Wróć

Podróże ze smakiem

5 pikantnych najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej

Meksyk od dawna należy do najpopularniejszych miejsc na świecie chętnie odwiedzanych przez turystów poszukujących słońca i wspaniałych plaż oraz smakoszy. Nic w tym dziwnego, ponieważ znaleźć tu można niezwykle zarówno ciekawą ofertę jedzenia ulicznego, jak i najwyższej klasy restauracje w Mexico City. Wpływy hiszpańskie łączą się z tradycjami rdzennych mieszkańców, by stworzyć jedno z najbardziej ekscytujących miejsc na świecie pod względem kulinarnym. Autentyczna meksykańska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, smaczna i opiera się na świeżych, lokalnych składnikach używanych tradycyjnie od setek lat. Tutejsze potrawy są ponadto kolorowe i ostre, a różnorodność używanych tu ostrych papryk – zarówno świeżych, jak i suszonych – może przyprawić o zawrót głowy. Wiele wykorzystywanych w kuchni meksykańskiej składników, takich jak sok z limonki, świeża kolendra, awokado i zrobionego na jego bazie guacamole, czerwona fasola, batat, kukurydza, placki tortilli czy gotowe spody do burrito, jest łatwo dostępnych także w Polsce, więc po powrocie z wakacji w Meksyku z łatwością odtworzysz niektóre lokalne przepisy kuchni meksykańskiej we własnym domu.

Podstawowe cechy i charakterystyka meksykańskiej kuchni

Do podstawowych produktów używanych w meksykańskiej kuchni należą przede wszystkim fasola i kukurydza. Z mąki kukurydzianej przygotowuje się ciasto (masa), z którego następnie robi się między innymi tortille, quesadille, enchiladas, tamale oraz nachos jako przegryzkę. Meksykańskie jedzenie jest pełna smaku. Wśród ziół i przypraw, które nadają jej wyrazistości, są różnorodne papryczki chili (świeże, suszone, wędzone i marynowane), a także oregano, kolendra, cynamon oraz kakao. Do potraw meksykańskich równie hojnie używa się czosnku, cebuli, cytryn i limonek.

Istnieje powszechne przekonanie, że kuchnia meksykańska jest ostra i ciężka, ale w rzeczywistości dania mają niezwykłą głębię smaku i lekkość, które osiąga się dzięki aromatycznym przyprawom i sowitej ilości świeżych ziół, warzyw czy owoców cytrusowych. Prawdopodobnie mylne wyobrażenie o tej kuchni wywodzi się z rozpowszechnienia jej początkowo na terenie Stanów Zjednoczonych, gdzie do dań tradycyjnych dodawano ser, śmietanę oraz majonez, żeby trafić w gusta Amerykanów. Na szczęście oryginalna kuchnia meksykańska podbija podniebienia coraz większej rzeszy turystów z całego świata i przestaje być kojarzona z tłustymi oraz ciężkimi potrawami.

Cechy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej - decyduje region

Poszczególne regiony Meksyku ze względu na kluczowe różnice w geografii, klimacie i składzie etnicznym mają nieco inne tradycje kulinarne.

Północna część znana jest z produkcji wołowiny, mięsa koziego i strusiego, które są często wykorzystywane w regionalnych potrawach meksykańskich. Na Jukatanie jedzenie wydaje się słodsze oraz mniej ostre, a najczęściej stosowaną przyprawą jest achiote, zwane szafranem ubogich, czyli sproszkowane nasiona drzewa arnoty właściwej, które nadają potrawom charakterystyczną żółto-pomarańczową barwę.

Południowy stan Oaxaca znany jest ze swych pikantnych tamale i sosów mole. Do popularnych potraw w centralnym Meksyku należą carnitas (duszona lub pieczona wieprzowina) oraz pozole (wywodzący się z czasów przedkolumbijskich gulasz mięsny). W kuchni południowego Meksyku czuć wyraźne wpływy karaibskie - jest ona znana zarówno z wyśmienitych dań rybnych, jak i ostrych potraw z warzyw i drobiu.

Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej - będzie pikantnie!

Kuchnia Meksyku zaskakuje każdego głębią smaku, ilością przypraw oraz idealnym balansem pomiędzy ostrością a wyrazistością wyczuwalnych aromatów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko kręci się tylko wokół chorizo, zupy meksykańskiej i chili con carne, które są przygotowywane na 1000 różnych sposobów na całym świecie bez tradycyjnych przypraw oraz sprawdzonego przepisu nie da się odwzorować tych smaków w pełni. Jeśli wybierasz się na wakacje all inclusive w Meksyku, czeka Cię prawdziwa uczta! Poniżej czeka na Ciebie lista najbardziej znanych meksykańskich potraw, których musisz spróbować chociaż raz podczas urlopu.

  1. Chilaquiles – ta popularna potrawa, zazwyczaj serwowana na śniadanie. Składa się z lekko podsmażonych kukurydzianych tortilli, zwanych totopos, podawanych z salsą, czyli z sosem ze świeżych pomidorów i chili oraz z różnymi dodatkami, takimi jak ser, jajko sadzone lub soczyste kawałki kurczaka. Chilaquiles często podaje się także z porcją smażonej fasoli (frijoles). Po takim pożywnym śniadaniu będziesz mieć mnóstwo sił na zwiedzanie Meksyku.
  1. Pozole– według antropologów ta tradycyjna zupa wywodzi się z czasów przedkolumbijskich oraz była przygotowana podczas religijnych obrządków. Współcześnie wiele jej wariantów (z mięsem drobiowym, wieprzowym i wegetariańskich) często pojawia się na meksykańskich stołach oraz w restauracjach. Zupę przygotowuje się ze znixtamalizowanej kukurydzy, czyli z masy kukurydzianej poddanej obróbce stosowanej na tych terenach od wielu stuleci. Ziarna kukurydzy gotuje się w glinianym garnku w słabym roztworze wapna, a tradycyjnie także z dodatkiem popiołu drzewnego, by po ostygnięciu oddzielić łupinki od ziaren. Wyłuskane ziarno mieli się na masę zwaną nixtamal wykorzystywaną w wielu tradycyjnych potrawach. Pozole jest serwowana z różnymi dodatkami, takimi jak rzodkiewki, sałata, cebula, limonki i chili, które podawane są osobno, by każdy mógł sam je sobie wybierać.

  1. Tacos al pastor – tradycyjne danie meksykańskie, którego nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza „tacos po pastersku”. Jest jedną z najbardziej popularnych w całym kraju. Jej początki sięgają lat 20. i 30. ubiegłego wieku, gdy na tereny Meksyku przybyli liczni imigranci z Syrii oraz Libanu. To meksykańskie danie nieco przypomina turecki doner kebab lub grecki gyros. Wieprzowina jest najpierw marynowana w przyprawach i soku z ananasa (w niektórych miejscach dodaje się również achiote), a następnie pieczona na rożnie. Po przygotowaniu cienkie plasterki mięsa są odkrawane bezpośrednio z rożna oraz podawane w małych tortillach (taco) z drobno posiekaną cebulą, świeżą kolendrą lub czasami z ananasem. Do tacos al pastor daje się również ćwiartki limonki i pikantną salsę z pomidorów.

  1. Tamales – danie wywodzi się z czasów przedkolumbijskich. Było popularne już około 5-8 tysięcy lat temu wśród zamieszkujących tereny Meksyku plemion Azteków, Majów i Inków. Jest to ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane różnorodnymi farszami, zawinięte w liście z kolby kukurydzy lub bananowca oraz gotowane na parze. Współcześnie spotkać można bardzo wiele różnych wersji farszu: na ostro, na słodko, z mięsem lub serem. Tamales podawane są z salsą i można je kupić dosłownie wszędzie, także na ulicznych stoiskach z jedzeniem.

  1. Mole– to nazwa sosu oraz dań przygotowywanych z jego wykorzystaniem. Dwa meksykańskie stany Puebla i Oaxaca spierają się o to, skąd ten niezwykle popularny sos się wywodzi. Istnieje niezliczona ilość wariantów mole, ale każdy składa się z kilkunastu składników, w tym kilku odmian papryczek chili, owoców, orzechów oraz przypraw, takich jak pieprz, cynamon, kumin i czekolada. Każdy wymaga wielogodzinnego gotowania na małym ogniu. Najbardziej znaną wersją, także na świecie, jest prawdopodobnie mole pablano, czyli rdzawo-czerwony sos serwowany z indykiem lub kurczakiem.

Wszystkie potrawy kuchni meksykańskiej są niezwykle smaczne i mają niepowtarzalny smak, który zawdzięczają sporej ilości czosnku, kolendry, kuminu, oregano oraz przeróżnych papryk. Choć trudno w to uwierzyć, to w Meksyku stosuje się ponad 100 różnych odmian chili. Poza tym przyprawy takie, jak goździki, cynamon oraz kakao, mają tu odmienne zastosowanie niż w naszej kuchni, gdyż dodawane są między innymi do dań rybnych i mięsnych. Wyjątkowość meksykańskiej kuchni kryje się również w jej wielokulturowości oraz różnorodności wpływów, które ją kształtowały na przestrzeni wieków.

Zdjęcie samolotu
Data Publikacji: 19.10.2018

Polecane wycieczki

zdjęcie-oferty
Egzotyka tuż za rogiem
4.2/6  10 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Cancun
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
5.4/6  276 ocen
Objazd + wypoczynek • Meksyk: Jukatan
zdjęcie-oferty
Egzotyka tuż za rogiem
4.9/6  15 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Cancun - Riviera Maya
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
5.6/6  88 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Riviera Maya
zdjęcie-oferty
Bestseller
Egzotyka tuż za rogiem
5.4/6  95 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Riviera Maya
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
5.8/6  147 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Riviera Maya
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
5.4/6  33 oceny
Wypoczynek • Meksyk: Riviera Maya
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
4.9/6  88 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Riviera Maya
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
4.4/6  4 oceny
Wypoczynek • Meksyk: Cancun
zdjęcie-oferty
Last Minute!
Egzotyka tuż za rogiem
5.4/6  15 ocen
Wypoczynek • Meksyk: Cancun - Riviera Maya

Podobne artykuły

krajobraz-kierunku
Kuchnia Grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz-kierunku
Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować? Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz-kierunku
Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
krajobraz-kierunku
Smaki Bułgarii – co warto spróbować? Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.