Tom yum – ostra zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal.
Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Nam tok – sałatka z pokrojonej w plastry karkówki.
Pla plao – grillowana solona ryba serwowana z kwaśnym bądź ostrym sosem z owoców morza.
Khao kha mu – świńskie raciczki serwowane z ryżem, jajkiem i sałatą.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry ze wszystkich, których można spróbować w Tajlandii z zielonymi papryczkami chilli, imbirem, bakłażanem i mleczkiem kokosowym.
Massaman curry – curry z kardamonem, anyżem i cynamonem.
Kao niew ma muang – tajski deser, kleisty ryż ze świeżym mango.