ikona-burger
napis-rainbow
ikona-telefon

Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.

10 potraw, których musisz skosztować w Grecji

Kuchnia grecka zyskała zasłużoną sławę na całym świecie, ponieważ odzwierciedla prostotę domowego gotowania. W Grecji więzy krwi są niezwykle ważne, wielopokoleniowe rodziny mieszkają razem i spotykają się przy wspólnym stole, by podczas domowych posiłków rozmawiać i miło spędzać czas. Nie jest tajemnicą, że jedzenie zbliża ludzi i budzi w nas pozytywne emocje. Dlatego wspólne posiłki są w Grecji bardzo ważne i są elementem kultury tego kraju. Dlatego też Grecy stawiają na proste, domowe potrawy. Lista dań, których warto spróbować jest nieskończenie długa, my przedstawiamy zaledwie wycinek prawdziwej kulinarnej uczty, która tam na Ciebie czeka.

Greckie potrawy wytrawne – przystawki i dania główne

1. Souvlaki

Jeśli Grek jest głodny i potrzebuje natychmiastowego i jednocześnie sycącego posiłku, to z pewnością sięgnie po popularne na całym już świecie szaszłyki z grilla, które wygrywają z wszelkimi hamburgerami czy frytkami. Drobno siekana wieprzowina lub mięso kurczaka nadziewane są na szpadkę i pieczone na ruszcie. Podawane są tak samo, jak gyros, czyli na talerzu lub w placku pita, ze świeżymi warzywami i sosem tzatziki na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem i miętą.

2. Moussaka

Typowym przykładem bogatej kuchni greckiej jest niewątpliwie moussaka. Jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych potraw w tym kraju składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, czasami dodaje się również warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Ostatnią warstwę stanowi kremowy sos beszamelowy i tarty żółty ser, który po upieczeniu zmienia się w złocistą i chrupiącą skórkę. W wielu miejscach można też dostać równie smaczne wersje wegetariańskie. Dla Greków moussaka nierozerwalnie łączy się z domową kuchnią i wspomnieniami z dzieciństwa.

3. Dolmades

Kolejną kulinarną pokusą typową dla greckiej kuchni, której mało kto potrafi się oprzeć są dolmades, czyli coś na kształt naszych gołąbków. Jednakże w Grecji farsz mięsny z dodatkiem ryżu zawijany jest w liście winogron, dzięki czemu greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades zazwyczaj nadziewane są jagnięciną i podawane na ciepło z sosem. Wersja wegetariańska z farszem ryżowym najczęściej zawiera również dodatki urozmaicające smak, takie jak orzeszki piniowe czy rodzynki. Wegetariańskie dolmades serwowane są na zimno z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny.

4. Taramosalata

Taramosalata jest prawdziwie greckim specjałem, podawanym najczęściej jako przystawka oraz jako tradycyjne danie postne, zwłaszcza w pierwszy dzień Wielkiego postu (tzw. Czysty poniedziałek). Jest to kremowa pasta, w skład której wchodzi osolona ikra karpia lub innej ryby, biały chleb bez skórki, oliwa, starta czerwona cebula i sok z cytryny. Niekiedy przyrządzana jest na bazie ziemniaków, które zastępują chleb. W ceku uzyskania właściwej konsystencji poszczególne składniki są w ściśle określonej kolejności i proporcjach ucierane i mieszane. Podawana jest z pomidorami, oliwkami, ogórkiem, cytryną i natką pietruszki.

5. Horiatki

Grecka sałatka, zwana wiejską, jest ulubionym dodatkiem do większości posiłków. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Jednakże można dodawać do niej ulubione składniki według własnych upodobań, najczęściej będą to oliwki, czerwona cebula, zielony marynowany pieprz i grecka feta, która nie ma sobie równych w smaku. Można też czasem spotkać wersję z kaparami, doprawioną octem i natką pietruszki.

6. Spanakopita

Grecy uwielbiają wszelkiego rodzaju placki i ciasta, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrwanej. Można tu znaleźć całą gamę przeróżnych ciast, najczęściej wykonanych z niezwykle cienkiego i delikatnego ciasta filo. Spanakopita to wytrawny placek z ciasta filo, w który zawinięty jest kremowy farsz z posiekanego szpinaku, fety, jajek i sporej ilości świeżego koperku. Danie niezwykle proste, ale zachwycające świetnie zbilansowanym smakiem oraz kontrastem między chrupiącą, przypieczoną skórką, a aksamitnym wnętrzem.

7. Fasolatha

Kolejną narodową potrawą Grecji, choć jeszcze wciąż nie tak dobrze znaną na świecie, jest zupa z białej fasoli. Jak w przypadku większości greckich klasyków, jest to danie niezwykle proste, którego siła rażenia polega na świeżych, lokalnych produktach i idealnym wyważeniu smaków. W zupie oprócz fasoli, pływają kawałki pomidorów, cebula, marchew i seler. Fasolatha swój niezwykły aromat zawdzięcza dodatkowi tymianku, natki pietruszki i liści laurowych.

Tradycyjne greckie desery i inne słodkości

8. Koulouri

Wystarczy, że wybierzesz się na poranny spacer po którymkolwiek z greckich miast, a spotkasz mnóstwo Greków spieszących się do pracy i łapiących w biegu koulouri i kawę na wynos. Koulouri to miękkie obwarzanki ze słodkiego ciasta, posypane najczęściej ziarnami sezamu, choć zdarzają się również wersje z makiem, siemieniem lnianym i pestkami słonecznika. To bardzo popularna w Grecji przekąska, którą można dostać na ulicznych straganach i w kafejkach.

9. Loukoumades

Greckie pączki, to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. I nic dziwnego, gdyż trudno im się oprzeć. Chrupiące kulki z ciasta drożdżowego tuż po usmażeniu polewane są sporą ilością aromatycznego syropu i posypywane posiekanymi pistacjami, a czasami również świeżo startą skórką pomarańczową. Można również spotkać loukoumades posypane cynamonem lub posiekanymi orzechami włoskimi. W każdej odsłonie są przepyszne i idealnie pasują do gorzkiej kawy lub herbaty.

10. Baklava

Baklava to deser spotykany nie tylko w Grecji, ale popularny również w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub migdałów, wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana, a następnie krojona na mniejsze kawałki i zalewana syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego.

Data Publikacji: 14.10.2021

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować?Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz kierunku
Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąskiSztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
krajobraz kierunku
Smaki Bułgarii – co warto spróbować?Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.
krajobraz kierunku
TOP 5 najbardziej zaskakujących potraw świata Podróżowanie po świecie to przede wszystkim odkrywanie nowych, fascynujących miejsc. Jednakże z każdą przekraczaną granicą poszerzamy swoje horyzonty, poprzez bliskie spotkania z innymi kulturami i obyczajami. Jednym z aspektów podróżowania jest również poznawanie kuchni poszczególnych państw i regionalnych potraw. Kosztowanie dań charakterystycznych dla danego kraju to świetny sposób na poznanie jego kultury i tradycji, na pogłębienie Twoich doświadczeń. Pamiętaj jednak, że niektóre potrawy mogą okazać się niesamowite i ciekawe, inne natomiast zaskakujące lub wręcz dziwne. W różnych zakątkach świata ludzie spożywają produkty, które w naszej kulturze nie są uznawane za jadalne, jak na przykład mrówki czy pająki. Nie musisz próbować wszystkiego, co w danym kraju jest uznawane za smakołyk, ale jeśli jesteś kulinarnym odkrywcą to z pewnością czasami warto się odważyć. Może się okazać, że polubisz wiele spośród potraw, do których początkowo podejdziesz z nieufnością. Jeśli nie należysz do kulinarnych odkrywców, możesz wykorzystać poniższą listę jako wskazówkę, czego unikać. Jeśli natomiast jesteś żądny kulinarnych przygód, nieustraszony i otwarty na nowe smaki, to przedstawiamy specjalnie dla Ciebie kilka spośród najdziwniejszych – i jednocześnie smacznych – potraw świata.