Hiszpania - Costa Blanca - co warto wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Costa Blanca, czyli białe wybrzeże Hiszpanii z najpiękniejszymi plażami w Europie. Idealny kierunek Twoich najbliższych wakacji.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon (1)
Dokumenty
Oferty
Użyte filtry:
Znaleziono 28 ofert
Hiszpania
Region: Costa Blanca
Waluta: EUR
Jeśli szukamy miejsca na niezapomniane wakacje, Hiszpania to zawsze dobry wybór – wyśmienita kuchnia, cudowna pogoda, wspaniałe piaszczyste plaże, przepiękne krajobrazy oraz mnogość zabytków. Tymi wszystkimi przymiotami może się poszczycić położony w południowo-wschodniej części kraju region Costa Blanca. Znajdziemy tu zarówno tętniące życiem kurorty jak Alicante i Benidorm, lecz także miejsca nieco bardziej kameralne, np. Murcję czy Calpe. Dodatkowym atutem regionu jest fakt, że ciągle jeszcze nie ma tu tylu turystów co w słynnym regionie Costa del Sol – jest więc to idealne miejsce dla osób ceniących sobie podczas wypoczynku ciszę i spokój.
Hiszpanie są typowymi południowcami, a więc czas płynie tu o wiele wolniej. Ich stosunek do życia najlepiej wyraża słowo mañana oznaczające jutro.Od godziny 14 do 17 trwa sjesta – większość sklepów i urzędów jest wówczas zamknięta.
Wybrzeże regionu Costa Blanca leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, którego charakterystycznymi cechami są gorące słoneczne lata i łagodne nieco deszczowe zimy.
Najwyższe temperatury występują w lipcu i w sierpniu – 29°C w dzień i 23-24°C w nocy, najchłodniej jest zaś w styczniu i w lutym – 16°C w dzień i 8-9°C w nocy. Woda u wybrzeży Costa Blanca jest najcieplejsza w sierpniu – jej temperatura to 25°C. Najwięcej opadów notuje się od września do marca (20-35 mm), latem zaś nie pada prawie wcale. Lipiec jest najbardziej słonecznym miesiącem – słońce świeci wówczas średnio przez 11 godzin dziennie!
Najlepszym okresem na wizytę w regionie jest lato (jeśli planujemy wypoczynek na plaży) lub wiosna bądź wczesna jesień (jeśli interesują nas wędrówki czy zwiedzanie).
Alicante – miasto mogące się poszczycić ponad 3000-letnią historią ze wspaniałymi zabytkami, np. XIX-wiecznym Zamkiem Santa Barbara, pochodzącą z XVII w. katedrą czy zbudowaną na ruinach meczetu Bazyliką św. Marii oraz urokliwą starówką i elegancką promenadą Esplanada de España.
Denia – urokliwe miasteczko z ciekawą starówką i górującym nad nią zamkiem, którego początki sięgają czasów panowania rzymskiego.
Altea – uchodzące za perełkę Costa Blanca miasteczko ze wspaniałym starym miastem stanowiącym labirynt białych domków, ozdobionych kwitnącymi roślinami. Będąc tu, warto udać się na Mirador de Cronistas – punkt widokowy, z którego rozpościera się niesamowity widok na miasteczko i wybrzeże.
Tabarca – wysepka położona vis a vis Alicante, która wraz z przylegającymi doń wodami stanowi rezerwat marynistyczny. Znajdziemy tu wiele gatunków ryb, koralowców, także endemicznych oraz lęgowiska ptaków.
Guadalest – malowniczo położona na klifie o wysokości 500 m wioska ze wspaniałą średniowieczną starówką, XI-wiecznym zamkiem San José i wieloma interesującymi muzeami.
Benidorm – tętniący życiem kurort z kasynami (stąd nazywany Las Vegas Hiszpanii), piękną starówką, pełnym atrakcji parkiem rozrywki Terra Mítica i oferującym niezapomniane wrażenia punktem widokowym Balcón del Mediterráneo.
Villajoyosa – miasteczko słynące z pomalowanych w żywe barwy fasad domów, otoczonej murem starówki i fabryki czekolady Valor.
Plaże – Poniente, Mal Pas i Levante w Benidorm, Playa de San Juan w Alicante, Playa de Racó w Albir, plaże w miejscowościach Guardamar del Segura i Torrevieja.
Podczas wizyty na Costa Blanca, warto pojechać również do położonych nieopodal Murcji i Walencji.
By dostać się na Costa Blanca, najlepiej jest skorzystać z połączenia do portu lotniczego Alicante (ALC), usytuowanego 11 km na południe od miasta lub do położonego na północ od Costa Blanca portu lotniczego Valencia (VLC). Do Alicante można polecieć bezpośrednio z Poznania, Krakowa, Wrocławia, Warszawy, Modlina i Gdańska, do Walencji zaś z Krakowa, Gdańska i Modlina. Lot trwa 3-3,5 godziny.
Oprócz tradycyjnych przysmaków kuchni hiszpańskiej Costa Blanca może się poszczycić kilkoma interesującymi lokalnymi potrawami. Należą do nich:
Pericana – pasta z suszonej papryki, czosnku, oliwy z oliwek, ryby (kapelana lub błękitka) podawana zwykle z pieczywem.
Llandeta – potrawka z ziemniaków, ryb (zwykle labraks i morszczuk), owoców morza (np.krewetek, omułków) i pomidorów ugotowana w wywarze rybnym.
Esgarraet – przystawka na zimno z pieczonej papryki, dorsza, czosnku i oliwy z oliwek.
Espencat – danie podobne do esgarraet, tylko dodany jest też pieczony bakłażan.
Olleta alicantina – sycące danie jednogarnkowe przypominające mięsny gulasz z warzywami występujące w wielu wersjach smakowych w zależności od rejonu.
Arroz con costra – pożywne danie z ryżem, kiełbasą, kurczakiem lub królikiem i jajkiem, które stanowi połączenie gulaszu i paelli.
Paella à la alicantina – paella z kurczakiem i królikiem, ryżem, papryką i pomidorami.
Produkty spożywcze – wina z winiarni Pinoso lub Monóvar, oliwa z oliwek, turrón (nugat), czekolada z Villajoyosy, miód (np. tymiankowy).
Produkty użytkowe – ceramika, espadryle, wyroby wyplatane (meble, kapelusze, kosze), buty produkowane w miejscowości Elda, dywany z miasta Crevillent, patelnia do paelli.
Produkty dekoracyjne – koronki, wyroby z muszelek, miniaturka starożytnej rzeźby zwanej Damą z Elche.