Podróże ze smakiem

Smakołyki i przysmaki z Mykonos

Mykonos to wyspa położona na Morzu Egejskim, w samym sercu archipelagu Cyklady. Według mitologii Mykonos powstało ze skamieniałych zwłok giganta zabitego przez Herkulesa, a sama nazwa wyspy pochodzi od imienia wnuka Apollo. Turyści doceniają tę okolicę za piękne, piaszczyste plaże, klimatyczne krajobrazy usłane tzw. „wybielonymi” domkami, urokliwymi wiatrakami, ale też przepyszną kuchnię, która zachwyciła niejednego już smakosza. Na temat smakołyków z Mykonos rozmawiamy z menadżerem jednej z tamtejszych restauracji.

Jakie czynniki miały największy wpływ na ukształtowanie się kuchni Mykonos?

Ludzie doceniają naszą kuchnię przede wszystkim dzięki jej różnorodności, jednak tak naprawdę to, na czym opiera się w największym stopniu to prostota. Składniki dostępne w regionie wyspy wykorzystywano już w III w. p. n. e. – dzikie zboża, zioła i oczywiście oliwki. Z upływem czasu coraz większą rolę zaczęły odgrywać przyprawy takie jak kumin czy szafran. Nie sposób nie wspomnieć o owocach morza i rybach, na których przecież bazuje wiele greckich potraw. Ze względu na wpływ Egipski pojawiło się też dużo suszonych owoców oraz ciecierzyca i soczewica. Dzięki „asymilacji latynoamerykańskiej” na talerzach Mykonos na stałe zagościł pomidor, który stał się jednym z podstawowych składników tutejszych dań. W obecnym kształcie lokalnych potraw najłatwiej jest się doszukać wpływów włoskich. Jednak kuchnia Mykonos jest na tyle oryginalna, że każdy, kto wychodzi z założenia, że jedzenie smakuje tutaj tak samo jak na pozostałych wyspach greckich, musi koniecznie nas odwiedzić i zmienić zdanie!

Co powinnam zamówić w restauracji na Mykonos, żeby spróbować najbardziej charakterystycznych dla wyspy smaków?

Przysmak, którego nie można ominąć to ser kopanisti, miękki, aromatyczny, mocno przyprawiony pieprzem. Najlepiej smakuje w towarzystwie pomidorów z grilla. Palce lizać! Jedną z bardziej charakterystycznych (i smakowitych) przekąsek znanych na Mykonos jest „mostra”, czyli jęczmienny suchar podawany z cebulą i pomidorami, oprószony ziołami. Nie należy zapomnieć o plackach - pita - wypełnionych warzywami, najczęściej szpinakiem, cukinią, cebulą i czosnkiem. Moim ulubionym przysmakiem jest intensywna w smaku Taramasalata, czyli pasta z rybiej ikry. W kuchni Mykonos istotną rolę odgrywają również dania i przekąski mięsne. Nie sposób nie wspomnieć o Louzie - przepysznej szynce wieprzowej, która najpierw marynowana w soli, następnie gotowana, w końcu odbywa kąpiel w greckim słońcu i tam suszy się przez dobrych kilka dni. Po osiągnięciu idealnej konsystencji krojona jest na idealnie cienkie płaty.

Czy to prawda, że w potrawach kuchni Mykońskiej bardzo często pojawia się nabiał?

Jak najbardziej. Cała kuchnia grecka w dużej mierze oparta jest na produktach nabiałowych. Na wyspie Mykonos w każdym domu minimum raz dziennie znajdziemy potrawę z serem kozim, jogurtem lub wspomnianym serem kopanisti, w dowolnej jego odsłonie. Właściwie wszystkie tradycyjne desery na Mykonos bazują na nabiale - gęsty jogurt z owocami i miodem, mleczny pudding ryżowy z dodatkiem przypraw korzennych.

Jakie alkohole najczęściej piją grecy z Mykonos?

Zdecydowanie wino. Głównie czerwone. Co prawda nasza wyspa nie jest wiodącym wśród wysp greckich producentem tego trunku, ale jest tu kilka winnic, które amatorzy zdecydowanie powinni odwiedzić. Pewnie dla większości osób nie będzie to wielka niespodzianka, ale lubimy na Mykonos ouzo. Wcale nie mamy go dosyć! Należy się delektować jego niesamowicie intensywnym, anyżowym smakiem. I koniecznie popić dużą ilością wody!

Może mógłby Pan się podzielić przepisem na proste danie, które dobrze odda klimat jedzenia na Mykonos?

Oczywiście! Oto prosty przepis na spaghetti z czosnkiem i mieloną mostrą:
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
6 ząbków czosnku, pokrojonych w cieniutkie plasterki;
8 dużych pomidorów, sparzonych, drylowanych, posiekanych;
350g makaronu typu spaghetti;
1 duża mostra, pokruszona;
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki;
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: W dużym garnku, na małym ogniu podgrzać połowę oliwy, dodać czosnek. Gotować mieszając drewnianą łyżką do momentu zmiękczenia czosnku. Należy robić to bardzo ostrożnie, żeby czosnek się nie spalił - wtedy byłby gorzki. Do garnka dodać pomidory i podkręcić ogień do średniego. Gotować do wyparowania soku z pomidorów (ok. 10-12 minut). Całość posolić i popieprzyć. W między czasie zagotować wodę na makaron i ugotować go metodą al dente. Dodać makaron do sosu i energicznie mieszając i pilnując, by danie nie przywarło do dna, przez minutę gotować. Po nałożeniu na talerze posypać mieloną mostrą i pietruszką.
Zdjęcie samolotu
Data Publikacji: 01.05.2018

Polecane wycieczki

zdjęcie-oferty
[object Object]
Wypoczynek • Grecja: Mykonos
zdjęcie-oferty
5.3/6  125 ocen
[object Object]
Objazd • Grecja: Santorini - Mykonos - Naxos
zdjęcie-oferty
4.9/6  15 ocen
[object Object]
Objazd + wypoczynek • Grecja: Santorini - Mykonos - Milos - Ios
zdjęcie-oferty
5.3/6  22 oceny
[object Object]
Wypoczynek • Grecja: Santorini - Mykonos
zdjęcie-oferty
[object Object]
Wypoczynek • Grecja: Mykonos
zdjęcie-oferty
[object Object]
Wypoczynek • Grecja: Mykonos
zdjęcie-oferty
[object Object]
Wypoczynek • Grecja: Mykonos
zdjęcie-oferty
[object Object]
Wypoczynek • Grecja: Mykonos
[object Object]

Podobne artykuły

krajobraz-kierunku
Kuchnia Grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz-kierunku
Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować? Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz-kierunku
Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
krajobraz-kierunku
Smaki Bułgarii – co warto spróbować? Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.