Kuchnia grecka – top 10 potraw

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.

10 potraw, których musisz skosztować w Grecji

Kuchnia grecka zyskała zasłużoną sławę na całym świecie, ponieważ odzwierciedla prostotę domowego gotowania. W Grecji więzy krwi są niezwykle ważne, wielopokoleniowe rodziny mieszkają razem i spotykają się przy wspólnym stole, by podczas domowych posiłków rozmawiać i miło spędzać czas. Nie jest tajemnicą, że jedzenie zbliża ludzi i budzi w nas pozytywne emocje. Dlatego wspólne posiłki są w Grecji bardzo ważne i są elementem kultury tego kraju. Dlatego też Grecy stawiają na proste, domowe potrawy. Lista dań, których warto spróbować jest nieskończenie długa, my przedstawiamy zaledwie wycinek prawdziwej kulinarnej uczty, która tam na Ciebie czeka.

Greckie potrawy wytrawne – przystawki i dania główne

1. Souvlaki

Jeśli Grek jest głodny i potrzebuje natychmiastowego i jednocześnie sycącego posiłku, to z pewnością sięgnie po popularne na całym już świecie szaszłyki z grilla, które wygrywają z wszelkimi hamburgerami czy frytkami. Drobno siekana wieprzowina lub mięso kurczaka nadziewane są na szpadkę i pieczone na ruszcie. Podawane są tak samo, jak gyros, czyli na talerzu lub w placku pita, ze świeżymi warzywami i sosem tzatziki na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem i miętą.

Souvlaki

2. Moussaka

Typowym przykładem bogatej kuchni greckiej jest niewątpliwie moussaka. Jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych potraw w tym kraju składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, czasami dodaje się również warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Ostatnią warstwę stanowi kremowy sos beszamelowy i tarty żółty ser, który po upieczeniu zmienia się w złocistą i chrupiącą skórkę. W wielu miejscach można też dostać równie smaczne wersje wegetariańskie. Dla Greków moussaka nierozerwalnie łączy się z domową kuchnią i wspomnieniami z dzieciństwa.

Moussaka

3. Dolmades

Kolejną kulinarną pokusą typową dla greckiej kuchni, której mało kto potrafi się oprzeć są dolmades, czyli coś na kształt naszych gołąbków. Jednakże w Grecji farsz mięsny z dodatkiem ryżu zawijany jest w liście winogron, dzięki czemu greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades zazwyczaj nadziewane są jagnięciną i podawane na ciepło z sosem. Wersja wegetariańska z farszem ryżowym najczęściej zawiera również dodatki urozmaicające smak, takie jak orzeszki piniowe czy rodzynki. Wegetariańskie dolmades serwowane są na zimno z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny.

Dolmades

4. Taramosalata

Taramosalata jest prawdziwie greckim specjałem, podawanym najczęściej jako przystawka oraz jako tradycyjne danie postne, zwłaszcza w pierwszy dzień Wielkiego postu (tzw. Czysty poniedziałek). Jest to kremowa pasta, w skład której wchodzi osolona ikra karpia lub innej ryby, biały chleb bez skórki, oliwa, starta czerwona cebula i sok z cytryny. Niekiedy przyrządzana jest na bazie ziemniaków, które zastępują chleb. W ceku uzyskania właściwej konsystencji poszczególne składniki są w ściśle określonej kolejności i proporcjach ucierane i mieszane. Podawana jest z pomidorami, oliwkami, ogórkiem, cytryną i natką pietruszki.

Taramosalata

5. Horiatki

Grecka sałatka, zwana wiejską, jest ulubionym dodatkiem do większości posiłków. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Jednakże można dodawać do niej ulubione składniki według własnych upodobań, najczęściej będą to oliwki, czerwona cebula, zielony marynowany pieprz i grecka feta, która nie ma sobie równych w smaku. Można też czasem spotkać wersję z kaparami, doprawioną octem i natką pietruszki.

Horiatki

6. Spanakopita

Grecy uwielbiają wszelkiego rodzaju placki i ciasta, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrwanej. Można tu znaleźć całą gamę przeróżnych ciast, najczęściej wykonanych z niezwykle cienkiego i delikatnego ciasta filo. Spanakopita to wytrawny placek z ciasta filo, w który zawinięty jest kremowy farsz z posiekanego szpinaku, fety, jajek i sporej ilości świeżego koperku. Danie niezwykle proste, ale zachwycające świetnie zbilansowanym smakiem oraz kontrastem między chrupiącą, przypieczoną skórką, a aksamitnym wnętrzem.

Spanakopita

7. Fasolatha

Kolejną narodową potrawą Grecji, choć jeszcze wciąż nie tak dobrze znaną na świecie, jest zupa z białej fasoli. Jak w przypadku większości greckich klasyków, jest to danie niezwykle proste, którego siła rażenia polega na świeżych, lokalnych produktach i idealnym wyważeniu smaków. W zupie oprócz fasoli, pływają kawałki pomidorów, cebula, marchew i seler. Fasolatha swój niezwykły aromat zawdzięcza dodatkowi tymianku, natki pietruszki i liści laurowych.

Fasolatha

Tradycyjne greckie desery i inne słodkości

8. Koulouri

Wystarczy, że wybierzesz się na poranny spacer po którymkolwiek z greckich miast, a spotkasz mnóstwo Greków spieszących się do pracy i łapiących w biegu koulouri i kawę na wynos. Koulouri to miękkie obwarzanki ze słodkiego ciasta, posypane najczęściej ziarnami sezamu, choć zdarzają się również wersje z makiem, siemieniem lnianym i pestkami słonecznika. To bardzo popularna w Grecji przekąska, którą można dostać na ulicznych straganach i w kafejkach.

Koulouri

9. Loukoumades

Greckie pączki, to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. I nic dziwnego, gdyż trudno im się oprzeć. Chrupiące kulki z ciasta drożdżowego tuż po usmażeniu polewane są sporą ilością aromatycznego syropu i posypywane posiekanymi pistacjami, a czasami również świeżo startą skórką pomarańczową. Można również spotkać loukoumades posypane cynamonem lub posiekanymi orzechami włoskimi. W każdej odsłonie są przepyszne i idealnie pasują do gorzkiej kawy lub herbaty.

Loukoumades

10. Baklava

Baklava to deser spotykany nie tylko w Grecji, ale popularny również w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub migdałów, wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana, a następnie krojona na mniejsze kawałki i zalewana syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego.

Baklava

Data Publikacji: 14.10.2021

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Rzymska kuchnia, czyli co zjeść w Rzymie, by skosztować lokalnego klimatuNiewątpliwie kuchnia jest dla mieszkańców Rzymu elementem tożsamym z ich osobowością. Rzymianie i biesiada to jedność. Idealnie przylegające do siebie elementy. I nie chodzi tu o wielkie eleganckie przyjęcia. Przeciwnie! Rzymianin celebruje zmysłami, zwłaszcza węchem i smakiem, każdy moment dnia. Rozsmakowuje się w porannym cappuccino, przy którym nie może zabraknąć tradycyjnego cornetto, czyli rogalika; na szybki obiad z uciechą zjada na stojąco kawałek cudownie chrupiącej pizzy serwowanej w piekarniach i w charakterystycznych punktach sprzedaży „pizzy na metry” prosto z pieca; zatrzymuje się po pracy na małe aperitivo, które zwykle stanowi lampka wina i kilka taralli czy orzeszków ziemnych, i z utęsknieniem wyczekuje wieczoru, bo wtedy można rozsiąść się na dobre. Odetchnąć i cieszyć się życiem. Bo pyszne, proste, zdrowe jedzenie to dla nich życie.
krajobraz kierunku
Pizza rzymska – czym się charakteryzuje? Fragment książki „Rzym od kuchni” Magdaleny Wolińskiej-RiediPizza to bez wątpienia kulinarna królowa, a na całym świecie znajdziemy niezliczoną liczbę jej wariantów. W niektórych miejscach charakteryzuje ją grube ciasto z serem zapieczonym w brzegach, w innych cieniutki spód z puszystymi, wręcz „pustymi” rantami. Część osób ją piecze, inni smażą. Zdarza się, że podaje się ją na słodko lub w kontrowersyjnych połączeniach, jak szynka z ananasem czy krem czekoladowy z bananami. Niektóre warianty serwowane na świecie mogłyby przyprawić Włochów o ból głowy. Warto jednak wiedzieć, że choć pizza jest włoskim specjałem, to nawet w słonecznej Italii nie występuje jako jedno danie. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Prym wiodą dwa style kulinarne: pizza rzymska i neapolitańska. W swojej najnowszej książce „Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta” Magdalena Wolińska-Riedi odkrywa przed czytelnikami niesamowite rzymskie smaki oraz ich fascynującą historię. Na liście opisywanych przysmaków nie mogło zabraknąć rzymskiej pizzy. Czym różni się od neapolitańskiej? Co myślą o niej sami Włosi? Jak rozpoznać dobrą rzymską pizzę? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym fragmencie!
krajobraz kierunku
Kuchnia filipińska – czego warto spróbować podczas wakacji na Filipinach?Filipiny to turystyczny raj – znajdziemy tu przepiękne, pokryte białym piaskiem plaże, ciepłą lazurową wodę, bujną przyrodę i kilka ciekawych zabytków. Jakby tego było mało, to kraj pełen sympatycznych, zawsze uśmiechniętych ludzi i … znakomitej, dość unikatowej, kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poznanie danego kraju i jego kultury jest próbowanie lokalnych dań. Sprawdź więc, czym charakteryzuje się kuchnia Filipin i jakich smacznych potraw warto spróbować podczas pobytu w jednej z restauracji, jadłodajni, knajp czy w końcu punktów ze street foodem, do których trafić możemy z łatwością w Manili, na Bohol, Luzon, Boracay i w innych miejscach kraju.
krajobraz kierunku
Tradycyjne Potrawy Świąteczne z Różnych Zakątków ŚwiataŚwięta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji, również kulinarnych. W tym artykule przyjrzymy się wyjątkowym i tradycyjnym potrawom świątecznym z Hiszpanii, Grecji, Portugalii, Meksyku, Dominikany, Wenezueli oraz Chorwacji, odkrywając ich unikatowe smaki i zwyczaje.