Plan wycieczki
Pierwsze kroki w Palermo: od Corso Vittorio Emanuele do Teatru Wielkiego
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na poszczególnych lotniskach na 2 godziny przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na R.pl/rozklady. Przylot do Palermo, spotkanie z pilotem. Po przylocie i odbiorze bagażu proponujemy przejazd do miasta, by na chwilę zetknąć się z tym niezwykłym miejscem. Pełne życia sycylijskie miasto o wspaniałym położeniu zasługuje na dokładniejsze prześledzenie jego barwnej historii. Zabytki łączą w sobie elementy architektury arabskiej i bizantyjskiej, a pałace i kościoły normańskie z fasadami w stylu hiszpańskiego baroku górują nad chaosem nowoczesnego miasta portowego. Nie jest łatwo to miasto pokochać, ale jednocześnie trudno nie być pod jego wrażeniem. Spacerując jednym z deptaków miasta Corso Vittorio Emanuele dojdziemy do katedry – Duomo, majestatycznej budowli tworzonej przez kilka stuleci. Urokliwe place - Quattro Canti, z fontannami czterech pór roku oraz Piazza Pretoria, z fontanną Wstydu są dowodem na wielowiekową świetność miasta. Zwiedzanie zakończymy przy Teatrze Wielkim, który był scenografią dla filmu „Ojciec Chrzestny”. Następnie czas wolny i przejazd w kierunku Modica trwający ok. 4 godziny. (trasa ok. 300 km.)
Kulinarne odkrycia Sycylii: migdały, wino i historia Avoli
Po śniadaniu w hotelu transfer do Avoli – zwiedzanie nadmorskiego miasteczka miasta słynącego z produkcji wyśmienitego sycylijskiego wina Nero d’Avola. W programie tego dnia jest wizyta w Muzeum „Palmento Frantoio” przy Via Villafranca. Następnie zwiedzanie Ratusza, gdzie można podziwiać fresk współczesnego malarza Frantatonio. Wizyta w Małym Teatrze Garibaldiego, pozostałościach rzymskiej willi oraz w Kościele św. Antoniego Opata – pierwszej monumentalnej budowli wzniesionej po trzęsieniu ziemi w 1693 roku i najstarszym kościele Nowego Noto. Następnie udamy się na pole edukacyjne i do Muzeum Migdała z Avoli. Poznamy „Latte di Mandorla” – techniki starożytnego i rzemieślniczego przygotowywania mleka migdałowego. Mistrzyni cukiernicza poprowadzi lekcję, podczas której uczestnicy samodzielnie przygotują i skosztują mleko migdałowe z migdałowym ciastkiem i migdałami. Na miejscu możliwość degustacji trzech typowych produktów: migdały naturalne, prażone i ciastko migdałowe. Ten dzień zakończymy wizytą w winnicy Assennato, gdzie nasi goście odwiedzą winnice produkujące słynne wino Nero d’Avola. Właściciel Vincenzo Assennato opowie o tradycyjnych metodach produkcji tego „Nektaru Bogów”. Na koniec degustacja czterech win z przekąskami lokalnymi. Trasa ok 95 km
Citrusy i Noto: desery Włoskiej Sycylii
Po śniadaniu w hotelu wyjazd do Contrada San Paolo, do gospodarstwa cytrusowego Listo Citrus Farm. Po rejestracji goście zostaną powitani aperitifem w postaci: soku pomarańczowego i chleba z domową marmoladą, oraz serami. W programie: Zwiedzanie sadu cytrusowego z przewodnikiem, prezentacja metod uprawy ekologicznej. Samodzielne zbieranie owoców i możliwość zamówienia wysyłki do domu (wysyłka dodatkowo płatna). Możliwość zakupu lokalnych produktów. Zapewnione środki ochrony odzieży. Po południu udamy się do niezwykłego miasteczka Noto, uznanego przez UNESCO za zabytek klasy światowej, będący planem filmowym wielu produkcji kina światowego. Spacer po malowniczych uliczkach i powrót do hotelu. Trasa ok. 70 km
Modica: słodki smak Sycylii oraz kolacja sylwestrowa
Po śniadaniu odwiedzimy piękne barokowe miasteczko znajdujące się na Liście światowego dziedzictwa UNESCO. Modica to prawdziwa "wyspa w wyspie", gdzie ujmuje nas ciepło i uprzejmość ludzi. W czasie spaceru otaczać nas będą majestatyczne fasady barokowych budowli. Będzie można również posmakować słynnej czekolady z Modici, której tradycje wytwarzania sprowadzili z Meksyku Hiszpanie w czasach swojej dominacji nad wyspą. Wizyta w pracowni rzemieślniczej w starej czekoladziarni: przygotowanie i degustacja czekolady modikańskiej. Wczesnym popołudniem – powrót i przygotowania do wieczornej gali sylwestrowej. W hotelu, po wcześniejszej rezerwacji, możliwość skorzystania z usług fryzjersko-kosmetycznych.
Regeneracja w spa i sycylijskie Żywe Betlejem
Rano czas wolny na skorzystanie z hotelowego SPA – 1,5 godziny odpoczynku po szalonej zabawie sylwestrowej: 4 sauny, basen kryty, strefa relaksu i jacuzzi. Jedno wejście wliczone w cenę pakietu. Noworoczny obiad inauguracyjny w hotelu. Po południu wizyta w Żywym Betlejem w Ispica. Ispica to piękne barokowe miasteczko, którego w okresie bożonarodzeniowym Parco Forza staje się naturalną scenerią dla najsłynniejszej na Sycylii Żywej Szopki.
Ceramiczne cuda Sycylii: Caltagirone i Piazza Armerina
Po śniadaniu wyjazd do malowniczej Caltagirone, „Królowej Gór Erei”, słynącej z tradycyjnej ceramiki. Historyczne centrum w stylu późnobarokowym wpisane na listę UNESCO w 2022 r. Odwiedzimy pracownię ceramiki Akhantus, by przyjrzeć się procesowi modelowania i dekorowania ceramiki wykonywanej przez mistrzynię ceramiki Francy Coniglio. Następnie transfer do Piazza Armerina – zwiedzanie Villa del Casale (willi rzymskiej nieopodal Piazza Armerina) – jednego z najbardziej niezwykłych zabytków, przyozdobionego przepięknymi mozaikami posadzkowymi. Powrót do hotelu po południu. Trasa ok 224km
Autentyczna Sycylia: od farmy do filmowego Scicli
Wczesna pobudka i wyjazd do typowej modikańskiej farmy, by przeżyć „śniadanie starożytnych”. Prezentacja procesu produkcji ricotty przez pana Bellaera – rodzinnego serowara. Degustacja świeżej, ciepłej ricotty, kiełbasy, oliwek, pomidorów w oleju, serów i chleba domowej roboty – woda i wino w cenie. Następnie przejedziemy do Scicli barokowej perły Sycylii. W tym mieście kontrastów, obok barokowych kościołów i pałaców, ludzie mieszkali w jaskiniach do połowy XX wieku. Odkryjemy również unikalną sycylijską duchowość: w jednym z kościołów znajduje się obraz Jezusa ukrzyżowanego w szacie, a podobno podczas bitwy z Arabami Madonna na białym koniu pomogła hrabiemu Rogerowi. Miasto było również miejscem kręcenia filmu „Inspektor Montalbano”, a posterunek policji nadal można zwiedzać w miejscowym ratuszu. W programie zobaczymy: Ulica Mormino Penna – barokowe centrum miasta, kościół św. Jana Ewangelisty – słynny „Chrystus w spódnicy”, pałac Beneventano – perła baroku, ratusz – znany jako „komisariat Montalbano”, panorama z San Matteo. Trasa ok 40 km
Powrót do domu z Palermo
Transfer na lotnisko w Palermo i powrót do Polski.
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, centrach historycznych i innych obiektach turystycznych. Taksy klimatyczne płatne na miejscu (ok. 25 EUR/os.), bezpośrednio w hotelach. Niedziela jest dniem transferowym - w tym dniu nie uwzględnia się suplementu najlepszych miejsc w autokarze.
Dodatkowe informacje
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), przejazdy klimatyzowanym autokarem, 7 śniadań kontynentalnych, za dopłatą obiadokolacje (6), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota i rezydenta podczas pobytu, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS (koszt ok. 290 EUR/os. płatny na miejscu pilotowi imprezy). Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 25 EUR/os. (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych.
Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat podane zostały na dzień 11.09.2025 r. i mogą ulec zmianie.
Inne
Obsługa grupy w systemie TOUR GUIDE.
Jest to bezprzewodowy system oprowadzania grup, umożliwiający Klientowi wygodny sposób zwiedzania. Przeczytaj więcej o tour guide.
Sezonowość
Zwykle wysoki sezon turystyczny w regionie Sycylia (Włochy) trwa od połowy czerwca do połowy września.
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), przejazdy klimatyzowanym autokarem, 7 śniadań kontynentalnych, za dopłatą obiadokolacje (6), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota i rezydenta podczas pobytu, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS (koszt ok. 290 EUR/os. płatny na miejscu pilotowi imprezy). Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 25 EUR/os. (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych.
Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat podane zostały na dzień 11.09.2025 r. i mogą ulec zmianie.
Plan wycieczki
Dodatkowe informacje
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe

Oferta dostępna w innej konfiguracji