Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Seszele mogą się poszczycić jednymi z najbardziej rajskich krajobrazów na ziemi – piękno tutejszych plaż pokrytych złocistym piaskiem i charakterystycznymi granitowymi głazami jest wręcz niewyobrażalne. Turkus wody i egzotyczna roślinność jeszcze tylko dodają uroku tym fantastycznym wyspom. Jest to wymarzone miejsce na romantyczne wakacje, podróż poślubną, a nawet na zawarcie związku małżeńskiego. Urlop na Seszelach z pewnością na długo pozostanie w pamięci wszystkich, którzy zdecydują się tu wybrać!
Przy wjeździe nie są wymagane specjalne szczepienia (jedynie podróżni przybywający z krajów, gdzie występuje żółta febra, muszą okazać szczepienie przeciwko tej chorobie). Zaleca się natomiast szczepienia ochronne przeciwko takim chorobom jak: zapalenie wątroby typu A i B, dur brzuszny, cholera, wścieklizna, tężec, błonica, krztusiec.
W kraju obowiązuje rupia seszelska (SCR), która dzieli się na 100 centów.
Najlepiej zabrać ze sobą dolary i wymienić w jednym z licznych kantorów. Kartą można płacić w większości sklepów i restauracji w dużych miastach, wyjątek stanowią bazary i mniejsze sklepy (zwłaszcza na prowincji), gdzie preferowana jest gotówka.
1 EUR = ok. 16,50 SCR
1 USD = ok. 15 SCR
1 PLN = 3.55 SCR
1 SCR = 0,28 PLN
Na Seszelach przez cały rok panuje typowy klimat tropikalny, charakteryzujący się wysokimi temperaturami, dużą wilgotnością i częstymi opadami. Od listopada do marca panuje pora deszczowa z powodu północno-zachodniego monsunu, natomiast od czerwca do września, kiedy przeważają południowo-wschodnie pasaty, występuje pora sucha i nieco chłodniejsza.
Deszcze tropikalne występują zwykle w postaci ulewy lub burzy (w porze deszczowej zazwyczaj po południu, natomiast w porze suchej zwykle w nocy). Wyspy północne, które leżą bliżej równika, są znacznie bardziej deszczowe niż południowe, a rozpiętość opadów wynosi od 1.700 mm na północnej wyspie Bird Island do zaledwie 865 mm na południowych atolach.
W Victorii średnia dzienna temperatura wynosi 27-30°C w styczniu, 29-32°C w marcu, kwietniu i maju (najcieplejsze miesiące) oraz ok. 26-27°C w lipcu i sierpniu. Nocą przez cały rok temperatura nie spada poniżej 24-26°C.
W ciągu roku występuje tu 2530 godzin słonecznych. Temperatura wody jest zawsze wysoka i waha się od 26,5°C w lipcu i sierpniu do 30°C w kwietniu.
Na Seszele mogą oddziaływać cyklony tropikalne, które tworzą się na południe od równika w okresie od listopada do połowy maja. Bardziej narażone są zwykle wyspy południowe, wyspy północne, gdzie usytuowana jest większość ośrodków turystycznych, są zazwyczaj oszczędzone przez cyklony lub dotknięte ich działaniem marginalnie.
Do najczęściej odwiedzanych wysp należą: Mahé, Praslin i La Digue, ale to tylko część zapierających dech w piersiach atrakcji na Seszelach:
Zaintrygowała Cię wyspa Mahé? A może chcesz zobaczyć najpiękniejsze archipelagi oraz rajskie rezerwaty? To tylko część atrakcji, które zapewniają wycieczki fakultatywne po Seszelach. Twój urlop zwieńczą same malownicze widoki.
Głównym lotniskiem kraju jest Port lotniczy Mahé (SEZ), znajdujący się na wyspie o tej samej nazwie, 10 km na południowy wschód od Victorii, stolicy kraju.
Z Polski nie ma tam bezpośrednich przelotów. Najlepszym sposobem jest lot z przesiadką w jednym z krajów nad Zatoką Perską – Zjednoczonych Emiratach Arabskich (Dubaj lub Abu Dhabi) bądź Katarze (Ad-Dauha).
Lot z Polski z przesiadką to w najlepszym wypadku 12,5 h w jedną stronę.
Wyspy były bardzo długo niezasiedlone, w okolicach X w. pojawili się tu kupcy arabscy, natomiast pierwsi Europejczycy – Portugalczycy, dotarli tu dopiero na początku XVI w. Przez kolejne dwa wieki wyspy nie miały stałego zwierzchnictwa i stanowiły schronienie dla piratów.
W XVIII w. archipelag zaanektowali Francuzi, którzy w 1756 r. przysłali na wyspy pierwszych osadników z Mauritiusa i Reunionu (wówczas też sprowadzono tu niewolników do pracy na plantacjach).
W 1794 Seszele przeszły pod kontrolę Brytyjczyków, którzy władali wyspami aż do uzyskania przez nie niepodległości w XX w. (Seszele były początkowo zarządzane z innych brytyjskich posiadłości, a w 1903 r. uzyskały status odrębnej kolonii).
Zniesienie przez wielką Brytanię niewolnictwa 1833 r. spowodowało napływ ludności indyjskiej, a następnie arabskiej, co doprowadziło do stworzenia wieloetnicznej mieszanki kulturowej (co ciekawe, mimo rządów brytyjskich, na wyspach pozostały dominujące kultura i język francuski).
W 1964 r. powstały tu pierwsze partie domagające się uniezależnienia od brytyjskiej Korony, co w 1970 r. doprowadziło do zwiększenia udziału przedstawicieli mieszkańców Seszeli we władzach kolonii. Kraj uzyskał pełną niepodległość w roku 1976. Przez pierwsze lata niepodległości dominował tu system jednopartyjny i widoczne były zakusy na władzę autorytarną (oraz liczne nieudane zamachy stanu), ostatecznie jednak w 1993 r. przyjęto nową konstytucję i odbyły się powszechne wybory parlamentarne oraz prezydenckie.
Creole Pork Pâté- Pate – rodzaj zapiekanych pierogów z nadzieniem z mielonej wieprzowiny, cebuli, pomidorów, czosnku i imbiru oraz ziół.
Lasos kreol – sos kreolski składający się z pomidorów, papryki, cebuli i czosnku oraz ziół i ostrych papryczek chilli.
Karang (Trevally) – Karanks, ryba z gatunku okoniokształtnych z rodziny ostrobokowatych, jedna z najczęściej odławianych (i serwowanych) na Seszelach.
Boulet Karang – kotleciki rybne z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru i chilli, serwowane z sosem kreolskim.
Bouyon Blan Pwason ek Pipangay – seszelska zupa rybna gotowana z ryżem, cebulą, czosnkiem i tykwą.
Styou Bef Kreol – kreolski gulasz wołowy, z duszony z licznymi warzywami, przyprawami i chili.
Gato Piman – przekąska z czerwonej soczewicy, chilli i przypraw, w konsystencji podobna do bliskowschodniego falafela.
Ladob – danie, które może być serwowane na dwa sposoby – słone i pikantne jako posiłek, lub na słodko jako deser. Wersja pikantna zazwyczaj zawiera posolone ryby, gotowane z zielonymi bananami, maniokiem, owocem chlebowca oraz przyprawami i szczyptą chili. W wersji deserowej nie ma ryb, zamiast soli jest cukier oraz słodkie ziemniaki, gałka muszkatołowa, mleko kokosowe i wanilia.
Murukku lub Moulouk – chrupiąca przekąska z dominującym smakiem kminku.
Kalou – lokalna nazwa wina palmowego.
Baka – napój alkoholowy ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej.
Seybrew – lokalne piwo.
Osoby powyżej 18 roku życia mogą wwieźć 200 szt. papierosów (lub 250 gr tytoniu), 2 litry mocnego alkoholu, 2 litry wina, 200 ml perfum lub wody toaletowej, biżuterię oraz sprzęt sportowy o max. wartości 500 SCR, a także inne przedmioty osobiste o wartości 3.000 SCR.
Zabroniony jest wwóz: narkotyków, broni palnej i mieczy, kusz do polowania pod wodą, odzieży wojskowej z kamuflażem oraz materiałów pornograficznych. Ograniczony jest też wwóz herbaty, nasion i roślin, mięsa i przetworów mięsnych, kwiatów, owoców oraz warzyw.
Waluty o łącznej wartości powyżej 10 tys. USD muszą zostać zadeklarowane.
Przy wywozie z Seszeli restrykcjami są objęte: owoce palmy Coco de mer, muszle i koralowce, ryby (żywe i przetworzone) oraz żywe żółwie lądowe.
W sklepach: woda duża 15 SCR, Coca Cola 1,5l ok. 15-20 SCR, mleko – 25 SCR, pomidory 35-40 SCR, banany – od 30 SCR, ananas 45 SCR, papierosy 80 SCR, lody 15 SCR, pomidory 1kg 60 SCR, wino 125 SCR, znaczek pocztowy do Europy 15 SCR.
W restauracjach: woda 0,33 20 SCR, puszka coli, 25-30 SCR, espresso – 35-40 SCR, cappuccino 50 SCR, lokalne piwo 60 SCR, ryba z frytkami/ryżem na wynos 150 SCR, posiłek w taniej restauracji 259 SCR.
Przejazd komunikacją miejska to koszt 7 SCR, za taksówkę zapłacimy 100 SCR za rozpoczęcie kursu i 45 SCR za każdy kilometr, benzyna kosztuje 20 SCR/l.
Koniecznie trzeba wziąć ze sobą krem z filtrem UV, nakrycie głowy oraz okulary przeciwsłoneczne.
ABC do snurkowania – maska, rurka, płetwy. Warto pomyśleć też o innym ekwipunku, jeśli zamierzamy nurkować.
Produkty spożywcze: sos kreolski, wanilia (suszona bądź w postaci wyciągów), herbata waniliowa, lokalny rum Takamaka, przyprawy (kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, kora cynamonowca, kardamon, tamaryszek), mleczko kokosowe, tapioka (mąka z manioku).
Produkty użytkowe: drewniane sztućce i naczynia, lokalne tkaniny i stroje, biżuteria z dodatkiem masy perłowej, perły (przede wszystkim czarne).
Produkty dekoracyjne: ozdoby z motywem Coco De Mer, drewniane modele łodzi, ozdoby z orzecha kokosowego, obrazy i grafiki przedstawiające lokalne motywy.
Podczas wczasów na Seszelach obowiązuje zakaz używania plastikowych sztućców, talerzy i kubków (jednorazowych) oraz słomek do napojów. Zastąpiono je wyrobami biodegradowalnymi.