Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 2 oferty
Botswana
Stolica: Gaborone
Waluta: BWP
Powierzchnia: 581 730 km 2
Liczba ludności: 2 038 228
Wakacje w Botswanie
Magiczna Botswana – wakacje w sercu Afryki
Znana przede wszystkim z nieskazitelnie pięknej natury oraz diamentów, Botswana to jeden z ciekawszych krajów Afryki. Do roku 1966 kraj był kolonią brytyjską, znany pod nazwą Beczuana. Niegdyś biedna, obecnie rozwijająca się Botswana, zawdzięcza poprawę sytuacji głównie złożom diamentów oraz turystyce. Położona na wschodnim wybrzeżu kontynentu zajmuje obszar porównywalny z powierzchnią Francji. Pomimo występującego tu klimatu zwrotnikowego, nie doświadczymy w Botswanie nieznośnych upałów ze względu na wysokość nad poziomem morza. W okresie letnim (styczeń) temperatury wahają się od 24 do 26 stopni Celsjusza.
Przeżyj prawdziwe safari – wczasy w Botswanie
Zamieszkana przez 2 miliony ludzi, niezliczone ilości słoni, hipopotamów, zebr czy żyraf, jak również miliony kolorowych ptaków, Botswana to jeden z piękniejszych krajów Afryki. Szczególnie, jeśli chodzi o florę i faunę. Tutejsze krajobrazy, z Deltą Okawango czy Parkiem Narodowym Chobe na czele, to prawdziwe cuda natury, które odwiedzić możecie podczas jedynych w swoim rodzaju wakacji w Botswanie. Wyruszcie w prawdziwą przygodę, poznajcie Afrykańskie safari, odwiedzając jedno z największych na świecie skupisk słoni. Zawitajcie na rozległe równiny Makgadikgadi, gdzie spotkacie miejscową społeczność Buszmenów- najstarszych mieszkańców Afryki. Przemierzcie Deltę Okawango, która niezbyt chętnie wpada do morza, zamiast tego rozlewając się po okolicznej pustyni, tworząc wyjątkową oazę.
Afryka na talerzu – wakacje w Botswanie
Wczasy w Botswanie to także wspaniała okazja, aby spróbować afrykańskiej kuchni, wykorzystującej zupełnie inne składniki niż te dostępne w Europie. Tutejsze targi obfitują w smakowite warzywa, dobrą wołowiną i baraninę, świeże ryby słodkowodne oraz drób. Kuchnia jest bogata, jak i różnorodna. Jednym z tradycyjnych dań botswańskiej kuchni jest Seswaa – czyli przyrządzany na specjalne okazje gulasz wołowy, podawany z popularną w Afryce gęstą papką – Bogobe (przyrządzaną z mąki kukurydzianej lub sorgo). Danie to urozmaicone może być pysznymi grillowanymi brzoskwiniami. Odważni mogą spróbować jednego z regionalnych przysmaków – gąsienic Mopane – bogatych w białko, stanowiących niezwykle ważny składnik Botswańskiej diety.