"Wszystkie wakacje możemy spędzać w Grecji" – wywiad z Robertem Gawlińskim
Dlaczego rodzina Gawlińskich tak lubi spędzać czasy w Grecji? Czy Grecy muzykują spontanicznie? Co obecnie robi wokalista zespołu Wilki w Grecji? Jakie są jego plany?
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 32 oferty
Chalkidiki to jeden z najciekawszych regionów Grecji, a na pewno jej północnej części. Na górzystym, porośniętym głównie pionową sosną, półwyspie znajduje się wprost niezliczona ilość plaż i małych urokliwych zatoczek. W okolicy jest też dużo ciekawych miejscowości, z owianą tajemnicą Republiką Mnichów na czele. W dodatku to wprost wymarzone miejsce na urlop dla każdego, kto ceni sobie słońce, zdrową, dobrą kuchnię, znakomite wina i wypoczynek na łonie natury.
Sezon turystyczny trwa od wiosny do jesieni, w kwietniu i maju oraz we wrześniu i październiku temperatury sprzyjają zwiedzaniu. Słupki rtęci pokazują wówczas w dzień od 19 do 25°C. Najgorętszymi miesiącami są lipiec i sierpień – temperatura w dzień oscyluje wówczas bądź przekracza 30°C. Woda w morzu najcieplejsza jest w sierpniu i wrześniu (ok. 25°C). Greckie lata są zwykle suche – padać zaczyna dopiero w październiku.
W północnej części półwyspu Chalcydyckiego na uwagę zasługują:
Z kolei Atos, trzeci i najbardziej na wschód wysunięty z palców Chalkidiki to najbardziej górzysta i niedostępna część całego półwyspu.
Warto wybrać się również na wycieczkę fakultatywną na Chalkidiki. Z polskojęzycznym pilotem można odwiedzić Meteory wpisane na listę UNESCO, wybrać się w rejs po Athos czy też rekreacyjno-krajoznawczą wycieczkę na Dziką Sithonię.
Najdogodniejszym lotniskiem, by dostać się na Półwysep Chalkidiki, jest Port Lotniczy Saloniki-Macedonia (SKG), położony 10 km na południe od centrum Salonik. Przejazd z lotniska do poszczególnych miejscowości w obrębie półwyspu zajmuje od 1 do 2 godzin, w zależności od położenia.
Z Polski do Salonik można dotrzeć tanimi liniami lotniczymi (np. z Krakowa czy Warszawa) bądź też, głównie w sezonie turystycznym, lotami wyczarterowanymi przez biura podróży.
Z Rainbow można dolecieć do Salonik z: Gdańska, Katowic, Poznania, Warszawy i Wrocławia. Średnia długość lotu to ok. 2h45 min.
Kleftiko – jagnięcina z pomidorami oraz licznymi ziołami i przyprawami pieczona pod przykryciem
Ser Chalkidiki – lokalny ser wytwarzany z czystego koziego mleka.
Lavráki – okoń morski, najczęściej grillowany, serwowany z dodatkiem świeżych sałat.
Achivádes – małże, serwowane na różne sposoby, np. gotowane na parze, w sosie z pomidorami i bakłażanami czy z serem feta.
Lokalne miody – Chalkidiki słynie z produkcji miodów, mniej więcej 1/3 krajowej produkcji pochodzi właśnie z tego półwyspu.
Saganaki – zapiekany ser z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Mezedes – przekąski podawane przed głównym daniem. W skład najczęściej wchodzą ser feta, oliwki (najlepiej różnego rodzaju) przyprawione i polane oliwą, podane z pieczywem.
Produkty spożywcze – lokalne miody (np. tymiankowy czy figowy), suszone figi i morele, oliwki, oliwa z oliwek, lokalne sery, zioła (oregano, tymianek), ze słodyczy: loukoumi, baklava, retzina, ouzo, metaxa.
Produkty użytkowe – haftowane obrusy i ręczniki.
Produkty dekoracyjne – ręcznie pisane ikony, wyroby greckiego folkloru (makatki i inne dzianiny), pamiątki z mati, niebieskim talizmanem przypominającym oko, jak np. breloczki, wisiorki, koszulki, komboloi – sznur koralików podobny do różańca.