Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Chorwacja
Region: Kastelanska Riwiera
Waluta: HRK
Powierzchnia: 58 km 2
Liczba ludności: 38 667
Riwiera Kastelańska jest często niedoceniana wśród turystów. Zupełnie niesłusznie, można tu bowiem znaleźć praktycznie wszystko, z czego słyną też inne części chorwackiego wybrzeża – przepiękne malownicze wybrzeże z przestronnymi plażami, interesujące zabytki, jakich pełne są okoliczne miejscowości, bogatą historię oraz ciekawe obyczaje. Do tego dochodzi bliskość gór Kozjak i sąsiedztwo licznych wysp. Nie bez znaczenia jest też fakt, że z tutejszego lotniska do każdej miejscowości na riwierze można się dostać w niespełna pół godziny! Czas więc poznać to fascynujące miejsce.
Riwiera Kastelańska, jak i całe wybrzeże Chorwacji, znajduje się w strefie klimatu śródziemnomorskiego. Zimy są to stosunkowo łagodne, a lata bardzo ciepłe. Opady deszczu ograniczają się zazwyczaj do miesięcy zimowych, a latem występują sporadycznie.
W Splicie i na Riwierze Kastelańskiej średnie temperatury w ciągu dnia wynoszą: 18 °C w kwietniu, 22 °C w maju, 27 °C w czerwcu, 31 °C w lipcu, 30 °C w sierpniu i 25 °C we wrześniu. Noce najcieplejsze są w lipcu i sierpniu i wynoszą ok. 20 °C. Zimą średnie temperatury w dzień wynoszą 11-13 °C i 4-6 °C w nocy.
Temperatura wody to 18 °C w maju, 22 °C w czerwcu, 24 °C w lipcu, 25 °C w sierpniu i 23 °C we wrześniu.
Warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Riwierze Kastelanskiej. Całodniowy wyjazd na zwiedzanie Dubrownika, rejs po zatokach i wyspach Chorwacji czy spływ pontonami w dół górskiej rzeki Cetiny umilą wczasy spędzone w tej części Chorwacji.
Głównym lotniskiem tej części chorwackiego wybrzeża jest Port Lotniczy Split (Zračna Luka Split), oznaczony kodem IATA jako SPU.
W szczycie sezonu turystycznego (czerwiec – wrzesień) z Polski można tam zazwyczaj dolecieć z Lublina, Rzeszowa, Gdańska, Katowic, Krakowa, Wrocławia, Poznania i Warszawy.
Rainbow oferuje turystom przeloty na większości z w/w tras.
Przede wszystkim warto skosztować tutejszych dań na bazie ryb i z owoców morza:
Kozice – krewetki (na žaru – grillowane lub u maslinovom ulju – duszone w oleju z oliwek z dodatkiem czosnku i natki pietruszki).
Pržene lignje s blitvom – danie składające, się z grillowanych kalmarów podawanych z mieszaniną gotowanych ziemniaków i blitvy (burak liściowy).
Crni Rižot – czarne risotto barwione atramentem z mątwy lub kałamarnicy.
Meso ispod peke – mięso z ziemniakami i cebulą pieczone w żarze w specjalnym naczyniu, które następnie zasypywane jest żarem.
Ćevapčići – kotleciki z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i czosnku.
Pršut – solona szynka suszona na wietrze.
Pljeskavica – okrągły kotlet z mięsa mielonego podawany najczęściej z frytkami.
Burek – ciasto filo faszerowane mięsem, szpinakiem lub serem.
Produkty spożywcze – przyprawy i zioła (rozmaryn, szałwia, tymianek, liście laurowe), wino (np. Dingač, Plavac, Prošek, Graševina), pršut, oliwa z oliwek, miód, dżem z fig, Maraschino (likier z wiśni), ser z mleka owczego Paški sir, rakija, ajvar.
Produkty użytkowe – peka (specjalne naczynie do przygotowywania potraw), dalmatyńskie klapy (płyty z charakterystyczną dla regionu muzyką wykonywaną przez męski chór), kosmetyki na bazie oliwy z oliwek lub lawendy.
Produkty dekoracyjne – wyroby z kamienia (misy, wazony, biżuteria, moździerz), koronki (serwetki, obrusy).