Grecka Kefalonia i jej największe atrakcje. Krótki przewodnik
Grecka Kefalonia i jej największe atrakcje: piękne plaże, urokliwe miasteczka, cudowne widoki i wiele więcej. Sprawdź krótki przewodnik po Kefalonii i zobacz co warto zwiedzić

Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Standard hotelu
Typ wyjazdu
Cena
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Rodzaj pokoju
Dokumenty
Sezon
Tematyka
Oferty
Kefalonia oferuje wszystko, co niezbędne, by przeżyć niezapomniany urlop – przede wszystkim niezliczoną ilość przepięknych plaż (na wyspie jest ich tyle, że podczas tygodniowego wypoczynku, trzeba by odwiedzać trzy dziennie, żeby zobaczyć wszystkie), małe urokliwe miasteczka, zapierające dech w piersiach widoki i winiarnie produkujące doskonałe wina. Ci, którzy podczas urlopu lubią też zwiedzać, nie będą narzekać – na Kefalonii znajduje się kilka bardzo ciekawych jaskiń, klasztorów, zamków, a nawet grobowców mykeńskich. Jest to więc wymarzone miejsce na idealny wypoczynek.
Kefalonia leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, który charakteryzuje się ciepłymi słonecznymi latami i chłodnymi deszczowymi zimami. Średnie temperatury w dzień wynoszą 14°C w styczniu i w lutym, 16°C w marcu, 18°C w kwietniu, 23°C w maju, 26°C w czerwcu, 29°C w lipcu i w sierpniu, 27°C we wrześniu, 23°C w październiku, 19°C w listopadzie, 16°C w grudniu. Lata są praktycznie bezdeszczowe, a najwięcej opadów notuje się w listopadzie, grudniu i styczniu (105-120 mm). Temperatura wody jest odpowiednia do pływania od lipca do września i wynosi 24-26°C.
Najlepszym okresem na plażowanie na Kefalonii są miesiące od czerwca do połowy września.
Jedynym lotniskiem na wyspie jest Kefalonia Island International Airport (EFL) położone 9 km na południe od Argostoli. Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich połączeń z Polski na wyspę, można więc polecieć z przesiadką przez Ateny, Korfu lub Zakynthos, albo przepłynąć promem z Itaki, Lefkady, Kyllini, Zakynthos, czy Party.
W sezonie letnim Rainbow czarteruje samoloty na Korfu można z Warszawy, Wrocławia, Katowic, Poznania i Gdańska, a na Zakynthos z Warszawy, Wrocławia, Katowic, Poznania, Rzeszowa i Bydgoszczy. Lot trwa 2-2,5 godziny.
Kefallonitiki kreatopita – zapiekanka mięsna przygotowana z jagnięciny i wołowiny, sosu z pomidorów i wina, marchewek, ziemniaków i pora, przyprawiona czosnkiem, cynamonem, liściem laurowym, gałką muszkatołową i majerankiem.
Bourbourelia – zupa fasolowa z solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Strapatsada – jajecznica z pomidorami przygotowana z solą i pieprzem na oliwie z oliwek.
Scordalia – ziemniaczane puree z czosnkiem i oliwą.
Tsigareli – zielenina (najczęściej kapusta) ugotowana z pomidorami, cebulą, czosnkiem i ostrą papryką.
Riganada – chleb z pomidorem, oregano, czosnkiem i fetą przypominający nieco włoską bruschettę.
Mandoles – prażone migdały pokryte czerwonym karmelem.
Produkty spożywcze – wino (Roboli, Muscat), mandoles, miód (np. tymiankowy), oliwa z oliwek, chałwa.
Produkty użytkowe – kosmetyki z oliwą z oliwek, wyroby z drzewa oliwnego (miski, łyżeczki), wyroby skórzane (sandały, torebki, portfele).
Produkty dekoracyjne – ręcznie wykonana biżuteria i ceramika, ręcznie malowane obrusy.