Plan wycieczki
Podróż do Podgoricy i pierwszy nocleg
Zbiórka na lotnisku przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu. Wylot do Podgoricy samolotem czarterowym. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady. Po przylocie transfer do hotelu, zakwaterowanie w hotelu, czas na odpoczynek, obiadokolacja, nocleg.
Ulcinj: między piracką legendą a orientalnym smakiem
Po śniadaniu wyruszymy na południe, do Ulcinja – legendarnego miasta piratów i miejsca, gdzie śródziemnomorskie smaki doprawimy szczyptą Orientu. Dzień rozpoczniemy od rejsu z Małej Plaży do magicznej wyspy Ada Bojana, niemal przy samej granicy z Albanią. Płynąc wzdłuż Velikiej Plaży – najdłuższej piaszczystej plaży nad Adriatykiem, będziemy podziwiać zapierające dech w piersiach widoki i poczujemy prawdziwy klimat południowego wybrzeża. Na Adzie Bojanie zatrzymamy się na wyjątkowy, śródziemnomorski obiad w restauracji tuż nad wodą – rybna zupa, świeżo grillowana ryba i aromatyczne sałatki przeniosą nasze zmysły w kulinarną podróż. Aby obraz Ulcinja był kompletny, po obiedzie i plażowaniu (zabieramy akcesoria do plażowania) wrócimy do miasta na orientalny deser – kawę i bałkańskie słodkości. Powrót do hotelu i nocleg. (W przypadku złych warunków pogodowych, zamiast rejsu przejazd autobusem).
Stary Bar i tradycje oliwkarskie Czarnogóry
Po śniadaniu udamy się do Starego Baru – miasta z niezwykłą historią, często nazywanego "bratem" włoskiego Bari. Dziś to malownicze ruiny, ale kiedyś tętniło tu życie. Zniszczone przez silne trzęsienie ziemi w 1979 roku, miasto zostało opuszczone, a jego pozostałości stały się unikatowym stanowiskiem archeologicznym pod gołym niebem. Spacerując po Starym Barze (koniecznie w wygodnym, zakrytym obuwiu na płaskiej podeszwie), odkryjemy ślady różnych kultur: rzymskiej, bizantyjskiej, osmańskiej i weneckiej – to prawdziwa podróż w czasie przez dzieje Czarnogóry. Okolice Baru są bowiem jednym z najbardziej znanych regionów oliwkarskich w Czarnogórze – tutaj tradycja tłoczenia oliwy sięga czasów starożytnych. W tutejszych gajach rośnie m.in. jedno z najstarszych drzew oliwnych w Europie – Stara Maslina, liczące ponad 2000 lat. Do tego miasteczko ma zdecydowanie orientalny charakter, zapach parzonej kawy i baklawy cieszy zmysły, a oczy rozkoszują się zielenią drzewek oliwnych i czerwienią soku z granatów. Dalsza część dnia to spotkanie z gościnnością mieszkańców. Odwiedzimy jeden z lokalnych gajów oliwnych, gdzie czarnogórsko-polska rodzina opowie nam o życiu w tym regionie, pokaże jak tłoczy się oliwę, a także poczęstuje nas domowymi specjałami kuchni czarnogórskiej – wszystko w przyjaznej, rodzinnej atmosferze i z pięknym widokiem na okolicę. Powrót do hotelu i nocleg.
Cetinje i Lovćen: serce i duch Czarnogóry
Po śniadaniu wyruszymy do Cetinje – dawnej stolicy Czarnogóry, położonej u stóp gór Lovćen. Już sama roślinność zdradza zmianę klimatu – oliwki i palmy ustępują miejsca lipom i kasztanom, a śródziemnomorski krajobraz przechodzi w bardziej kontynentalny. Cetinje to symbol czarnogórskiej tożsamości – spokojne, urokliwe miasteczko z dawnymi ambasadami i rezydencjami władców. Nazywane „sercem Czarnogóry”, było przez wieki centrum duchowym i politycznym kraju. Podczas spaceru po historycznym centrum poznamy jego wyjątkowy klimat i znaczenie. Następnie pojedziemy wyżej, w kierunku Parku Narodowego Lovćen. Naszym celem będzie Jezerski vrh – szczyt, na którym znajduje się mauzoleum Piotra II Petrowicia-Njegosza, poety, filozofa i najsłynniejszego władcy Czarnogóry. Z tego miejsca roztacza się jedna z najbardziej spektakularnych panoram w Europie – zobaczymy m.in. Zatokę Kotorską, którą lord Byron nazwał „najpiękniejszym zderzeniem morza i gór”. Zobaczymy też tzw. kamienne morze – typowy dla tej części kraju krajobraz górskich grzbietów przypominających zamarznięte fale. W drodze powrotnej zatrzymamy się w wiosce Njeguši, słynącej z lokalnych specjałów. Czeka tu na nas degustacja suszonej na wietrze szynki (njeguški pršut), lokalnego sera i pieczonego mięsa – dania, bez których nie obejdzie się żaden górski obiad w Czarnogórze. Powrót do hotelu i nocleg.
Herceg Novi: miasto kwiatów i kulinarny dzień w górach
Po śniadaniu wyruszymy do Herceg Novi, znanego jako „miasto kwiatów” – to miejsce może się pochwalić największą liczbą dni słonecznych w całej Czarnogórze. Wzdłuż ulic rosną drzewa cytrusowe, palmy i cyprysy, a klimat miasta tworzy niepowtarzalna mieszanka kultur i architektury. Herceg Novi przez wieki przechodziło z rąk do rąk – panowali tu Wenecjanie, Turcy, Hiszpanie i Austriacy – a ich wpływy widać do dziś w wyglądzie starówki i fortyfikacjach. Z placu Belavista roztacza się piękny widok na Bokę Kotorską, a nad miastem wznoszą się zabytkowe twierdze, które przypominają o jego burzliwej przeszłości. Na lunch przeniesiemy się w zupełnie inny świat – do górskiej wioski, zamieszkanej tylko przez kilka osób. W rodzinnej konobie (lokalnej gospodzie), z dala od zgiełku wybrzeża, skosztujemy potraw przygotowanych według dawnych przepisów, z lokalnych składników. Głównym bohaterem obiadu będzie tradycyjne danie pieczone pod „saczem” – metalową kopułą zasypywaną gorącym żarem. Mięso przyrządzane w ten sposób piecze się przez kilka godzin, zachowując soczystość i wyjątkowy aromat. Powrót do hotelu i nocleg
Czarnogóra: dzikie piękno kanionów i gór Durmitoru
Dzień wolny lub wycieczka fakultatywna Kaniony/Dzikie piękno Durmitoru. Podczas tej wycieczki odkryjemy najbardziej spektakularne widokowo zakątki Czarnogóry! Wyruszymy z malowniczego płaskowyżu w pobliżu miasta Nikszić, aby dotrzeć do stolicy gór - Żabljaka. Zatrzymamy się nad tajemniczym Czarnym Jeziorem, gdzie będzie okazja nacieszyć się górską przyrodą i w pełni naturalnym otoczeniem. Kolejna atrakcja na trasie przyprawi nas o szybsze bicie serca – wjedziemy na niespełna 400-metrowy most Djurdjevicia Tara, rozpięty między brzegami najgłębszego kanionu Europy. Roztaczający się stąd widok oszałamia i zapiera dech w piersiach. Kanion rzeki Tara z racji swoich wspaniałych walorów naturalnych został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO (W tym dniu lunch dodatkowo płatny. A do wyboru, jak to w Czarnogórze, dania rybne np. pstrąg prosto z Tary lub dania mięsne np. jagnięcina.)
Virpazar: skarby Jeziora Szkoderskiego i tajemnice winiarskie
Po śniadaniu wyruszymy do Virpazaru, malowniczo położonego miasteczka nad Jeziorem Szkoderskim – największym jeziorem na Bałkanach i jednym z czterech parków narodowych Czarnogóry. Akwen leży między górskimi pasmami Prokletije, Rumija i Lovćen, tworząc krajobraz, który zachwyca nawet najbardziej wymagających podróżników. Jezioro Szkoderskie to prawdziwy raj dla miłośników przyrody – żyje tu ponad 280 gatunków ptaków, w tym pelikany kędzierzawe, będące symbolem regionu, a także czaple i kormorany. W wodach jeziora nie brakuje też ryb – m.in. karpia i węgorza, które są podstawą lokalnej kuchni. Jest to również kraina specyficznej, opartej na rybach słodkowodnych kuchni. Dlatego też, po widokowym rejsie, zakotwiczymy w urokliwej zatoczce, gdzie będzie możliwość plażowania i kąpieli, a podczas lunchu poznamy przysmaki lokalnej, rybnej kuchni. Spróbujemy między innymi marynowanego karpia, który jest daniem popisowym całej okolicy. Na zakończenie dnia odwiedzimy jedną z regionalnych winiarni, gdzie poznamy smaki czarnogórskiego wina i dowiemy się więcej o tutejszej tradycji winiarskiej, sięgającej czasów rzymskich. Powrót do hotelu i nocleg.
Koniec podróży i powrót do domu
Śniadanie , wykwaterowanie z hotelu, transfer:
- dla Klientów pozostających na dodatkowy tydzień pobytu
- przejazd do wybranego hotelu, a 15 dnia wylot do Polski,
- dla Klientów powracających do Polski transfer na lotnisko, wylot samolotem czarterowym.
Uwagi do programu
Uwagi do programu
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
- Prosimy o zabranie WYGODNYCH ubrań do aktywności terenowych oraz zakrytego obuwia z płaską podeszwą
- Realizacja tej wycieczki może odbywać się na podstawie dowodu osobistego lub paszportu (dokumenty powinny być ważne min. 3 m-ce od daty powrotu)!
Dodatkowe informacje
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym do Podgoricy, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem, pociągiem lub busem, śniadania, obiadokolacje, opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).Objazd + wypoczynek
W cenie
W cenie
Plan wycieczki
Dodatkowe informacje
Szczegóły lotu
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe
Inne wycieczki dostępne w tym samym regionie