< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Skrócony opis

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący Basen Morza Śródziemnego, kochają jedzenie. Kochają jeść i kochają karmić innych; to jest jedno z tych miejsce, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. W kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.

Sekcja 1

10 potraw, których musisz skosztować w Grecji


Kuchnia grecka zyskała zasłużoną sławę na całym świecie, ponieważ odzwierciedla prostotę domowego gotowania. W Grecji więzy krwi są niezwykle ważne, wielopokoleniowe rodziny mieszkają razem i spotykają się przy wspólnym stole, by podczas domowych posiłków rozmawiać i miło spędzać czas. Nie jest tajemnicą, że jedzenie zbliża ludzi i budzi w nas pozytywne emocje. Dlatego wspólne posiłki są w Grecji tak ważne i dlatego Grecy stawiają na proste, domowe potrawy. Lista dań, których warto w Grecji spróbować jest nieskończenie długa, my przedstawiamy zaledwie wycinek prawdziwej kulinarnej uczty, która tam na Ciebie czeka.

1. Souvlaki
Jeśli Grek jest głodny i potrzebuje natychmiastowego i jednocześnie sycącego posiłku, to z pewnością sięgnie po popularne na całym już świecie szaszłyki z grilla, które wygrywają z wszelkimi hamburgerami czy frytkami. Drobno siekana wieprzowina lub mięso kurczaka nadziewane są na szpadkę i pieczone na ruszcie. Podawane są tak samo, jak gyros, czyli na talerzu lub w placku pita, ze świeżymi warzywami i sosem tzatziki na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem i miętą.



2. Moussaka
Typowym przykładem bogatej kuchni greckiej jest niewątpliwie moussaka. Jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych potraw w tym kraju składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, czasami dodaje się również warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Ostatnią warstwę stanowi kremowy sos beszamelowy i tarty żółty ser, który po upieczeniu zmienia się w złocistą i chrupiącą skórkę. W wielu miejscach można też dostać równie smaczne wersje wegetariańskie. Dla Greków moussaka nierozerwalnie łączy się z domową kuchnią i wspomnieniami z dzieciństwa.



3. Dolmades
Kolejną kulinarną pokusą, której mało kto potrafi się oprzeć są dolmades, czyli coś na kształt naszych gołąbków. Jednakże w Grecji farsz mięsny z dodatkiem ryżu zawijany jest w liście winogron, dzięki czemu greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades zazwyczaj nadziewane są jagnięciną i podawane na ciepło z sosem. Wersja wegetariańska z farszem ryżowym najczęściej zawiera również dodatki urozmaicające smak, takie jak orzeszki piniowe czy rodzynki. Wegetariańskie dolmades serwowane są na zimno z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny.



4. Taramosalata
Taramosalata jest prawdziwie greckim specjałem, podawanym najczęściej jako przystawka oraz jako tradycyjne danie postne, zwłaszcza w pierwszy dzień Wielkiego postu (tzw. Czysty poniedziałek). Jest to kremowa pasta, w skład której wchodzi osolona ikra karpia lub innej ryby, biały chleb bez skórki, oliwa, starta czerwona cebula i sok z cytryny. Niekiedy przyrządzana jest na bazie ziemniaków, które zastępują chleb. W ceku uzyskania właściwej konsystencji poszczególne składniki są w ściśle określonej kolejności i proporcjach ucierane i mieszane. Podawana jest z pomidorami, oliwkami, ogórkiem, cytryną i natką pietruszki.



5. Horiatki
Grecka sałatka, zwana wiejską, jest ulubionym dodatkiem do większości posiłków. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Jednakże można dodawać do niej ulubione składniki według własnych upodobań, najczęściej będą to oliwki, czerwona cebula, zielony marynowany pieprz i grecka feta, która nie ma sobie równych w smaku. Można też czasem spotkać wersję z kaparami, doprawioną octem i natką pietruszki.



6. Spanakopita
Grecy uwielbiają wszelkiego rodzaju placki i ciasta, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrwanej. Można tu znaleźć całą gamę przeróżnych ciast, najczęściej wykonanych z niezwykle cienkiego i delikatnego ciasta filo. Spanakopita to wytrawny placek z ciasta filo, w który zawinięty jest kremowy farsz z posiekanego szpinaku, fety, jajek i sporej ilości świeżego koperku. Danie niezwykle proste, ale zachwycające świetnie zbilansowanym smakiem oraz kontrastem między chrupiącą, przypieczoną skórką, a aksamitnym wnętrzem.



7. Fasolatha
Kolejną narodową potrawą Grecji, choć jeszcze wciąż nie tak dobrze znaną na świecie, jest zupa z białej fasoli. Jak w przypadku większości greckich klasyków, jest to danie niezwykle proste, którego siła rażenia polega na świeżych, lokalnych produktach i idealnym wyważeniu smaków. W zupie oprócz fasoli, pływają kawałki pomidorów, cebula, marchew i seler. Fasolatha swój niezwykły aromat zawdzięcza dodatkowi tymianku, natki pietruszki i liści laurowych.



8. Koulouri
Wystarczy, że wybierzesz się na poranny spacer po którymkolwiek z greckich miast, a spotkasz mnóstwo Greków spieszących się do pracy i łapiących w biegu koulouri i kawę na wynos. Koulouri to miękkie obwarzanki ze słodkiego ciasta, posypane najczęściej ziarnami sezamu, choć zdarzają się również wersje z makiem, siemieniem lnianym i pestkami słonecznika. To bardzo popularna w Grecji przekąska, którą można dostać na ulicznych straganach i w kafejkach.

Koulouri 9. Loukoumades
Greckie pączki, to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. I nic dziwnego, gdyż trudno im się oprzeć. Chrupiące kulki z ciasta drożdżowego tuż po usmażeniu polewane są sporą ilością aromatycznego syropu i posypywane posiekanymi pistacjami, a czasami również świeżo startą skórką pomarańczową. Można również spotkać loukoumades posypane cynamonem lub posiekanymi orzechami włoskimi. W każdej odsłonie są przepyszne i idealnie pasują do gorzkiej kawy lub herbaty.



10. Baklava
Baklava to deser spotykany nie tylko w Grecji, ale popularny również w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub migdałów, wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana, a następnie krojona na mniejsze kawałki i zalewana syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 4.69/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Grecja