Opinie o Cuda Świata - Machu Picchu

5.4/6 (276 opinii)
5.4/6
276 opinii
Intensywność programu
5.4
Obsługa hotelowa
5.0
Pilot
5.5
Pokój
5.0
Położenie i okolica
5.0
Program wycieczki
5.3
Rezydent
6.0
Transport
5.3
Wyżywienie
5.4
Zakwaterowanie
5.2
Opinie pochodzą od naszych Klientów, którzy odwiedzili dany hotel lub uczestniczyli w wycieczce objazdowej.

Osoba dodająca opinię musi podać dane osobowe, takie jak imię i nazwisko oraz dane dotyczące wyjazdu, czyli datę i kierunek wyjazdu lub numer rezerwacji. Dzięki tym informacjom sprawdzamy, czy autor opinii faktycznie podróżował z nami. Jeżeli dane się nie zgadzają, wówczas nie publikujemy opinii.
Sortuj: Najlepiej oceniane
Typ turysty: Wybierz
  • 6.0/6

    Marzenie życia

    Wycieczka do Peru i Boliwii okazała się niezapomnianym przeżyciem pełnym cudownych miejsc i niesamowitych wrażeń. Zobaczyłam tam wiele zabytków, które zapisane są na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, takich jak Machu Picchu. Podczas wizyty w Peru miałam okazję podziwiać stare miasta Inków, zwiedzając Cuzco czy Ollantaytambo, a także zanurzyć się w tajemniczej historii tego kraju w Muzeum Narodowym w Limie. Natomiast w Boliwii zachwyciłam się niesamowitymi krajobrazami, wulkanicznymi jeziorami czy górskimi wioskami. Kuchnia peruwiańska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kuchni na świecie, przez swoje unikalne smaki, połączenia składników oraz historię sięgającą czasów Inków. Potomkowie Inków, znani jako Quechua, nadal praktykują tradycyjne techniki uprawy roślin i hodowli zwierząt, co wpływa na autentyczność i jakość potraw peruwiańskich. Wiele dań peruwiańskich zawiera składniki charakterystyczne dla kultury Quechua, takie jak quinoa, ziemniaki, kukurydza czy baranina. Niektóre z najbardziej znanych dań peruwiańskich, które mają korzenie w kulturze Inków to ceviche (surowe ryby marynowane w soku cytrynowym z cebulą i chilli), lomo saltado (smażone kawałki wołowiny z warzywami i frytkami) czy ají de gallina (kurczak w sosie z orzechami i chilli). Miałam okazję spróbowania tych dań oraz oczywiście świnki morskiej. Dzięki połączeniu tradycyjnych składników i technik gotowania z nowoczesnymi wpływami, kuchnia peruwiańska stała się jedną z najlepszych na świecie i przyciąga nie tylko turystów, ale także kucharzy z całego świata, chcących poznać tajemnice tej niezwykłej kultury kulinarnej. Wycieczka ta dostarczyła mi niezapomnianych wrażeń i przeżyć, które na zawsze pozostaną w mojej pamięci. To było dla mnie kolejne, niesamowite doświadczenie z podróży po świecie.

    Krystyna, Piła - 13.06.2024  | Termin pobytu: maj 2024

    13/14 uznało opinię za pomocną

  • 6.0/6

    POLECAM wycieczkę, nie taki diabeł straszny.

    Wycieczka do Peru jest jedna z ciekawszych i bardzo dobrze zorganizowanych na jakiej byłam.

    Jolanta, Olsztyn - 15.08.2018

    34/36 uznało opinię za pomocną

  • 6.0/6

    Spełnienie marzeń

    To była wycieczka marzen. Bardzo dobrze zorganizowana, mimo wczesnego wstawania a jestem śpiochem po prostu było warto. Atmosfera, widoki, miejsca, które odwiedziliśmy - tego nigdy nie zapomnę. Przepiekne krajobrazy czasami bardzo surowe. Co musze podkreślic bo mogło nie być tak pieknie to opieka Darii - naszej przewodniczki. Cudowna towarzyszka, opiekunka, posiada ogromna wiedzę, którą się z nami podzieliła. Czułam się z Nią bezpieczenie. Daliśmy sobie radę nawet z choroba wysokościową więc mogę polecic tą wycieczkę każdemu. Pozdrawiam

    Dorota, Wrocław - 15.10.2024  | Termin pobytu: wrzesień 2024

    7/8 uznało opinię za pomocną

  • 6.0/6

    Surowe piękno przyrody, kraj kontrastów wymagający dużego wysiłku

    dziękuję bardzo pilotowi Henrykowi, który z olbrzymim zaangażowaniem dbał o nas, starał się przekazać całą swoją wiedzę o tym kraju zdobytą poprzez przebywanie w Peru. Ten kraj był dla mnie w pierwszym momencie szokujący brakiem roślinności i ogólnie zieleni, oraz przytłaczający surowością. Lima i okolice to nie na totalna pustynia, gdzie nie rośnie prawie nic; Jezus znacznie surowiej i groźniej niż w Afryce. pomimo zimy momentami było bardzo gorąco. W pozostałych miejscach, na bardzo dużych wysokościach trzeba się liczyć z brakiem możliwości swobodnego oddychania oraz chłodem, gdzie temperatura w nocy spada poniżej zera naeet o kilka stopni. Trudność sprawia każdy ruch, każdy najmniejszy wysiłek., więc jeśli ktoś ma problemy z oddychaniem oraz ogólną kondycją powinien przemyśleć ryzyko, jakie wiąże się z wyjazdem tutaj. Ja też zaliczam się do tej grupy i jestem z siebie dumna że przeżyłam i poradziłam sobie prawie ze wszystkim, chodź przepraszam współuczestników ponieważ momentami, szczególnie przy podejściach na dużych wysokościach, spowalniałam ruch znacząco. Program imprezy jest bardzo bogaty a dzień zapełniony od wczesnych godzin ( w jednym dniu pobudka była nawet o 4:15) aż do nocy ( dzień kończy się najczęściej o 19:30 a jednego dnia nawet o 23:00). z nim nie jednak w tym kraju jest do zobaczenia znacznie, znacznie więcej. Brakowało mi w programie szczególnie Puma Punku, które koniecznie chciała bym zobaczy'ć, oraz kilku muzeów archeologicznych, w których zgromadzone są na przykład mumie i inne artefakty.

    Gosia - 06.06.2023

    12/12 uznało opinię za pomocną

telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem