Kuchnia regionalna w Czarnogórze
Kuchnia Czarnogórska jest wybitnie mięsna, można tam jednak spróbować wybornych owoców morza i ryb, a także wielu innych przysmaków, o których dowiesz się z bloga Rainbow.
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 49 ofert
Jeżeli wybieramy się do Czarnogóry na maksymalnie 30 dni, do wjazdu wystarczy dowód osobisty, natomiast jeśli chcemy spędzić tam więcej niż miesiąc, ale mniej niż 3 miesiące potrzebny jest paszport. Wiza jest obowiązkowa, jeśli planujemy zostać w kraju dłużej niż 90 dni.
Czarnogóra, mimo że nie należy do strefy euro, ani nawet nie jest członkiem Unii Europejskiej, przyjęła jednostronnie euro.
W kraju, oprócz Czarnogórców, mieszkają Serbowie, Albańczycy i Chorwaci. Pod względem religijnym, kraj jest również zróżnicowany – dominuje Czarnogórski i Serbski Kościół Prawosławny. Niemal 20 proc. mieszkańców to muzułmanie, katolicyzm wyznaje 3,4 proc. obywateli.
Językiem urzędowym jest czarnogórski. Po angielsku możemy porozumieć się z pracownikami sektora turystycznego i młodszymi mieszkańcami kraju.
Więcej ciekawostek i przydatnych informacji znajdziesz tutaj: Co warto wiedzieć przed podróżą do Czarnogóry
W Czarnogórze możemy wyróżnić aż trzy strefy klimatyczne – na wybrzeżu panuje klimat typowo śródziemnomorski (ciepłe i suche lata i łagodne zimy), w centrum kraju występuje klimat kontynentalny (lata znacznie cieplejsze niż na wybrzeżu, zimy zaś mroźne i surowe), na północy zaś mamy klimat górski (temperatura dużo niższa niż w pozostałych częściach kraju, zimą jest mroźno i występują opady śniegu). Najlepszym czasem na wizytę w Montenegro jest okres od wiosny do jesieni. Jeśli naszym celem są kąpiele słoneczne, najdogodniejszymi miesiącami będzie lipiec i sierpień, jeśli zaś stawiamy na zwiedzanie i aktywny wypoczynek – maj, czerwiec, wrzesień i początek października.
Boka Kotorska jest najbardziej nasłonecznionym zakątkiem państwa. Latem panują tu bardzo wysokie temperatury (26 °C w czerwcu, 29 °C w lipcu, 30 °C sierpniu, 25 °C we wrześniu w dzień i 16-19 °C w nocy). Przy wysokiej temperaturze powietrza, woda w zatoce jest zaskakująco zimna (23 °C w czerwcu, 25 °C w lipcu i w sierpniu i 24 °C we wrześniu). W miesiącach letnich jest tu 10-13 godzin słonecznych dziennie, a pada średnio 6 dni. Zimą słupki rtęci pokazują 8-11 °C w dzień i 3-4 °C w nocy.
Na Riwierze Czarnogórskiej latem średnia temperatura powietrza jest 2-3 °C wyższa niż nad Boką Kotorską.
W Czarnogórze jest wiele interesujących miejsc, poniżej krótka lista tych, które koniecznie trzeba zobaczyć:
W Czarnogórze są dwa główne porty lotnicze – w Podgoricy (TGD) i Tivat (TIV) w pobliżu Boki Kotorskiej. Do Podgoricy dolecimy z Polski z Wrocławia, Katowic, Krakowa, Warszawy i Poznania. Lot trwa od 1 h 45 min do 2 h 10 min. Sprawdź naszą ofertę lotów czarterowych do Czarnogóry
W starożytności tereny dzisiejszej Czarnogóry były zamieszkiwane przez iliryjskie plemię Dokleatów. W II w. p.n.e. kraj wszedł w skład Cesarstwa Rzymskiego, a później Bizantyjskiego. W VI w. na tereny Czarnogóry przybyli Słowianie, a od 1170 r. były one częścią państwa serbskiego. Od 1420 do 1797 r. wybrzeże było pod kontrolą Wenecji, a pod koniec XV w. większość kraju została podbita przez Turków. Wysoko w górach wówczas powstało niewielkie państwo rządzone przez biskupów z rodu Petrowić-Niegosz. Kolejne wieki przyniosły walki z Turkami, w wyniku których Czarnogóra kilkakrotnie powiększała swoje terytorium. Po Pierwszej Wojnie Światowej kraj wszedł w skład Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców, następnie Królestwa Jugosławii, i wreszcie Federacyjnej Republiki Jugosławii. Po referendum z 1992 r. Czarnogóra stworzyła wraz z Serbią Związkową Republikę Jugosławii, a w 2006 r. proklamowała niepodległość.
Kuchnia czarnogórska to mieszanka wpływów bałkańskich, tureckich i greckich. Można tu spotkać się z daniami charakterystycznymi dla wszystkich tych regionów – od greckiej musaki przez tureckiego burka aż do typowego dla Bałkanów pieczonego barana. Miejscowa kuchnia jest bardzo bogata w warzywa, choć wegetarianie będą tu mieć mały problem, by zjeść coś na ciepło – podstawą wszelkich potraw jest jednak mięso. W Czarnogórze są bardzo dobre sery, zarówno z krowiego, koziego, jak i owczego sera. Najlepsze – domowej roboty – można kupić na targach i bazarach (np. pod murami Kotoru).
Podczas wizyty w Czarnogórze koniecznie trzeba spróbować następujących dań:
W sklepach – woda 1,5l 0,40-0,50 €, cola 2l 1,40 €, sok 1l 1 €, papierosy 2 €, piwo 0,60-0,80 €, wino 3-4 €, rakija 2,5 €, wódka 4,75 €,
W restauracjach – burek 1-2 €, priganice 1-2 €, Ćevapčići 4-10 €, Pljeskavica €, Crni Rižot 10€, pizza 4 €, zupa 1,5-2 €, sałatka 1-2 €, danie mięsne 6-8 €, danie rybne 10-14 €, piwo 1,5 €, espresso 0,60 €, latte 1-2 €, świeżo wyciskany sok 1,50-2 €.
Za wynajem samochodu zapłacimy od 35 € za dzień, za lokalny bilet autobusowy 0,90 €, a za taksówkę 1 € opłaty początkowej i 0,60 € za kilometr.
Dowód osobisty lub paszport (w zależności na jak długi okres chcemy jechać). Pamiętajmy też o kremie z filtrem UV, nakryciu głowy, podstawowym zestawie leków (tabletki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe, plastry, woda utleniona, pianka na oparzenia słoneczne), repelencie na komary i okularach przeciwsłonecznych.
Produkty spożywcze – sery (np. Kucki, Njeguski, kajmak), wino (Vranac, Nera, Kratosija, Krstac), rakija, oliwa z oliwek, sok z granatów, suszone figi, miód.
Produkty użytkowe – wyroby z wełny, skórzane pasterskie buty, dżezwa (tygielek do parzenia kawy).
Produkty dekoracyjne – ceramika, tajman (żywica do kadzenia domu), brojanica (sznur modlitewny), ikony.
Aktualne wytyczne, dotyczące warunków wjazdowych, znajdziesz na https://r.pl/wytyczne.