Pan con chicharrón – typowe peruwiańskie śniadanie składające się z bułki ze smażonym, chrupiącym i ciepłym boczkiem.
Causa limena – przystawka, składająca się dwóch warstw purée z żółtych ziemniaków przełożonych farszem zazwyczaj z piersi z kurczaka, gotowanych warzyw i majonezu.
Papas à la huancaína – zapiekanka z ziemniaków, papryki i jajek.
Papa rellena – ziemniaki nadziewane mięsem, cebulą, jajkami i rodzynkami.
Papa ocopa – ziemniaki z sosem z orzeszków ziemnych.
Tacu tacu – danie z owoców morza z ryżem i fasolką
Escabeche de pescado – potrawa ze smażonej ryby, serwowana na zimno.
Cau cau – flaczki z fasolą i ziemniakami.
Rocoto relleno – faszerowana papryka.
Lomo saltado – paski wołowiny z cebulą, pomidorami i smażonymi ziemniakami.
Anticuchos – szaszłyki z serc wołowych lub wieprzowych.
Yuquitas – tapioka smażona na głębokim tłuszczu i obtoczona w cukrze.
Mazamorra morada – deser ze słodkiej fioletowej kukurydzy.
Chicha morada – napój z fioletowej kukurydzy (bezalkoholowy).
Mate de coca – herbatka z liści koki, zalecana przy chorobie wysokogórskiej.
Inca Kola – gazowany napój o żółtobrązowej barwie i słodkim smaku.