< WSTECZ
R.pl > Blog > Podróże ze smakiem > Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski

Tapas - czyli słynne, hiszpańskie przekąski

Skrócony opis

Sztuka kulinarna jest niezwykle ważnym elementem, który obok sztuki, architektury i historii definiuje tożsamość kulturową Hiszpanii. Lokalne potrawy są pełne smaku, różnorodne i w pewien sposób odzwierciedlają pogodę ducha, z której słyną mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego.

Sekcja 1

Podczas wakacji postaraj się spróbować tak wielu potraw, jak tylko możliwe, ponieważ każdy region szczyci się wieloma ciekawymi pozycjami, które podbijają serca i podniebienia turystów z całego świata. Kuchnia Hiszpanii opiera się w znacznej mierze na świeżych owocach morza i rybach, które są tu przyrządzane na nieskończenie wiele sposobów. Tajemnica ich smaku tkwi zazwyczaj w prostocie składników, ponieważ hiszpańska kuchnia nie jest przekombinowana i ciężka. Właśnie podczas wakacji w Hiszpanii będziesz miał okazję zjeść najlepsze w swoim życiu krewetki lub ośmiornicę z grilla, a także wiele dań z ryb, które występują wyłącznie lokalnie. Jednym z tradycyjnych, prostych dań hiszpańskich są torrijas. Dość grube kromki chleba macza się w jajku, cukrze i mleku, a następnie smaży. Tak przyrządzoną kanapkę podaje się z cynamonem, słodkim syropem lub miodem. Danie pierwotnie serwowane było podczas Wielkanocy, ale współcześnie podawane jest przez cały rok jako deser lub śniadanie. Jeśli jednak mielibyśmy wymienić jedną rzecz, która kojarzy się z Hiszpanią najbardziej to byłyby to niewątpliwie słynne tapas. Zobacz, co warto wiedzieć o kulturze spożywania tapas i zaplanuj wakacje pełne wyjątkowych smaków.

Co kryje się pod ogólną nazwą „tapas”?

Tapas to zasadniczo małe porcje przeróżnych dań, przede wszystkim przekąski serwowane w barach do piwa lub wina. W zamierzchłych czasach tapas były darmowe, dodawane przez właściciela baru jako forma podziękowania za zamówione drinki. Współcześnie w niektórych miejscach, zwłaszcza na południu kraju, można spotkać się z darmową przekąską w postaci miseczki oliwek lub chipsów, ale na ogół tapas stanowią odrębną pozycję w menu.



W Hiszpanii obiad je się dużo później niż w innych krajach, a tapas stanowią świetną przekąskę pomiędzy większymi posiłkami. Jeśli jednak zamówisz większą liczbę tapas, to możesz być pewien, że zaspokoją nawet największy głód. Tapas mają jedną ważną cechę, która daje im przewagę nad innymi potrawami: tapas są po to, by się dzielić. Jeśli podróżujesz w grupie znajomych lub z rodziną możecie zamówić kilka (kilkanaście) rodzajów małych przekąsek i w ramach jednego posiłku spróbować naprawdę wielu przeróżnych dań. Tapas można jeść przy stoliku lub na stojąco przy barze. Hiszpanie jadają je najczęściej wieczorem, czasem odwiedzając po kolei kilka ulubionych barów serwujących ich ulubione tapas.

Skąd wzięła się nazwa tapas?

Podobnie jak w przypadku większości długowiecznych tradycji, początki tapas są owiane tajemnicą. Istnieje kilka wersji miejskich legend, o tym kto i kiedy wpadł na genialny w swej prostocie pomysł, ale najbardziej wiarygodna historia łączy się z ich nazwą. Otóż, słowo „tapa” w języku hiszpańskim oznacza pokrywkę, a dawno temu Andaluzyjczycy mieli zwyczaj kładzenia plasterka suchej kiełbasy na szklance z winem lub piwem, aby chronić zawartość przed natrętnymi muchami. Z czasem zaczęto do chorizo dodawać cienką kromkę chleba i różne dodatki. Współcześnie oferta tapas zdaje się być niczym nieograniczona, obejmuje mini kanapeczki, omlety, grillowane owoce morza i ryby, ale także szoty gazpacho i sałatki.



Tapas to świetna okazja, aby spróbować różnych smaków i potraw. W każdym regionie kraju znajdziesz mnóstwo barów i restauracji, które je serwują. Najlepiej spytać miejscowych o polecane miejsca, bo najsmaczniej często jest tam, gdzie turyści samodzielnie nie trafiają.

Ocena artykułu

Średnia ocena tego artykułu: 5.00/5
Dziękujemy za wystawienie opinii!

Komentarze

Brak komentarzy.

Polecane wycieczki

Zobacz inne wpisy