5.0/6
Zaczniemy od przepisu na salmorejo: trzeba wziąć kg pomidorów, 200 g chleba, 100 g oliwy z oliwek, ząbek czosnku i szczyptę soli. Pomidory obrać ze skórki, rozdrobnić dodając chleb, oliwę (rzecz jasna z pierwszego tłoczenia) i czosnek. Udekorować ugotowanym jajkiem i szynką iberyjską. Podawać zimne. Proste? Proste! I można spożywać codziennie, właściwie w każdym miejscu, w dowolnym zakątku, i co ważne w im mniejszej knajpce tym lepiej. Andaluzja warta zobaczenia z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oszałamiające smaki, ale i spokój. Oszałamia pięknem, otula ciepłem i przynosi niesamowitą ilość wrażeń z podróży przez wieki historii i kultury. To spokojna wycieczka pozostawiająca podróżnikom sporo czasu na własne chłonięcie atmosfery i smakowanie regionalnej kuchni. Smaki są niebywałym efektem wielowiekowej mieszaniny upodobań i zwyczajów. Pięknie zmieniają się krajobrazy: od foliowego plastikowego początku po górskie bezdroża, z których widać morze.
Joanna - 30.08.2024
7/8 uznało opinię za pomocną
5.0/6
Program wycieczki był interesujący i w sposób profesjonalny i rzeczowy został zrealizowany przez pilota Panią Bognę, która wykazała się ogromnym zasobem wiedzy i umiejętnością jej przekazania.Jedynym i bardzo dla nas uciążliwym punktem wycieczki był transfer z lotniska w Maladze do hotelu w Almerii, trwający 4,5 godz, do 2.30 w nocy.
Danuta, Bierutów - 05.08.2014
10/11 uznało opinię za pomocną
5.0/6
Wycieczka dobrze zorganizowana, trasy spacerowe i atrakcje bardzo dobrze zaplanowane. Lokalni przewodnicy mieli ogromną wiedzę i byli sympatyczni. Hotele całkiem przyzwoite, jedzenie na wystarczającym poziomie poza jednym wyjątkiem - na pewno jakość nie była niższa niż to, czego można było oczekiwać po wycieczce objazdowej. Program wycieczki był interesujący i na dobrym poziomie intensywności. Fakultatywną wycieczkę do przetwórni oliwy, szynki i małego miasteczka Pampaneira spokojnie można sobie odpuścić, szczególnie jeżeli nie jest to pierwsza wizyta w Hiszpanii lub/i posmakowało się lokalnych dań w trakcie czasu wolnego. Pilotka wycieczki (Ola) bardzo fajnie prowadziła grupę w sposób stanowczy, ale jednocześnie subtelny, podczas wycieczki bardzo dużo opowiadała o wielu aspektach życia w Hiszpanii, a także sama mając dużą wiedzę, prowadziła świetną historyczną narrację podprowadzając grupę pod kolejne atrakcje. Tworzyło to razem interesującą i zamkniętą historię.
Justyna, Warszawa - 24.10.2024 | Termin pobytu: październik 2024
1/1 uznało opinię za pomocną
5.0/6
Bogaty program. Ciekawe miejsca. Jedyny minusik - długie okresy czasu wolnego a następnie późny przyjazd do hoteli (nawet o 21) i krótki czas na zjedzenie kolacji. Niektóre hotele i posiłki słabe. Wyjazd dobrze zorganizowany logistycznie.
Jaro65 - 29.09.2024 | Termin pobytu: wrzesień 2024
3/3 uznało opinię za pomocną