< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Kuchnia Grecka – top 10 potraw

Skrócony opis

Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący Basen Morza Śródziemnego, kochają jedzenie. Kochają jeść i kochają karmić innych; to jest jedno z tych miejsce, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. W kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.

Sekcja 1

10 potraw, których musisz skosztować w Grecji


Kuchnia grecka zyskała zasłużoną sławę na całym świecie, ponieważ odzwierciedla prostotę domowego gotowania. W Grecji więzy krwi są niezwykle ważne, wielopokoleniowe rodziny mieszkają razem i spotykają się przy wspólnym stole, by podczas domowych posiłków rozmawiać i miło spędzać czas. Nie jest tajemnicą, że jedzenie zbliża ludzi i budzi w nas pozytywne emocje. Dlatego wspólne posiłki są w Grecji tak ważne i dlatego Grecy stawiają na proste, domowe potrawy. Lista dań, których warto w Grecji spróbować jest nieskończenie długa, my przedstawiamy zaledwie wycinek prawdziwej kulinarnej uczty, która tam na Ciebie czeka.

1. Souvlaki
Jeśli Grek jest głodny i potrzebuje natychmiastowego i jednocześnie sycącego posiłku, to z pewnością sięgnie po popularne na całym już świecie szaszłyki z grilla, które wygrywają z wszelkimi hamburgerami czy frytkami. Drobno siekana wieprzowina lub mięso kurczaka nadziewane są na szpadkę i pieczone na ruszcie. Podawane są tak samo, jak gyros, czyli na talerzu lub w placku pita, ze świeżymi warzywami i sosem tzatziki na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem i miętą.



2. Moussaka
Typowym przykładem bogatej kuchni greckiej jest niewątpliwie moussaka. Jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych potraw w tym kraju składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, czasami dodaje się również warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Ostatnią warstwę stanowi kremowy sos beszamelowy i tarty żółty ser, który po upieczeniu zmienia się w złocistą i chrupiącą skórkę. W wielu miejscach można też dostać równie smaczne wersje wegetariańskie. Dla Greków moussaka nierozerwalnie łączy się z domową kuchnią i wspomnieniami z dzieciństwa.



3. Dolmades
Kolejną kulinarną pokusą, której mało kto potrafi się oprzeć są dolmades, czyli coś na kształt naszych gołąbków. Jednakże w Grecji farsz mięsny z dodatkiem ryżu zawijany jest w liście winogron, dzięki czemu greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades zazwyczaj nadziewane są jagnięciną i podawane na ciepło z sosem. Wersja wegetariańska z farszem ryżowym najczęściej zawiera również dodatki urozmaicające smak, takie jak orzeszki piniowe czy rodzynki. Wegetariańskie dolmades serwowane są na zimno z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny.



4. Taramosalata
Taramosalata jest prawdziwie greckim specjałem, podawanym najczęściej jako przystawka oraz jako tradycyjne danie postne, zwłaszcza w pierwszy dzień Wielkiego postu (tzw. Czysty poniedziałek). Jest to kremowa pasta, w skład której wchodzi osolona ikra karpia lub innej ryby, biały chleb bez skórki, oliwa, starta czerwona cebula i sok z cytryny. Niekiedy przyrządzana jest na bazie ziemniaków, które zastępują chleb. W ceku uzyskania właściwej konsystencji poszczególne składniki są w ściśle określonej kolejności i proporcjach ucierane i mieszane. Podawana jest z pomidorami, oliwkami, ogórkiem, cytryną i natką pietruszki.



5. Horiatki
Grecka sałatka, zwana wiejską, jest ulubionym dodatkiem do większości posiłków. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Jednakże można dodawać do niej ulubione składniki według własnych upodobań, najczęściej będą to oliwki, czerwona cebula, zielony marynowany pieprz i grecka feta, która nie ma sobie równych w smaku. Można też czasem spotkać wersję z kaparami, doprawioną octem i natką pietruszki.



6. Spanakopita
Grecy uwielbiają wszelkiego rodzaju placki i ciasta, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrwanej. Można tu znaleźć całą gamę przeróżnych ciast, najczęściej wykonanych z niezwykle cienkiego i delikatnego ciasta filo. Spanakopita to wytrawny placek z ciasta filo, w który zawinięty jest kremowy farsz z posiekanego szpinaku, fety, jajek i sporej ilości świeżego koperku. Danie niezwykle proste, ale zachwycające świetnie zbilansowanym smakiem oraz kontrastem między chrupiącą, przypieczoną skórką, a aksamitnym wnętrzem.



7. Fasolatha
Kolejną narodową potrawą Grecji, choć jeszcze wciąż nie tak dobrze znaną na świecie, jest zupa z białej fasoli. Jak w przypadku większości greckich klasyków, jest to danie niezwykle proste, którego siła rażenia polega na świeżych, lokalnych produktach i idealnym wyważeniu smaków. W zupie oprócz fasoli, pływają kawałki pomidorów, cebula, marchew i seler. Fasolatha swój niezwykły aromat zawdzięcza dodatkowi tymianku, natki pietruszki i liści laurowych.



8. Koulouri
Wystarczy, że wybierzesz się na poranny spacer po którymkolwiek z greckich miast, a spotkasz mnóstwo Greków spieszących się do pracy i łapiących w biegu koulouri i kawę na wynos. Koulouri to miękkie obwarzanki ze słodkiego ciasta, posypane najczęściej ziarnami sezamu, choć zdarzają się również wersje z makiem, siemieniem lnianym i pestkami słonecznika. To bardzo popularna w Grecji przekąska, którą można dostać na ulicznych straganach i w kafejkach.

Koulouri 9. Loukoumades
Greckie pączki, to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. I nic dziwnego, gdyż trudno im się oprzeć. Chrupiące kulki z ciasta drożdżowego tuż po usmażeniu polewane są sporą ilością aromatycznego syropu i posypywane posiekanymi pistacjami, a czasami również świeżo startą skórką pomarańczową. Można również spotkać loukoumades posypane cynamonem lub posiekanymi orzechami włoskimi. W każdej odsłonie są przepyszne i idealnie pasują do gorzkiej kawy lub herbaty.



10. Baklava
Baklava to deser spotykany nie tylko w Grecji, ale popularny również w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub migdałów, wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana, a następnie krojona na mniejsze kawałki i zalewana syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 4.50/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy

10 najważniejszych atrakcji turystycznych Grecji

Wybierając się do Grecji, turyści często mają problem z wyborem miejsc wartych zobaczenia. Nic dziwnego - jest to piękny kraj śródziemnomorski, który przyciąga urlopowiczów swoim pięknem, bogatą historią i mnóstwem ciekawych lokalizacji. Przygotowaliśmy krótki opis 10 najważniejszych atrakcji tego kraju, które są obowiązkowym must-see.

Wyspy Grecji - ile ich jest i które musisz zwiedzić?

Wyspy greckie to idealne miejsce na wymarzone wakacje zarówno dla tych, którzy pragną relaksu na plaży, jak i tych, którzy chcą spędzić czas aktywnie. W naszym rankingu prezentujemy najpopularniejsze wyspy Grecji, które zachwycają krajobrazami, niesamowitymi zabytkami i wyjątkowymi miejscami do uprawiania sportów wodnych

Plaże Grecji - gdzie znajdziesz te najpiękniejsze?

Plaże w Grecji to jedne z najpiękniejszych plaż nie tylko w całej Europie, ale i na świecie. Wyróżniają się także pod względem czystości. Znajdziemy tu zarówno drobny piasek, przywodzący na myśl karaibskie wybrzeże, złote plaże ciągnące się przez wiele kilometrów, plaże usypane z drobnego żwirku, jak i czerwony lub nawet czarny wulkaniczny piasek, z którego słynie chociażby Santorini. Sprawdź, gdzie znajdziesz najpiękniejsze plaże w Grecji, które koniecznie musisz zobaczyć!

"Wszystkie wakacje możemy spędzać w Grecji" – wywiad z Robertem Gawlińskim

Tyle jest atrakcyjnych miejsc na południu Europy, ale rodzina Gawlińskich od lat jeździ do Grecji. Od czego zaczęła się wasza miłość do tego kraju? To był przypadek, chociaż podobno w życiu nie ma przypadków. Grałem w zespole Wilki z Mikisem Cupasem, który urodził się i wychował w Polsce, ale z pochodzenia jest Grekiem i dobrze mówi po grecku. Mniej więcej dwanaście lat temu postanowiliśmy wspólnie wyjechać do Grecji na wakacje – razem z naszymi rodzinami.

Sprawdź kierunki powiązane z tym artykułem:

Grecja
Twoja wersja przeglądarki nie jest wspierana.