Plan wycieczki
Podróż na Bałkany: początek przygody
Zbiórka na lotnisku przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu. Wylot na Bałkany samolotem czarterowym. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady. Po przylocie spotkanie z pilotem transferowym, transfer do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Kulinarne odkrycia w Chorwackiej Kalifornii
Po śniadaniu wyjazd na niezwykłą wyprawę do Delty rzeki Neretwy, zwanej Chorwacką Kalifornią, a przez miejscowych spiżarnią całej Chorwacji. Neretwańskie plony można kupić na każdym targowisku w całym kraju, uprawia się tutaj wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Szczególne wrażenie robią jednak pola mandarynek, które zobaczymy pływając tradycyjnymi łodziami po kanałach rzeki przecinającej pola uprawne. Region ten słynie z wyśmienitej kuchni i likierów wyrabianych na bazie rakiji, wódki winogronowej. Tutejszą specjalnością jest neretwański brudet, czyli gulasz rybny przygotowywany z węgorza i żab, podawany najczęściej z polentą. Dopłyniemy do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie nauczymy się przyrządzać tę potrawę. Wspólne gotowanie i biesiadowanie przy muzyce dalmatyńskiej, powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Neum.
Split i Trogir: perły Dalmacji
Po śniadaniu przejedziemy do Splitu i Trogiru. Zobaczymy największe miasto Dalmacji Split, gdzie zwiedzimy zabytkowe centrum (UNESCO), którego zabudowa odzwierciedla burzliwe dzieje regionu, krzyżują się tu wpływy weneckie, francuskie i austriackie. Zobaczymy ruiny antycznego pałacu cesarza Dioklecjana, jeden z najpiękniejszych w Europie przykładów rzymskiej architektury obronnej (III - IV w.), katedrę, mauzoleum cesarza i malowniczy port. Następnie udamy się do Trogiru (UNESCO) - uroczego nadmorskiego miasteczka, gdzie pospacerujemy po malowniczej starówce, zobaczymy między innymi gotycko-renesansowy ratusz i katedrę św. Wawrzyńca z XIII w. Po zwiedzaniu zapraszamy Państwa na wyśmienitą zupę krewetkową w lokalnej restauracji. Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Zadar i tradycyjne smaki Dalmacji Północnej
Po śniadaniu przejazd do Dalmacji Północnej i zwiedzanie Zadaru, najważniejszego miasta regionu - antyczne Forum, rotunda św. Donata, najcenniejszy sakralny zabytek miasta, romańska katedra św. Anastazji, spacer wybrzeżem, którym spacerował między innymi Alfred Hitchcock. Podczas spaceru posłuchamy wyjątkowego dźwięku organów morskich, jednej z największych atrakcji miasta. Następnie przejazd do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie przygotujemy własną ucztę: peka i kotlovina, to tradycyjne sposoby na przygotowanie dań mięsnych. Peka - to danie przygotowywane w żeliwnej misie, którą przykrywa się ciężką pokrywą, a następnie zasypuje żarem. Potrawa piecze się powoli we własnych sokach przez kilka godzin, dzięki czemu mięso jest wyjątkowo miękkie, a warzywa aromatyczne. Nazwa kotlovina pochodzi od kotla, dużego metalowego naczynia umieszczonego nad ogniem, w którym najpierw delikatnie podsmaża się mięso i kiełbasy. Następnie dodaje się warzywa, przyprawy i wino i wszystko razem dusi się w sosie własnych soków. W efekcie mięso jest soczyste, warzywa miękkie, a danie ma bogaty, lekko pikantny smak. Te potrawy łączą ludzi, a najlepiej smakują w dobrym towarzystwie i z kieliszkiem lokalnego wina. Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Szybenik i sekrety chorwackiego wina
Po śniadaniu przejazd do Szybenika, który jest najstarszym miastem Chorwatów. W odróżnieniu od innych dalmatyńskich miast, budowanych przez Ilirów, Greków, czy Rzymian, Szybenik został założony w IX w. przez chorwackich królów. Zobaczymy arcydzieło architektury światowej – gotycko-renesansową katedrę św. Jakuba znajdującą się na liście UNESCO, zbudowaną w całości z kamienia. Katedrę zdobi 71 realistycznych rzeźb głów ludzkich wykonanych przez budowniczego katedry Juraja Dalmatinca, bardzo realistycznie przedstawiających ówczesnych mieszkańców Szybenika. Spacer po kamiennych uroczych uliczkach miasta, czas wolny. Następnie przejedziemy do winiarni na degustację wyśmienitego wina Babić, autochtonicznego szczepu, szczególnie związanego z regionem Szybenika, uprawianego na nasłonecznionych kamiennych tarasach nad Adriatykiem. Babić charakteryzuje głęboka rubinowa barwa, owocowy aromat oraz bogaty smak o wyraźnych taninach. Doskonałe do dań mięsnych, szczególnie przygotowanych w tradycyjny sposób (peka, kotlovina) oraz twardych serów. Z winem babić skosztujemy serów (z mleka krowiego, koziego i owczego) od lokalnych producentów. Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Safari: na tropie dzikiej natury Bośni i Hercegowiny
Po śniadaniu, przejazd do Livna, skąd ruszymy na wyjątkową wyprawę – jeep safari dzikie konie (dodatkowo płatne ok. 95/EUR/os.). Dzikie konie to cud natury Bośni i Hercegowiny, wyjątkowa atrakcja przyrodnicza, przyciągająca miłośników natury, podróżników i fotografów z całego świata. W pobliżu miasta Livno, na płaskowyżu Kruzi i Cincar, żyje jedno z ostatnich stad dzikich koni w Europie liczące ponad 800 osobników, żyjących na wolności, z dala od cywilizacji w surowych górskich warunkach. Nie są to „dzikie konie” w ścisłym znaczeniu, pochodzą od koni domowych wypuszczonych na wolność przez rolników w latach 50-60 tych XX wieku. Przez dziesięciolecia przystosowały się do życia w naturze i dziś stanowią unikatowy przykład zdziczałej populacji, która radzi sobie bez ingerencji człowieka. Czas na fotografowanie dzikich koni, piknik w górach, gdzie skosztujemy doskonałego livanjskiego sera, którego recepturę opracowano w XIX wieku i do dziś jest stosowana. Przygotowywany jest z mieszanki krowiego i owczego mleka, kremowy w smaku, półtwardy, lekko kruchy, dojrzewa minimum 60 dni. (W przypadku niesprzyjających warunków atmosferycznych wycieczka do Blagaja i Počitelja). Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
Mostar: przechadzka przez historię i wodospady Kravica
Po śniadaniu przejazd do Mostaru, gdzie zwiedzimy zabytkowe centrum średniowiecznego miasteczka założonego przez Turków, przejdziemy Starym Mostem - symbolem miasta (wpisanym na listę UNESCO). Most ten, zbudowany w XVI w. przez tureckiego sułtana, jest jedną z najbardziej znanych budowli na Bałkanach. Zburzony podczas wojny i odbudowany w ostatnich latach, obecnie znowu łączy obie strony miasta. Spacer po dzielnicy Kujundžiluk, przy której znajdują się tradycyjne warsztaty rzemieślnicze, restauracje z lokalną kuchnią, domy tureckie oraz meczety, z których dobiegają głosy muezinów wzywających do modlitwy. Podczas spaceru odwiedzimy muzeum, w którym bliżej poznamy historię i tradycje regionu. Dla chętnych wycieczka do wodospadów Kravica przyrodniczego fenomenu na rzece Trebižat (dodatkowo płatne 25/EUR/os) Wodospady rozciągają się na szerokości ponad 100 m, spadek poziomu wody to około 25 m. Powstały, podobnie jak wodospady na rzece Krka w Chorwacji, nie sposób zresztą nie zauważyć podobieństwa, wskutek akumulacji trawertynu, czyli martwicy wapiennej, występującej wszędzie tam, gdzie istnieje podłoże wapienne i odpowiednie źródła wody, w tym wypadku rzeka Trebižat. Czas wolny, latem dla chętnych możliwość kąpieli pod wodospadami.
Koniec podróży i powrót do domu
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu, transfer:
- dla Klientów pozostających dodatkowy tydzień pobytu - przejazd do wybranego hotelu i pobyt, a 15 dnia wylot do Polski,
- dla Klientów powracających do Polski - transfer na lotnisko, wylot samolotem czarterowym.
Uwagi do programu
Uwagi do programu
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
- Pilot nie oprowadza po miastach i obiektach muzealnych.
- Panie są proszone o wzięcie chusty do nakrycia głowy, ramion (wejście do cerkwi/meczetu/kościoła).
- Realizacja tej wycieczki może odbywać się na podstawie dowodu osobistego lub paszportu (dokumenty powinny być ważne min. 3 m-ce od daty powrotu)!
- Uprzejmie prosimy o uzupełnienie danych z dokumentów na podstawie, których klienci będą podróżować podczas objazdu. Nie jest to niezbędne do realizacji programu, ale znacznie przyśpieszy to jego realizację, skracając czas spędzony na przejściach granicznych.
Dodatkowe informacje
Zakwaterowanie
Hotele **/*** (razem 7 noclegów) położone w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, oraz w Czarnogórze.Gwarantujemy większość hoteli nad morzem.
Pokoje: funkcjonalnie wyposażone 2 - osobowe (możliwość dostawki), wszystkie z łazienkami i w większości hoteli z TV.
Do dyspozycji gości: wszystkie hotele posiadają recepcję, bar, restaurację, część z nich posiada basen
Wyżywienie: śniadania i obiadokolacje
Naszym zdaniem: Większość hoteli położona nad morzem, co daje możliwość relaksu po zwiedzaniu.
Kategoria lokalna: **/***
Uwaga!Dla chętnych istnieje możliwość przedłużenia imprezy o tydzień pobytu w Chorwacji, Bośni lub Czarnogórze.
Opisy hoteli w dalszej części katalogu.
Więcej ofert dostępnych w systemie rezerwacyjnym.
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, śniadania, obiadokolacje, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).Inne
NOWOŚĆ - obsługa grupy w systemie TOUR GUIDE.
Jest to bezprzewodowy system oprowadzania grup, umożliwiający Klientowi wygodny sposób zwiedzania.
Plan wycieczki
Dodatkowe informacje
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe
Oferta nie jest obecnie w sprzedaży
Marzysz o odpoczynku w tej okolicy?
Mamy dla Ciebie wiele innych propozycji!