Plan wycieczki
Przybycie na Rodos: pierwszy dzień odpoczynku
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem samolotu na lotnisku. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na: r.pl/rozklady. Przelot na Rodos. Po przylocie transfer i zakwaterowanie w hotelu. Czas na odpoczynek po podróży.
Magia Rodos: między historią a współczesnością
Poranek wolny. Po południu przejazd do Miasta Rodos. Zwiedzanie miasta z przewodnikiem zaczniemy od Wzgórza Filerimos, na którym znajdują się ruiny klasztoru oraz akropolu jednego z najstarszych miast na wyspie – Ialissos. Rozpościera się stamtąd widok na zachodnie wybrzeże. Przy odrobinie szczęścia spotkać można tutaj lokalnego producenta nalewek ziołowych, niespotykanych nigdzie indziej w Grecji. Następnie zjedziemy do Miasta Rodos, gdzie zobaczymy port Mandraki oraz przespacerujemy się uliczkami średniowiecznego miasta. Na koniec zasiądziemy w tawernie pośród murów, gdzie przy dźwiękach muzyki na żywo zjemy kolację w formie meze – przystawek. Będzie to pierwsze spotkanie z prawdziwą, grecką biesiadą przy winie. Po kolacji powrót do hotelu.
Relaks i słońce z opcjonalną wizytą w Marmaris
Czas wolny na kąpiele morskie i słoneczne. Możliwość wzięcia udziału w wycieczce opcjonalnej do Marmaris (płatne dodatkowo około 90€). Podczas wycieczki odwiedzimy m.in. lokalnego producenta słynnych, tureckich słodkości. W czasie wolnym będzie okazja na spacery po urokliwym Marmaris czy skosztowanie tureckiej kuchni w jednej z lokalnych restauracji.
Rejs na wyspę Symi: między historią a kulinariami
Czas wolny na kapiele morskie i słoneczne. Możliwość wzięcia udziału w opcjonalnej wycieczce rejsowej na Wyspę Symi (płatne dodatkowo ok. 65€). Symi to niezwykła i piękna wyspa na Dodekanezie, która słynie z niesamowitej historii poławiaczy gąbek, którzy na niej żyją. Ponadto jest ona szczególnym miejscem na mapie kulinarnej Grecji, gdyż to właśnie w wodach w okolicach tej wyspy wyławia się słynne krewetki symijskie – lokalny przysmak, który trzeba spróbować, będąc tutaj. Podczas wycieczki będzie okazja spróbować tego, jak i innych smaków prosto z Morza Egejskiego. Dodatkowo podczas wycieczki odwiedzimy jeden z najważniejszych klasztorów w Grecji – Św. Michała Archanioła Panormitisa.
Rodos: magia Lindos i sekrety greckich smakołyków
Poranek wolny. W godzinach popołudniowych wyruszymy w kierunku Lindos – jednego z najpiękniejszych miasteczek na Rodos. Przejdziemy wąskimi uliczkami białego miasta i skierujemy się w stronę akropolu, który góruje nad miastem. Tam poznamy historię tego miejsca i mieszkańców Lindos, ale przede wszystkim zachwycimy się widokiem ze szczytu Akropolu. Po czasie wolnym ruszymy w kierunku Pefkos, do restauracji Karesma, której właściciele od pokoleń specjalizują się w tworzeniu lokalnych słodkości – melekouni. Poznamy tajniki produkcji, ale także spróbujemy innych słodkości, miodu i przede wszystkim oliwy z różnych regionów Grecji. Na koniec czeka nas wyjątkowa kolacja.
Smaki Rodos: winiarnia i tradycyjne gotowanie
W godzinach porannych ruszymy w kierunku centralnej części wyspy, w okolice słynnej Doliny Motyli. To właśnie tam położona jest piękna winiarnia Triantafilou. Będzie tutaj okazja poznać tajniki uprawy winorośli, produkcji win oraz przede wszystkim spróbujemy najlepszej jakości win, produkowanych w tym regionie. Następnie zajmiemy się przygotowaniem lunchu. Będzie okazja nauczyć się przygotować słynne Dolmadakia, Tzatziki czy sałatkę z bakłażanu. Po lekcji gotowania zasiądziemy do stołu i będziemy rozkoszować się licznymi przystawkami, tradycyjnymi dla tego wyspy i całego regionu.
Wieczór w górach Rodos: smak i tradycja
Ostatni wieczór spędzimy w górach. Najpierw udamy się do Monolithos, czyli jednego z zamków Joanitów, który stoi na samotnej skale. Najpiękniej prezentuje się z punktu widokowego, ale będzie też okazja wejść na sam zamek. Następnie udamy się do wioski Siana – która słynie przede wszystkim z produkcji miodów tymiankowych oraz piniowych. To tutaj też znajduje się jeden z najpiękniejszych kościołów na wyspie – Kościół Św. Panteleona. Po czasie wolnym skierujemy się w stronę Embonas – stolicy rodyjskiego wina. Otoczona winnicami Embona to nie tylko najwyżej położona wioska na Rodos, ale też przede wszystkim miejsce słynące z produkcji Sumy – czyli lokalnego trunku wysokoprocentowego. Będzie okazja spróbować różnych smaków tego trunku, ale też przede wszystkim zasiądziemy do stołu w jednej z lokalnych tawern. Posmakujemy tam tradycyjnej, górskiej kuchni greckiej, która przede wszystkim obfituje w potrawy mięsne, niesamowicie doprawione lokalnymi ziołami, porastającymi okoliczne wzniesienia. Powrót do hotelu w godzinach wieczornych.
Koniec wycieczki i powrót do domu
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu:
- Klienci wybierający dodatkowy tydzień pobytu - transfer do wybranego hotelu,
- Klienci powracający do Polski - transfer na lotnisko i powrót samolotem czarterowym do Polski.
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
Dodatkowe informacje
Do dyspozycji gości
Wyżywienie
Rodzaje wyżywienia i posiłki:
All Inclusive (w formie bufetu w hotelowej restauracji):
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym na Rodos, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, wyżywienie wg opisu zakwaterowania, opiekę pilota, ubezpieczenie TU EUROPA (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, wynagrodzenia lokalnych przewodników, napiwków dla kierowców, bagażowych i pozostałej obsługi, dodatkowych posiłków oraz innych wydatków osobistych (łącznie ok. 100 EUR, płatne pilotowi imprezy). UWAGA! Cena nie obejmuje lokalnego podatku turystycznego w wysokości od 2 EUR do 15 EUR/pokój/dzień. Podatek jest płatny bezpośrednio w recepcji, przed zakwaterowaniem Klientów w hotelu.
Objazd + wypoczynek
W cenie
W cenie
Oferta ważna do 22.10.2025
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym na Rodos, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), wszystkie transfery klimatyzowanym autokarem lub busem, wyżywienie wg opisu zakwaterowania, opiekę pilota, ubezpieczenie TU EUROPA (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, wynagrodzenia lokalnych przewodników, napiwków dla kierowców, bagażowych i pozostałej obsługi, dodatkowych posiłków oraz innych wydatków osobistych (łącznie ok. 100 EUR, płatne pilotowi imprezy). UWAGA! Cena nie obejmuje lokalnego podatku turystycznego w wysokości od 2 EUR do 15 EUR/pokój/dzień. Podatek jest płatny bezpośrednio w recepcji, przed zakwaterowaniem Klientów w hotelu.
Plan wycieczki
Szczegóły hotelu
Dodatkowe informacje
Szczegóły lotu
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe
5.1/6 (489 opinii)
Atrakcje dla dzieci
Obsługa hotelowa
Plaża
Pokój
Położenie i okolica
Rezydent
Sport i rozrywka
Wyżywienie
Zdjęcia klientów (769)
Zastanawiasz się, czy ta wycieczka to dobry wybór? Wpisz pytanie, a dostaniesz podsumowanie wszystkich opinii naszych gości.
6.0/6
Czy ta opinia była pomocna?
Było naprawdę super, wakacje życia! Jedzenie bardzo na +, super lokalizacja bo jest cicho w otoczeniu a też jest blisko do centrum jak i do morza. Można też pójść pieszo do słynnej zatoki Antonhego Quinna. Są też polscy animatorzy dzięki którym wyjazd staje się bardzo ciekawy i człowiek się nigdy nie nudzi. Wyjazd warty zdecydowanie swojej ceny!
6.0/6
Czy ta opinia była pomocna?
Wyjazd był z przyjaciółmi. Pokoje takie sobie, ale ja w pokoju tylko spałam. Łazienki strasznie małe. Natomiast animatorzy super, w życiu się tak nie bawiłam. Jedzenie smaczne, miła obsługa hotelowa. Z czystym sumieniem polecam.