Podstawowe cechy i charakterystyka meksykańskiej kuchni
Do podstawowych produktów używanych w meksykańskiej kuchni należą przede wszystkim fasola i kukurydza. Z mąki kukurydzianej przygotowuje się ciasto (masa), z którego następnie robi się między innymi tortille, quesadille, enchiladas, tamale oraz nachos jako przegryzkę. Meksykańskie jedzenie jest pełna smaku. Wśród ziół i przypraw, które nadają jej wyrazistości, są różnorodne papryczki chili (świeże, suszone, wędzone i marynowane), a także oregano, kolendra, cynamon oraz kakao. Do potraw meksykańskich równie hojnie używa się czosnku, cebuli, cytryn i limonek.
Istnieje powszechne przekonanie, że kuchnia meksykańska jest ostra i ciężka, ale w rzeczywistości dania mają niezwykłą głębię smaku i lekkość, które osiąga się dzięki aromatycznym przyprawom i sowitej ilości świeżych ziół, warzyw czy owoców cytrusowych. Prawdopodobnie mylne wyobrażenie o tej kuchni wywodzi się z rozpowszechnienia jej początkowo na terenie Stanów Zjednoczonych, gdzie do dań tradycyjnych dodawano ser, śmietanę oraz majonez, żeby trafić w gusta Amerykanów. Na szczęście oryginalna kuchnia meksykańska podbija podniebienia coraz większej rzeszy turystów z całego świata i przestaje być kojarzona z tłustymi oraz ciężkimi potrawami.
Cechy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej - decyduje region
Poszczególne regiony Meksyku ze względu na kluczowe różnice w geografii, klimacie i składzie etnicznym mają nieco inne tradycje kulinarne.
Północna część znana jest z produkcji wołowiny, mięsa koziego i strusiego, które są często wykorzystywane w regionalnych potrawach meksykańskich. Na Jukatanie jedzenie wydaje się słodsze oraz mniej ostre, a najczęściej stosowaną przyprawą jest achiote, zwane szafranem ubogich, czyli sproszkowane nasiona drzewa arnoty właściwej, które nadają potrawom charakterystyczną żółto-pomarańczową barwę.
Południowy stan Oaxaca znany jest ze swych pikantnych tamale i sosów mole. Do popularnych potraw w centralnym Meksyku należą carnitas (duszona lub pieczona wieprzowina) oraz pozole (wywodzący się z czasów przedkolumbijskich gulasz mięsny). W kuchni południowego Meksyku czuć wyraźne wpływy karaibskie - jest ona znana zarówno z wyśmienitych dań rybnych, jak i ostrych potraw z warzyw i drobiu.

Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej - będzie pikantnie!
Kuchnia Meksyku zaskakuje każdego głębią smaku, ilością przypraw oraz idealnym balansem pomiędzy ostrością a wyrazistością wyczuwalnych aromatów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko kręci się tylko wokół chorizo, zupy meksykańskiej i chili con carne, które są przygotowywane na 1000 różnych sposobów na całym świecie bez tradycyjnych przypraw oraz sprawdzonego przepisu nie da się odwzorować tych smaków w pełni. Jeśli wybierasz się na wakacje all inclusive w Meksyku, czeka Cię prawdziwa uczta! Poniżej czeka na Ciebie lista najbardziej znanych meksykańskich potraw, których musisz spróbować chociaż raz podczas urlopu.
- Chilaquiles – ta popularna potrawa, zazwyczaj serwowana na śniadanie. Składa się z lekko podsmażonych kukurydzianych tortilli, zwanych totopos, podawanych z salsą, czyli z sosem ze świeżych pomidorów i chili oraz z różnymi dodatkami, takimi jak ser, jajko sadzone lub soczyste kawałki kurczaka. Chilaquiles często podaje się także z porcją smażonej fasoli (frijoles). Po takim pożywnym śniadaniu będziesz mieć mnóstwo sił na zwiedzanie Meksyku.
- Pozole– według antropologów ta tradycyjna zupa wywodzi się z czasów przedkolumbijskich oraz była przygotowana podczas religijnych obrządków. Współcześnie wiele jej wariantów (z mięsem drobiowym, wieprzowym i wegetariańskich) często pojawia się na meksykańskich stołach oraz w restauracjach. Zupę przygotowuje się ze znixtamalizowanej kukurydzy, czyli z masy kukurydzianej poddanej obróbce stosowanej na tych terenach od wielu stuleci. Ziarna kukurydzy gotuje się w glinianym garnku w słabym roztworze wapna, a tradycyjnie także z dodatkiem popiołu drzewnego, by po ostygnięciu oddzielić łupinki od ziaren. Wyłuskane ziarno mieli się na masę zwaną nixtamal wykorzystywaną w wielu tradycyjnych potrawach. Pozole jest serwowana z różnymi dodatkami, takimi jak rzodkiewki, sałata, cebula, limonki i chili, które podawane są osobno, by każdy mógł sam je sobie wybierać.

- Tacos al pastor – tradycyjne danie meksykańskie, którego nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza „tacos po pastersku”. Jest jedną z najbardziej popularnych w całym kraju. Jej początki sięgają lat 20. i 30. ubiegłego wieku, gdy na tereny Meksyku przybyli liczni imigranci z Syrii oraz Libanu. To meksykańskie danie nieco przypomina turecki doner kebab lub grecki gyros. Wieprzowina jest najpierw marynowana w przyprawach i soku z ananasa (w niektórych miejscach dodaje się również achiote), a następnie pieczona na rożnie. Po przygotowaniu cienkie plasterki mięsa są odkrawane bezpośrednio z rożna oraz podawane w małych tortillach (taco) z drobno posiekaną cebulą, świeżą kolendrą lub czasami z ananasem. Do tacos al pastor daje się również ćwiartki limonki i pikantną salsę z pomidorów.

- Tamales – danie wywodzi się z czasów przedkolumbijskich. Było popularne już około 5-8 tysięcy lat temu wśród zamieszkujących tereny Meksyku plemion Azteków, Majów i Inków. Jest to ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane różnorodnymi farszami, zawinięte w liście z kolby kukurydzy lub bananowca oraz gotowane na parze. Współcześnie spotkać można bardzo wiele różnych wersji farszu: na ostro, na słodko, z mięsem lub serem. Tamales podawane są z salsą i można je kupić dosłownie wszędzie, także na ulicznych stoiskach z jedzeniem.
- Mole– to nazwa sosu oraz dań przygotowywanych z jego wykorzystaniem. Dwa meksykańskie stany Puebla i Oaxaca spierają się o to, skąd ten niezwykle popularny sos się wywodzi. Istnieje niezliczona ilość wariantów mole, ale każdy składa się z kilkunastu składników, w tym kilku odmian papryczek chili, owoców, orzechów oraz przypraw, takich jak pieprz, cynamon, kumin i czekolada. Każdy wymaga wielogodzinnego gotowania na małym ogniu. Najbardziej znaną wersją, także na świecie, jest prawdopodobnie mole pablano, czyli rdzawo-czerwony sos serwowany z indykiem lub kurczakiem.

Wszystkie potrawy kuchni meksykańskiej są niezwykle smaczne i mają niepowtarzalny smak, który zawdzięczają sporej ilości czosnku, kolendry, kuminu, oregano oraz przeróżnych papryk. Choć trudno w to uwierzyć, to w Meksyku stosuje się ponad 100 różnych odmian chili. Poza tym przyprawy takie, jak goździki, cynamon oraz kakao, mają tu odmienne zastosowanie niż w naszej kuchni, gdyż dodawane są między innymi do dań rybnych i mięsnych. Wyjątkowość meksykańskiej kuchni kryje się również w jej wielokulturowości oraz różnorodności wpływów, które ją kształtowały na przestrzeni wieków.