ikona-burger
napis-rainbow
ikona-telefon

Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski

Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.
Podczas wakacji postaraj się spróbować tak wielu potraw, jak tylko możliwe, ponieważ każdy region szczyci się wieloma ciekawymi pozycjami, które podbijają serca i podniebienia turystów z całego świata. Kuchnia Hiszpanii opiera się w znacznej mierze na świeżych owocach morza i rybach, które są tu przyrządzane na nieskończenie wiele sposobów. Tajemnica ich smaku tkwi zazwyczaj w prostocie składników, ponieważ hiszpańska kuchnia nie jest przekombinowana i ciężka. Właśnie podczas wakacji w Hiszpanii będziesz miał okazję zjeść najlepsze w swoim życiu krewetki lub ośmiornicę z grilla, a także wiele dań z ryb, które występują wyłącznie lokalnie. Jednym z tradycyjnych, prostych dań hiszpańskich są torrijas. Dość grube kromki chleba macza się w jajku, cukrze i mleku, a następnie smaży. Tak przyrządzoną kanapkę podaje się z cynamonem, słodkim syropem lub miodem. Danie pierwotnie serwowane było podczas Wielkanocy, ale współcześnie podawane jest przez cały rok jako deser lub śniadanie. Jeśli jednak mielibyśmy wymienić jedną rzecz, która kojarzy się z Hiszpanią najbardziej to byłyby to niewątpliwie słynne tapas. Zobacz, co warto wiedzieć o kulturze spożywania tapas i zaplanuj wakacje pełne wyjątkowych smaków.

Co kryje się pod ogólną nazwą „tapas”?

Tapas to zasadniczo małe porcje przeróżnych dań, przede wszystkim przekąski serwowane w barach do piwa lub wina. W zamierzchłych czasach tapas były darmowe, dodawane przez właściciela baru jako forma podziękowania za zamówione drinki. Współcześnie w niektórych miejscach, zwłaszcza na południu kraju, można spotkać się z darmową przekąską w postaci miseczki oliwek lub chipsów, ale na ogół tapas stanowią odrębną pozycję w menu.



W Hiszpanii obiad je się dużo później niż w innych krajach, a tapas stanowią świetną przekąskę pomiędzy większymi posiłkami. Jeśli jednak zamówisz większą liczbę tapas, to możesz być pewien, że zaspokoją nawet największy głód. Tapas mają jedną ważną cechę, która daje im przewagę nad innymi potrawami: tapas są po to, by się dzielić. Jeśli podróżujesz w grupie znajomych lub z rodziną możecie zamówić kilka (kilkanaście) rodzajów małych przekąsek i w ramach jednego posiłku spróbować naprawdę wielu przeróżnych dań. Tapas można jeść przy stoliku lub na stojąco przy barze. Hiszpanie jadają je najczęściej wieczorem, czasem odwiedzając po kolei kilka ulubionych barów serwujących ich ulubione tapas.

Skąd wzięła się nazwa tapas?

Podobnie jak w przypadku większości długowiecznych tradycji, początki tapas są owiane tajemnicą. Istnieje kilka wersji miejskich legend, o tym kto i kiedy wpadł na genialny w swej prostocie pomysł, ale najbardziej wiarygodna historia łączy się z ich nazwą. Otóż, słowo „tapa” w języku hiszpańskim oznacza pokrywkę, a dawno temu Andaluzyjczycy mieli zwyczaj kładzenia plasterka suchej kiełbasy na szklance z winem lub piwem, aby chronić zawartość przed natrętnymi muchami. Z czasem zaczęto do chorizo dodawać cienką kromkę chleba i różne dodatki. Współcześnie oferta tapas zdaje się być niczym nieograniczona, obejmuje mini kanapeczki, omlety, grillowane owoce morza i ryby, ale także szoty gazpacho i sałatki.



Tapas to świetna okazja, aby spróbować różnych smaków i potraw. W każdym regionie kraju znajdziesz mnóstwo barów i restauracji, które je serwują. Najlepiej spytać miejscowych o polecane miejsca, bo najsmaczniej często jest tam, gdzie turyści samodzielnie nie trafiają.
Data Publikacji: 07.02.2020

Podobne artykuły

krajobraz kierunku
Kuchnia Grecka – top 10 potraw Grecy, jak chyba każdy naród zamieszkujący basen Morza Śródziemnego, kochają jeść i kochają karmić innych. To jest jedno z tych miejsc, w których masz gwarancję, że nigdy nie będziesz głodny. Wybierając się na wczasy do Grecji przygotuj się na bogactwo smaków i aromatów na każdym kroku. W tradycyjnej kuchni greckiej wykorzystuje się głównie świeże, lokalne składniki, takie jak owoce morza, bakłażany, pomidory, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także ziarna. Dania są aromatyczne, pełne świeżych i suszonych ziół.
krajobraz kierunku
Kuchnia turecka! Jakich, tureckich przysmaków trzeba spróbować?Turcja już od wielu lat przyciąga turystów słoneczną pogodą, pięknymi plażami i fascynującymi zabytkami. Nie należy jednak zapomnieć o różnorodnej i apetycznej kulturze tureckich kulinariów. Dzięki lokalizacji kraju zaobserwować możemy tu wpływy zarówno Azjatyckie, Europejskie (w szczególności greckie), jak i Arabskie. O smakach, na jakie możemy trafić podróżując po Turcji opowiedziała nam Anna Waszkiewicz, manager tureckiej restauracji Maho w Warszawie.
krajobraz kierunku
Smaki Bułgarii – co warto spróbować?Jednym z najważniejszych doświadczeń, jakie zazwyczaj zdobywamy podczas podróży jest poznawanie lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw. Zwyczaje kulinarne budują dziedzictwo kulturowe kraju, podobnie jak sztuka i architektura, dlatego podczas podróży w nowe miejsca, warto poznawać nie tylko spektakularne zabytki i fascynujące krajobrazy, ale również smaki i aromaty. Położona w południowo-wschodniej Europie Bułgaria od zawsze znajdowała się na skrzyżowaniu szlaków łączących Europę, Azję i Bliski Wschód. Nic zatem dziwnego, że tradycyjna kuchnia regionu kształtowała się pod wpływem tych odmiennych kultur, przyswajając wiele potraw i smaków z kuchni tureckiej, bliskowschodniej, włoskiej i greckiej. W potrawach często występuje na przykład bułgarski odpowiednik greckiej fety i szaszłyki jagnięce przypominające turecki shish kebab.
krajobraz kierunku
TOP 5 najbardziej zaskakujących potraw świata Podróżowanie po świecie to przede wszystkim odkrywanie nowych, fascynujących miejsc. Jednakże z każdą przekraczaną granicą poszerzamy swoje horyzonty, poprzez bliskie spotkania z innymi kulturami i obyczajami. Jednym z aspektów podróżowania jest również poznawanie kuchni poszczególnych państw i regionalnych potraw. Kosztowanie dań charakterystycznych dla danego kraju to świetny sposób na poznanie jego kultury i tradycji, na pogłębienie Twoich doświadczeń. Pamiętaj jednak, że niektóre potrawy mogą okazać się niesamowite i ciekawe, inne natomiast zaskakujące lub wręcz dziwne. W różnych zakątkach świata ludzie spożywają produkty, które w naszej kulturze nie są uznawane za jadalne, jak na przykład mrówki czy pająki. Nie musisz próbować wszystkiego, co w danym kraju jest uznawane za smakołyk, ale jeśli jesteś kulinarnym odkrywcą to z pewnością czasami warto się odważyć. Może się okazać, że polubisz wiele spośród potraw, do których początkowo podejdziesz z nieufnością. Jeśli nie należysz do kulinarnych odkrywców, możesz wykorzystać poniższą listę jako wskazówkę, czego unikać. Jeśli natomiast jesteś żądny kulinarnych przygód, nieustraszony i otwarty na nowe smaki, to przedstawiamy specjalnie dla Ciebie kilka spośród najdziwniejszych – i jednocześnie smacznych – potraw świata.