Plan wycieczki
Rozpoczęcie podróży: przylot do Rzymu i transfer do Chianciano Terme
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie na 2 godziny przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na R.pl/rozklady. Przylot do Rzymu, transfer do hotelu ok. Chianciano Terme, czas wolny. Zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg. (Trasa ok. 180 km).
Florencki dzień: w sercu sztuki i historii
Śniadanie i przejazd do Florencji - miasta Medyceuszy. Zwiedzanie rozpoczniemy od Palazzo Pitti, wspaniałej galerii malarstwa, gdzie będziemy mogli podziwiać obrazy m.in. Rafaela. Następnie przejdziemy przez słynny most Ponte Vecchio, do ratusza miejskiego Palazzo Vecchio, gdzie będzie okazja do zrobienia zdjęć słynnym rzeźbom na placu i w Loggi dei Lanzi. Kontynuujemy spacer do kościoła dominikanów Santa Maria Novella, gdzie zobaczymy wspaniałe freski Domenica Ghirlandaia, nauczyciela Michała Anioła. Czas wolny. Powrót do hotelu na nocleg. W tym dniu nie ma obiadokolacji, proponujemy kolację z menu florenckim (dodatkowo płatna). (Trasa ok. 250 km).
San Gimignano i Siena: w sercu Toskanii
Po śniadaniu przejazd do San Gimignano zwanego „średniowiecznym Manhattanem" ze względu na wieże, które pełniły funkcję obronną, ale były również symbolem zamożności i znaczenia właściciela. San Gimignano słynie również z produkcji doskonałego białego wina o orzechowym posmaku – Vernaccia. Po południu przejazd do Sieny, średniowiecznego miasta słynącego m.in. z wyścigu konnego Palio. Zwiedzanie głównego placu - Il Campo, który do dziś zachował charakterystyczny kształt muszli oraz gotyckiej katedry z przepięknymi marmurowymi posadzkami. Powrót do hotelu na obiadokolację i nocleg. (Trasa ok. 350 km).
Szlakiem Etrusków: Montalcino, Montepulciano i Pienza
Śniadanie i przejazd do Montalcino, miasta Etrusków i wina Brunello. W programie zwiedzanie historycznego centrum wraz z Palazzo dei Priori, ratuszem i słynną twierdzą La Racca z IV w. Następnie przejazd do Montepulciano, miasta słynącego z czerwonego wina Nobile. Spacer po głównej ulicy miasta, tzw. Corso, z pięknymi pałacami, Piazza Grande z ratuszem oraz katedrą. Następnie przejazd do Pienzy, miasta papieża Pio II oraz słynącego z owczych serów toskańskich. Spacer po Corso do Piazza Pio II z XV-wieczną katedrą oraz czas wolny. W tym dniu na ma obiadokolacji, proponujemy degustację produktów lokalnych, w tym serów (degustacja dodatkowo płatna). Wieczorem powrót do hotelu na nocleg. (Trasa ok. 150 km).
Pod słońcem Toskanii: Cortona i Arezzo
Śniadanie i przejazd do Cortony, uroczo położonej na pagórku Val di Chiana. Spacer po średniowiecznych uliczkach miasta uwiecznionego w filmie „Pod słońcem Toskanii”. Następnie przejazd do Arezzo, jednego z ważniejszych miast etruskich. Zwiedzanie historycznego centrum, wizyta w Bazylice św. Franciszka, gdzie będziemy podziwiać wspaniałe freski Piero Della Francesca. Powrót do hotelu na nocleg. W tym dniu nie ma obiadokolacji proponujemy wieczór toskański (dodatkowo płatny). (Trasa ok. 145 km).
Miasta z tufu wulkanicznego: Sorano i Pittigniano
Po śniadaniu przejazd do regionu Maremmy, gdzie odwiedzimy dwa słynne miasta zbudowane z tufu wulkanicznego: Sorano i Pittigniano. Przepiękne i wyjątkowo położone miasta, założone przez Etrusków, emanujące czarem i niepowtarzalną historią. Następnie powrót do hotelu na nocleg i obiadokolację. (Trasa ok. 185 km).
Powrót do domu
Po śniadaniu, wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko. (Trasa ok. 60 km). Przylot do Warszawy.
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, centrach historycznych i innych obiektach turystycznych. Podatki klimatyczne płatne na miejscu, bezpośrednio w hotelach. Obiadokolacje płatne dodatkowo na miejscu.
Wycieczki fakultatywne podczas objazdu
Wycieczki lokalne
Uwaga! Wycieczki fakultatywne są realizowane przy min. 22 uczestnikach wycieczki.Dodatkowe informacje
Do dyspozycji gości
Recepcja, restauracja, bar.
Wyżywienie
Śniadania kontynentalne (pieczywo, masło, dżem, kawa, mleko) oraz za dopłatą obiadokolacje (możliwe w pobliskiej włoskiej restauracji), napoje do obiadokolacji płatne dodatkowo.
Świadczenia
Cena obejmuje: bezpośredni przelot samolotem rejsowym do/z Rzymu, opłaty lotniskowe, transfery lotnisko-hotel-lotnisko, zakwaterowanie w hotelu **/*** (6 rozpoczętych dób hotelowych), 6 śniadań kontynentalnych, za dopłatą obiadokolacje (3, w dniach 1, 3 i 5), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, przejazdów komunikacją miejską, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie tour guide (koszt ok. 245 EUR/os. płatne pilotowi imprezy). Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 20 EUR/os. (płatne bezpośrednio w hotelu), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych: wieczór toskański ok. 45 EUR/os., degustacja serów 45EUR/os.
Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 13.08.2024 r. i mogą ulec zmianie.
Zniżki obowiązują dla:
- uczniów, studentów - bilety ulgowe za okazaniem legitymacji uczniowskiej/ studenckiej.
- niepełnosprawnych - za okazaniem legitymacji ze stopniem niepełnosprawności.
Sezonowość
Zwykle wysoki sezon turystyczny we Włoszech trwa od połowy czerwca do połowy września.4.3/6 (25 opinii)
Bezpośredni
Objazd
W cenie
W cenie
Cena obejmuje: bezpośredni przelot samolotem rejsowym do/z Rzymu, opłaty lotniskowe, transfery lotnisko-hotel-lotnisko, zakwaterowanie w hotelu **/*** (6 rozpoczętych dób hotelowych), 6 śniadań kontynentalnych, za dopłatą obiadokolacje (3, w dniach 1, 3 i 5), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, przejazdów komunikacją miejską, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie tour guide (koszt ok. 245 EUR/os. płatne pilotowi imprezy). Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 20 EUR/os. (płatne bezpośrednio w hotelu), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych: wieczór toskański ok. 45 EUR/os., degustacja serów 45EUR/os.
Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 13.08.2024 r. i mogą ulec zmianie.
Zniżki obowiązują dla:
- uczniów, studentów - bilety ulgowe za okazaniem legitymacji uczniowskiej/ studenckiej.
- niepełnosprawnych - za okazaniem legitymacji ze stopniem niepełnosprawności.
Plan wycieczki
Wycieczki fakultatywne podczas objazdu
Dodatkowe informacje
Szczegóły lotu
Bagaż
rejestrowany i podręczny
Opieka
polskojęzycznego pilota
Ubezpieczenie
podstawowe
6.0/6
PATRYCJA, CHOJNICE 28.05.2023
Termin pobytu: maj 2023
6.0/6
Mariana Trifonowa-Gabalewicz, Warszawa 29.05.2023
Termin pobytu: maj 2023