Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Standard hotelu
Typ wyjazdu
Cena
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Rodzaj pokoju
Dokumenty
Sezon
Tematyka
Oferty
Grecja
Region: Skiathos
Waluta: EUR
Powierzchnia: 50 km 2
Liczba ludności: 6088
Każdy, kto oglądał musical Mamma Mia!, z pewnością zwrócił uwagę na przepiękne krajobrazy, które stanowiły tło tej produkcji filmowej. By zobaczyć te bajkowe widoki na własne oczy, a jednocześnie zrelaksować się na pięknych piaszczystych plażach, trzeba jechać na Skiathos. Na turystów czekają tu znakomite możliwości do wypoczynku w otoczeniu bujnej śródziemnomorskiej roślinności, kameralne tawerny serwujące specjały greckiej kuchni, a także beztroski wyspiarski klimat. Skiathos to wymarzona destynacja wakacyjna dla rodzin z dziećmi, czy par marzących o wypoczynku w romantycznych okolicznościach przyrody. O tym, jak magiczne jest to miejsce, świadczy fakt, że coraz więcej osób decyduje się wziąć tutaj ślub.
Skiathos znajduje się w strefie klimatu śródziemnomorskiego, którego charakterystycznymi cechami są gorące, słoneczne i prawie bezdeszczowe lata oraz łagodne zimy.
Deszcze padają tu głównie zimą, a ich szczyt przypada na grudzień i styczeń (115-120 mm).
Najlepszym okresem na wizytę na Skiathos jest lato, dni są wówczas słoneczne, wieczory ciepłe, i prawie nie pada.
Wiosną słupki rtęci pokazują 17-22°C w dzień i 6-8°C w nocy, latem 26-28°C w dzień i 16-19°C w nocy, jesienią 16-20°C w dzień i 9-12°C w nocy, zimą natomiast 10-12°C w dzień i 4-6°C w nocy.
Woda najcieplejsza jest w sierpniu i we wrześniu – jej temperatura wówczas to 24°C.
Skopelos i Alonissos – dwie sąsiednie wyspy, znajdujące się na wschód od Skiathos. Warto się tam wybrać na jednodniową wycieczkę statkiem. Podczas pobytu na Skopelos warto zobaczyć kapliczkę św. Jana, znajdującą się na szczycie stromej skały, którą rozsławiła Mamma Mia!, na Alonissos z kolei – słynną Błękitną Grotę.
Port lotniczy Skiathos (JSI) znajduje się na północnych obrzeżach stolicy wyspy (z centrum jest niewiele ponad 2 km).
Z Polski można się tam dostać tanimi liniami lotniczymi, które latają z Katowic i Warszawy, bądź czarterami poszczególnych biur podróży.
Rainbow oferuje swoim turystom bezpośrednie loty z Warszawy. Przelot trwa ok. 2,5h.
Paraproïónta scháras – grillowane podroby, serwowane z frytkami i sałatkami bądź też z pieczywem.
Taramosalata – pasta z ikry, białego chleba, oliwy, czerwonej cebuli i soku z cytryny.
Astakos Giouvetsi – homar pieczony z makaronem orzo.
Fasolada – jedna z najpopularniejszych zup w tutejszej kuchni, na bazie białej fasoli, pomidorów, przypraw i oliwy.
Mezedes – przekąski podawane przed głównym daniem. W skład najczęściej wchodzą ser feta, oliwki (najlepiej różnego rodzaju) przyprawione i polane oliwą, podane z pieczywem.
Musaka – zapiekane danie z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu beszamelowego.
Dolmades – gołąbki z farszem z mielonego mięsa i ryżu z dużą ilością przypraw, serwowane z aromatycznym sosem.
Keftedes – pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym.
Saganaki – zapiekany ser z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Tzatziki – sałatka à la mizeria, drobno starte świeże ogórki, z czosnkiem, gęstym jogurtem, odrobiną soli, polane oliwą.
Loukoumades – greckie pączki z ciasta drożdżowego, polane syropem oraz posypane orzechami lub cynamonem.
Cafe frappe – zmrożona, spieniona kawa z dodatkiem mleka i skruszonego lodu.
Retsina – wino aromatyzowane dodatkiem żywicy sosny.
Ouzo – grecki alkohol o smaku anyżowym.
Chamalia – deser z migdałów i wody różanej z lukrem.
Produkty spożywcze – oliwki, oliwa z oliwek, ser feta, kawa, miód tymiankowy, zioła (oregano, tymianek), ze słodyczy: loukoumi, baklava, z alkoholi: retzina, ouzo, metaxa.
Produkty dekoracyjne – breloki czy magnesy z mati (niebieskim talizmanem przypominającym oko), komboloi (sznur koralików podobny do różańca).
Przedmioty codziennego użytku – kosmetyki na bazie oliwy z oliwek, haftowane ściereczki i obrusy, wyroby ceramiczne.