Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 1 ofertę
Meksyk
Region: Cozumel
Waluta: MXN
Powierzchnia: 647 km 2
Liczba ludności: 73 193
Cozumel to turystyczny samograj – białe piaszczyste plaże oblewane ciepłymi wodami Morza Karaibskiego, wspaniała meksykańska kuchnia, kilka ciekawych zabytków cywilizacji Majów, przepiękna rafa koralowa i wiele znakomitych wodnych parków rozrywki. To wszystko znajdziesz na stosunkowo niewielkiej wyspie, oddalonej od stałego lądu (Riviera Maya) o zaledwie 20 km. Jeśli pragniesz spędzić wakacje w raju, koniecznie wybierz się na Cozumel!
Cozumel leży w strefie klimatu tropikalnego. Wyróżnia się tu dwie pory roku – suchą przypadającą na miesiące od listopada do kwietnia i deszczową, trwającą od maja do października. Roczna suma opadów wynosi 1490 mm (ok. 190-245 mm w miesiącach pory deszczowej i 60-105 mm podczas suchej). Temperatury są wysokie przez cały rok i wynoszą 27-28°C w dzień i 20°C w nocy w porze suchej oraz 30-32°C w dzień i 24-25°C w porze deszczowej.
Temperatura wody jest odpowiednia do kąpieli przez cały rok – w najchłodniejszym okresie (od stycznia do marca) wynosi 26,5°C, w najcieplejszym (od sierpnia do października) 29°C.
Najlepszą porą na wczasy na Cozumel są miesiące od grudnia do końca maja.
Jeśli postanowimy wybrać się na stały ląd, warto przy okazji odwiedzić:
Podczas wakacji warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Cozumel, a wśród nich całodniowy wypad do Mexico City, wyprawa na quadach w głąb dżungli, zwiedzanie Chichen Itza - prekolumbijskiego miasta Majów czy wycieczka z polskojęzycznym pilotem do Tulum i miasteczka Coba.
Port lotniczy Cozumel (CZM) znajduje się w San Felipe, jednak nie jest łatwo dostać się tam z Polski. Najprościej jest polecieć na lotnisko w Cancún (CUN), oddalone o niecałe 100 km od Cozumel, i stamtąd przejechać na wyspę. Z Rainbow do Cancún można polecieć z Warszawy, Katowic i Poznania (lot trwa ok. 11 godzin).
Tacos de Cochinita Pibil – tortilla z marynowanym mięsem warchlaka.
Pescado frito – smażona ryba, zazwyczaj granik lub lucjan czerwony.
Sopa de lima – cytrusowy rosół gotowany na mięsie z kminkiem, czosnkiem, ostrą papryką i oregano.
Salbutes – tortilla z puree z fasoli z dodatkiem mięsa, cebuli, kolendry, awokado i pikantnym sosem habanero.
Esquites – kukurydza w kubku z masłem, sokiem z limonki, chilli i majonezem.
Tikin Xic – ryba marynowana w miąższu owocu arnoty, pieprzu, kminku, goździkach i soli, zawinięta w liść bananowca.
Poc Chuc – kotlety wieprzowe marynowane w soku pomarańczowym, serwowane zwykle z cebulą, ryżem, fasolą i awokado.
Pozole – gęsta zupa z ziaren kukurydzy z mięsem wieprzowym lub drobiowym.
Empanada – pieróg z ciasta kukurydzianego z nadzieniem (np. z mięsa, sera, pomidorów, galaretki owocowej).
Churros – smażone w głęboki tłuszczu długie ciastka w formie pręta w kształcie rozgwiazdy, posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Produkty spożywcze – alkohol (tequila, mezcal), wanilia, kawa, sosy mole, ostre papryczki i sosy, czekolada, pasta Achiote, wanilia.
Produkty użytkowe – hamak, koce, wyroby ze skóry (torebki, portfele), wykonana ceramika (talerze, kubki, misy), płyty z lokalną muzyką.
Produkty dekoracyjne – wyroby związane z kulturą prekolumbijską (kalendarz Majów), srebrna biżuteria, lokalne rękodzieło (maski, bransoletki, naszyjniki).