsylii, eleganckie miejscowości Lazurowego Wybrzeża, piękne Zamki nad Loarą, aż po najwyższe w Europie góry. Jeśli dodamy do tego ciekawą kulturę, fantastyczną kuchnię i piękny, wprost stworzony do miłosnych wyznań język otrzymamy przepis na niezapomniane atrakcje.
Walutą kraju jest euro. Płatność kartą jest bardzo popularna, nie ma również problemu z dostępem do bankomatu.
1 EUR = 4,58 PLN
1 PLN = 0,22 EUR
We Francji możemy wyróżnić kilka typów klimatów – na północnym i zachodnim wybrzeżu dominuje klimat oceaniczny, w Paryżu i północno-centralnej części przejściowy, na wschodzie pół-kontynentalny i śródziemnomorski na południowym wybrzeżu. W regionach górskich klimat stopniowo się ochładza, wraz ze wzrostem wysokości.
Roczna suma opadów przekracza 1.000 mm na terenach Bretanii i Normandii, wewnątrz kraju i na południowym wybrzeżu wynosi poniżej 700 mm, w górach natomiast opady są największe – ponad 2.000 mm.
Średnie temperatury w Paryżu wynoszą zimą 8-9°C w dzień i 2°C w nocy, wiosną i jesienią 13-17°C w dzień i 4-8°C w nocy, latem natomiast 22-26°C w dzień i 13-15°C w nocy. Opady są w miarę równomiernie rozłożona przez cały rok, a ich suma wynosi od 40 do 60 mm miesięcznie.
Średnie temperatury w Marsylii wynoszą zimą 12-13°C w dzień i 4-6°C w nocy, wiosną i jesienią 16-21°C w dzień i 8-13°C w nocy, latem natomiast 28-31°C w dzień i 17-20°C w nocy. Opady występują głównie jesienią. Najbardziej deszczowym miesiącem jest wrzesień (75 mm), najmniej natomiast lipiec (10 mm).
Najlepszą porą na wczasy we Francji jest późna wiosna i wczesna jesień, jeśli chcemy zwiedzić Paryż i południe kraju czy powędrować po górach oraz lato, jeśli naszym celem jest plażowanie nad Morzem Śródziemnym lub zwiedzanie Bretanii i Normandii, a także zima, jeśli wybieramy się na narty.
Każde duże miasto Francji posiada własne lotnisko. Z Polski bezpośrednio można polecieć do Paryża (CDG, ORY lub BVA), Bazylei (MLH), Grenoble (GNB), Nicei (NCE), Lille (LIL) i Marsylii (MRS). Lot do Francji trwa ok. 2,5-3 h.
W V w. p.n.e. na tereny dzisiejszej Francji przybył celtycki lud, zwany Galami. W I w. p.n.e. kraj został podbity przez rzymskie wojska Juliusza Cezara, a w drugiej połowie III w. te tereny zaczęły opanowywać plemiona germańskie, z których najsilniejsi okazali się Frankowie. W 843 r. państwo podzielono na 3 części, dla zachodniej przyjęła się nazwa Francja.
W 1066 r. francuski książę Normandii podbił Anglię, co doprowadziło do wielu wojen między obydwoma krajami, z których najsłynniejszą pozostaje stoczona na przełomie XIV i XV w. Wojna Stuletnia.
W XVII w. Francja stała się najsilniejszą potęgą europejską i zajęła wiele zamorskich terytoriów, jednak po serii przegranych wojen w XVIII w. kraj stopniowo pogrążał się w chaosie, a niezadowolenie społeczne doprowadziło w 1789 r. do wybuchu Rewolucji Francuskiej, obalenia monarchii i ustanowienia republiki.
W 1799 r. władzę w kraju przejął Napoleon Bonaparte, który szybko wyruszył na podbój Europy, ostatecznie jednak, w 1815 r. został pokonany. Po upadku Napoleona ustrój polityczny Francji zmieniał się bardzo dynamicznie – kraj stał się kolejno monarchią, republiką, cesarstwem, a w 1870 r. ostatecznie ustanowiono republikę.
W pierwszej wojnie światowej Francja walczyła po stronie ententy, w drugiej po stronie aliantów. W okresie powojennym Francja straciła wiele ze swoich kolonii w Indochinach, zachodniej i równikowej Afryce, a także Algierię.
Soupe à l’oignon – zupa cebulowa na bulionie wołowym podawana z grzankami.
Coq au vin – potrawka z marynowanego kurczaka duszonego w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek.
Cassoulet – zapiekany w piekarniku gulasz z różnymi rodzajami mięsa (również kiełbasą) z fasolą.
Bœuf bourguignon – gulasz z wołowiny duszony w bulionie i czerwonym winie, z dodatkiem warzyw.
Confit de canard – konfitowana (marynowana w soli i gotowana we własnym tłuszczu) kaczka.
Suflet – lekki, puszysty deser z cukru, żółtek i piany z białek. Warto spróbować przede wszystkim sufletu czekoladowego.
Salade Niçoise – sałatka z mieszaniny sałat, pomidorów, gotowanych jajek, tuńczyka, oliwek, zielonej fasoli i anchois.
Ratatouille – jarska potrawa z pieczonych warzyw, głównie bakłażana, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki.
Bouillabaisse – rybna zupa, przygotowana z różnych gatunków ryb i skorupiaków morskich (np. krabów, langusty).
Escargots – ślimaki serwowane na różne sposoby, jeden z najbardziej popularnych to ślimaki w skorupkach z nadzieniem czosnkowo-ziołowo-masłowym.
Crêpes – naleśniki serwowane z różnymi dodatkami. Szczególnie warte spróbowania są Crêpes Suzette, czyli płonące naleśniki w sosie pomarańczowym.
Crème brûlée – kremowy deser jajeczno-śmietanowy z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu.
Tarte tatin – tarta z karmelizowanymi jabłkami pieczona pod warstwą kruchego ciasta, a przed podaniem odwrócona, tak by owoce były na górze.
Francja należy do Unii Europejskiej, więc obowiązują tu takie same przepisy celne jak w przypadku innych krajów UE (można wwieźć 800 sztuk papierosów, 10 litrów wyrobów spirytusowych, 90 litrów wina stołowego lub 110 litrów piwa oraz perfumy i leki na własny użytek).
W sklepach: bagietka 1,1-1,5 EUR, chleb 1,5-2 EUR, jabłka 0,84 EUR/kg, mandarynki 2 EUR/kg, banany 1,59 EUR/kg, cola 1,46 EUR/1,25 l, duża woda 0,65 EUR, karton soku 2,85 EUR, wina od 5 EUR, piwo ok. 2,80 EUR/l, czteropak jogurtu od 0,79 EUR, camembert od 1,70 EUR.
W restauracjach: dania główne od 15 EUR, ciasto od 5 EUR, kanapki 10 EUR, kawa 2,40-4,50 EUR, herbata 5 EUR, naleśnik z nutellą 3,5 EUR, pizza 8-10 EUR, kieliszek wina 5 EUR.
Za taksówkę w Paryżu zapłacimy od 3 do 6 EUR opłaty początkowej i 1,80-2 EUR za kilometr, za litr benzyny ok. 1,50 EUR, za bilet komunikacji miejskiej 1,60 EUR, a za wynajem samochodu od 35 EUR za dzień.
Dowód osobisty i kartę EKUZ.
Jeśli planujemy odwiedzanie kościołów – strój zakrywający kolana i ramiona.
Podstawowy zestaw leków (przeciwbólowe, przeciwgorączkowe).
Produkty spożywcze: makaroniki, sery, wino, karmelki, czekolada, fois gras (pasztet z wątróbki), musztarda Dijon, miód lawendowy, cydr, krem kasztanowy, Crème de cassis (likier z czarnej porzeczki), koniak, szampan, calvados (destylat z jabłek).
Produkty użytkowe: beret, kosmetyki i perfumy francuskich marek, wyroby z lnu (obrusy, serwety), mydła.
Produkty dekoracyjne: gadżety z wieżą Eiffla (breloczki, miniaturki itp.), obrazy lokalnych malarzy, ceramika.
Korsyka: szynka Coppa, ser Brocciu, piwo kasztanowe, lokalna kiełbasa Figatellu, ser Sartinesu, biżuteria z koralowca, noże wyrabiane przez lokalnych rzemieślników, kosmetyki z aromatycznymi olejkami, talizmany z wizerunkiem św. Łucji, która wg miejscowych strzeże przed złymi urokami, pamiątki związane z Napoleonem, produkty z dębu korkowego, wizerunek głowy Maura (flaga, koszulki, breloczki, magnesy itp.).