< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia Meksykańska

Kuchnia Meksykańska

Skrócony opis

Meksyk od dawna należy do najpopularniejszych miejsc na świecie chętnie odwiedzanych przez turystów poszukujących słońca i wspaniałych plaż oraz smakoszy. I nic dziwnego, ponieważ znaleźć tu można niezwykle zarówno ciekawą ofertę jedzenia ulicznego, jak i najwyższej klasy restauracje w Mexico City, a wpływy hiszpańskie łączą się z tradycjami kulinarnymi rdzennych mieszkańców, by stworzyć jedno z najbardziej ekscytujących kulinarnie miejsc na świecie. Autentyczna meksykańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, smaczna i opiera się na świeżych, lokalnych składnikach, używanych tradycyjnie od setek lat. Tutejsze dania są ponadto kolorowe i ostre, a różnorodność używanych tu ostrych papryczek – zarówno świeżych, jak i suszonych – może przyprawić o zawrót głowy. Wiele wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej składników, takich jak limonki, świeża kolendra, awokado i kukurydza, jest łatwo dostępnych także w Polsce, więc po powrocie z wakacji z łatwością odtworzysz niektóre lokalne dania we własnej kuchni.

Sekcja 1

Podstawowe cechy meksykańskiej kuchni

Do podstawowych produktów używanych w meksykańskiej kuchni należą przede wszystkim fasola i kukurydza. Z mąki kukurydzianej przygotowuje się ciasto (masa), z którego następnie robi się między innymi tortille i tamale. Kuchnia meksykańska jest pełna smaku; wśród ziół i przypraw, które nadają jej wyrazistości są różnorodne papryczki chili (świeże, suszone, wędzone i marynowane), a także oregano, kolendra, cynamon i kakao. Równie hojnie używa się czosnku, cebuli, cytryn i limonek.

Poszczególne regiony Meksyku ze względu na kluczowe różnice w geografii, klimacie i składzie etnicznym znacznie różnią się między sobą kulinarnie. Na przykład północna część Meksyku znana jest z produkcji wołowiny, mięsa koziego i strusiego, które są często wykorzystywane w regionalnych potrawach. Na Jukatanie jedzenie wydaje się być słodsze i mniej pikantne, a najczęściej stosowaną przyprawą jest achiote, zwane szafranem ubogich, czyli sproszkowane nasiona drzewa arnoty właściwej, które nadają potrawom charakterystyczną żółto-pomarańczową barwę. Południowy stan Oaxaca znany jest ze swych pikantnych tamale i sosów mole. Do popularnych potraw w centralnym Meksyku należą carnitas (duszona lub pieczona wieprzowina) i pozole (wywodzący się z czasów przedkolumbijskich gulasz mięsny). W kuchni południowego Meksyku czuć wyraźne wpływy karaibskie; jest ona znana zarówno z wyśmienitych dań rybnych, jak i pikantnych potraw z warzyw i drobiu.

Istnieje powszechne przekonanie, że meksykańskie jedzenie jest ostre i ciężkie, ale w rzeczywistości dania kuchni meksykańskiej mają niezwykłą głębię smaku i lekkość, które osiąga się dzięki aromatycznym przyprawom i sowitej ilości świeżych ziół, warzyw i owoców cytrusowych. Prawdopodobnie mylne wyobrażenie o meksykańskiej kuchni wywodzi się z rozpowszechnienia jej początkowo na terenie Stanów Zjednoczonych, gdzie do dań tradycyjnych dodawano ser, śmietanę i majonez, żeby trafić w gusta Amerykanów. Na szczęście oryginalna kuchnia meksykańska podbija podniebienia coraz większej rzeszy turystów z całego świata i przestaje być kojarzona z tłustymi i ciężkimi potrawami.

Jeśli wybierasz się do Meksyku, koniecznie spróbuj dań z naszej listy:

1. Chilaquiles – ta popularna potrawa, zazwyczaj serwowana na śniadanie, składa się z lekko podsmażonych kukurydzianych tortilli, zwanych totopos, podawanych z salsą, czyli z sosem ze świeżych pomidorów i chili oraz z różnymi dodatkami, takimi jak ser, jajko sadzone lub soczyste kawałki kurczaka. Chilaquiles często podaje się także z porcją smażonej fasoli (frijoles). Po takim pożywnym śniadaniu będziesz mieć mnóstwo sił na zwiedzanie Meksyku.



2. Pozole – według antropologów ta tradycyjna zupa wywodzi się z czasów przedkolumbijskich i była przygotowana podczas religijnych obrządków. Współcześnie wiele wariantów tej zupy – z mięsem drobiowym, wieprzowym i wegetariańskich – często pojawia się na meksykańskich stołach i w restauracjach. Zupę przygotowuje się ze znixtamalizowanej kukurydzy, czyli z masy kukurydzianej poddanej obróbce stosowanej na tych terenach od wielu stuleci. Ziarna kukurydzy gotuje się w glinianym garnku w słabym roztworze wapna, a tradycyjnie także z dodatkiem popiołu drzewnego, by po ostygnięciu oddzielić łupinki od ziaren. Wyłuskane ziarno mieli się na masę zwaną nixtamal, wykorzystywaną w wielu tradycyjnych potrawach. Pozole jest serwowana z różnymi dodatkami, takimi jak rzodkiewki, sałata, cebula, limonki i chili, które podawane są osobno, by każdy mógł sam je sobie wybierać.



3. Tacos al pastor – tradycyjna potrawa, której nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza „tacos po pastersku”, jest jedną z najbardziej popularnych w całym kraju. Jej początki sięgają lat 20. i 30. ubiegłego wieku, gdy na tereny Meksyku przybyli liczni imigranci z Syrii i Libanu. Danie nieco przypomina turecki doner kebab lub grecki gyros. Wieprzowina jest najpierw marynowana w przyprawach i soku z ananasa, w niektórych miejscach dodaje się również achiote, a następnie pieczona na rożnie. Po przygotowaniu cienkie plasterki mięsa są odkrawane bezpośrednio z rożna i podawane w małych tortillach (taco) z drobno posiekaną cebulą, świeżą kolendrą i czasami ze świeżym ananasem. Do tacos al pastor podaje się również ćwiartki limonki i pikantną salsę z pomidorów.



4. Tamales – danie wywodzi się z czasów przedkolumbijskich, było popularne już około 5-8 tysięcy lat temu wśród zamieszkujących tereny Meksyku plemion Azteków, Majów i Inków. Jest to ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane różnorodnymi farszami, zawinięte w liście z kolby kukurydzy lub bananowca i gotowane na parze. Współcześnie spotkać można bardzo wiele różnych wersji farszu: na ostro, na słodko, z mięsem lub serem. Tamales podawane są z salsą i można je kupić dosłownie wszędzie, także na ulicznych stoiskach z jedzeniem.



5. Mole – to nazwa sosu oraz dań przygotowywanych z jego wykorzystaniem. Dwa meksykańskie stany – Puebla i Oaxaca – spierają się o to, skąd ten niezwykle popularny sos się wywodzi. Istnieje niezliczona ilość wariantów mole, ale każdy składa się z kilkunastu składników, w tym kilku odmian papryczek chili, owoców, orzechów i przypraw, takich jak pieprz, cynamon, kumin i czekolada. I każdy wymaga wielogodzinnego gotowania na małym ogniu. Najbardziej znaną wersją, także na świecie, jest prawdopodobnie mole pablano, rdzawo-czerwony sos serwowany z indykiem lub kurczakiem.



Wszystkie potrawy kuchni meksykańskiej są niezwykle smaczne i mają niepowtarzalny smak, który zawdzięczają sporej ilości czosnku, kolendry, kuminu, oregano i przeróżnych papryczek chili. Choć trudno w to uwierzyć, to w Meksyku stosuje się ponad 100 różnych odmian chili. Poza tym przyprawy takie, jak goździki, cynamon i kakao, mają tu odmienne zastosowanie niż w naszej kuchni, gdyż dodawane są między innymi do dań rybnych i mięsnych. Wyjątkowość meksykańskiej kuchni kryje się również w jej wielokulturowości i różnorodności wpływów, które ją kształtowały na przestrzeni wieków.

Ocena artykułu

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Zasada pięciu przemian, czyli pełna harmonii i lecznicza kuchnia Chin

Z formalnego punktu widzenia Chiny to najstarsza cywilizacja, która wykazuje ciągły, nieprzerwany rozwój od momentu powstania aż do czasów współczesnych. A ów rozwój sięga – bagatela – czasów neolitu. Początki rolnictwa na terenach Chin datowane są na dziesiąte tysiąclecie p.n.e. Nic więc dziwnego, że chińska tradycja kulinarna jest jedną z najbardziej oryginalnych i zróżnicowanych w skali globu. Co więcej, mówiąc o kuchni chińskiej należy pamiętać, że stanowi ona element całej chińskiej kultury, w skład której wchodzą także medycyna, filozofia oraz szeroko pojęta sztuka życia. Wszystkie zaś elementy należy traktować całościowo – są ze sobą połączone w nierozerwalny sposób, a jeden bez innych nie istnieje.

Masale i tandoori, czyli aromatyczna i wegetariańska kuchnia Indii

Na początek – ważne rozróżnienie. „Kuchnia indyjska” i „kuchnia hinduska” to dwa różne pojęcia. Pod pojęciem „kuchnia indyjska” kryje się sztuka kulinarna, którą spotkamy na terenie Indii. Siódme pod względem powierzchni i drugie pod względem liczby mieszkańców (!) państwo na świecie to trudny do opisania, gigantyczny konglomerat narodowości, religii, języków (24 języki urzędowe!) oraz kultur, co przekłada się także na jedyny w swoim rodzaju, niebywale zróżnicowany tygiel kulinarny. „Kuchnia hinduska”, czyli wyznawców hinduizmu, jest jednym z jego składników, ale oprócz niej na dziedzictwo kulinarne Indii składają się także tradycje muzułmańskie, buddyjskie, żydowskie, nie mówiąc o europejskich i całej masie innych. Kuchnia indyjska jest zatem pojęciem szerszym, związanym bardziej z geografią i historią tej części świata, niż z konkretną grupą wyznaniową. Czy istnieją jakieś punkty wspólne dla licznych kuchni, składających się na kuchnię indyjską?

Gruzja – miejsce, w którym gościnność spotyka się z fantastycznymi smakami

Gruzja to państwo położone na pograniczu Europy i Azji, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy, dzięki czemu ciepłe słońce przyczynia się do intensywnego smaku takich warzyw i owoców jak: soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona czy bakłażany, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Jadąc na wakacje do Gruzji, grzechem jest nie spróbować lokalnej kuchni, obfitującej w wiele zwariowanych ale też i prostych smaków. O tamtejszej kuchni opowiadają gruzińskie kucharki z warszawskiej restauracji Mała Gruzja - Nino Melikishvili oraz Ketino Tolordava.

Meksyk – co warto wiedzieć przed podróżą?

Meksyk leży na kontynencie Amerykańskim, w Ameryce Północnej i jest trzecim co do wielkości państwem zajmującym ten kontynent. Meksyk to również coraz częściej wybierany kierunek podróży przez Polskich turystów. Dowiedz się więcej na temat tego państwa czytając blog Rainbow!

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Meksyk
Twoja wersja przeglądarki nie jest wspierana.