Kiedy pojechać na urlop do Tajlandii? Pogoda, klimat i temperatury
Masz ochotę na wczasy w Tajlandii? Sprawdź pogodę, klimat i średnie temperatury panujące w tym kraju i dowiedz się, kiedy najlepiej wybrać się na urlop do Tajlandii
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Tajlandiia
Region: Koh Samet
Waluta: TH
Liczba ludności: 0
Tajska wysepka Koh Samet wygląda jak kawałek raju. Przepiękne, piaszczyste plaże oblewane turkusowymi wodami Zatoki Tajlandzkiej, zaciszna atmosfera, komfortowe hotele i słoneczna pogoda czekają tu na osoby spragnione błogiego relaksu i niczym niezmąconego spokoju z dala od gwarnych, pełnych turystów kurortów. Wyspa jest szczególnie polecana parom, pragnącym spędzić romantyczny urlop oraz tym, którzy nad zgiełk dużych stref turystycznych przedkładają ustronne i spokojne zakątki. Koh Samet to gwarancja wypoczynku w pełnym tego słowa znaczeniu!
Na Koh Samet dominuje klimat tropikalnej sawanny. Pora deszczowa jest bardzo krótka (mniej niż 30 dni) i występuje na przełomie maja i czerwca, większe opady notuje się również we wrześniu i październiku.
Średnie temperatury przez cały rok przekraczają w dzień 30°C, noce najchłodniejsze są od listopada do lutego (20-25°C), najcieplejsze natomiast od kwietnia do sierpnia (26-27°C).
Najlepszą porą na urlop na Koh Samet jest okres od listopada do kwietnia.
Największą atrakcją wyspy Koh Samet są jej lśniące w słońcu piaszczyste plaże. Najbardziej znaną plażą wyspy jest Sai Kaew (znana też jako Diamentowa Plaża). Znajdziemy tu, oprócz białego piasku i turkusowej wody, wiele restauracji, wypożyczalnie nart wodnych, kajaków oraz sprzętu do wakeboardingu i nurkowania.
Inne plaże, które warto odwiedzić to: Ao Phai (zwana Bambusową Zatoką), Ao Prao, Ao Wai, Ao Lung Dum, Ao Thian, Ao Wong Duean i Ao Cho.
By dostać się na Koh Samet, należy najpierw polecieć do Bangkoku na Suvarnabhumi Airport (BKK), skąd do Ban Phe można dostać się autobusem (2-3h), a następnie na wyspę trzeba przepłynąć promem lub speedboatem.
Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich lotów w te strony, jeśli się więc tu wybieramy, warto skorzystać z samolotu czarterowanego przez biura podróży. W sezonie turystycznym z Rainbow do stolicy Tajlandii można dolecieć bez przesiadki z Warszawy. Lot trwa niecałe 11 godzin.
Tom yum – ostra zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal.
Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Nam tok – sałatka z pokrojonej w plastry karkówki.
Pla plao – grillowana solona ryba serwowana z kwaśnym bądź ostrym sosem z owoców morza.
Khao kha mu – świńskie raciczki serwowane z ryżem, jajkiem i sałatą.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry ze wszystkich, których można spróbować w Tajlandii z zielonymi papryczkami chilli, imbirem, bakłażanem i mleczkiem kokosowym.
Massaman curry – curry z kardamonem, anyżem i cynamonem.
Kao niew ma muang – tajski deser, kleisty ryż ze świeżym mango.
Produkty spożywcze – świeża pasta curry, gotowe zestawy przypraw do pad thai lub tom yum, pasta z tamaryndowca, sos rybny, suszone owoce (ananas, melon, mango, durian).
Produkty użytkowe – sarongi, letnia odzież.
Produkty dekoracyjne – wyroby z muszelek i kokosa (miski, lampki, doniczki, talerzyki), biżuteria.