Dokąd?

Kiedy?

Ile osób?

Skąd wyjazd?

Typ Transportu

trwa wczytywanie

Filtry

Popularne

Wyżywienie

Liczba dni

-

Standard hotelu

Typ wyjazdu

Cena

-

Ocena klientów

Udogodnienia w hotelu

Udogodnienia w pokoju

Rodzaj hotelu

Rodzaj pokoju

Kolorowe budynki w miasteczku Assos na Kefalonii, w tle góry.

Region: Kefalonia

Kefalonia oferuje wszystko, co niezbędne, by przeżyć niezapomniany urlop – przede wszystkim niezliczoną ilość przepięknych plaż (na wyspie jest ich tyle, że podczas tygodniowego wypoczynku, trzeba by odwiedzać trzy dziennie, żeby zobaczyć wszystkie), małe urokliwe miasteczka, zapierające dech w piersiach widoki i winiarnie produkujące doskonałe wina. Ci, którzy podczas urlopu lubią też zwiedzać, nie będą narzekać – na Kefalonii znajduje się kilka bardzo ciekawych jaskiń, klasztorów, zamków, a nawet grobowców mykeńskich. Jest to więc wymarzone miejsce na idealny wypoczynek.

  • Kefalonia to największa wyspa Archipelagu Wysp Jońskich i szósta pod względem rozmiarów wyspa Grecji (po Krecie, Eubei, Lesbos, Rodos i Chios). Jej powierzchnia wynosi 773 km² a mieszka tutaj nieco ponad 35 tys. osób.
  • Wyspa położona jest tuż przy wejściu do Zatoki Korynckiej, 30 km na zachód od Peloponezu.
  • Stolicą wyspy jest położone w jej zachodniej części Argostoli.
  • Nazwa wyspy wywodzi się najprawdopodobniej od mitycznego herosa, syna Hermesa, o imieniu Kefalos.
  • Na wyspie nakręcono film z Nicolasem Cage i Penelope Cruz, oparty na książce Louisa de Bernières pt. „Mandolina kapitana Corelli”. Kręcono go głównie w okolicach miasteczka Sami, w jednej ze scen możemy podziwiać też plażę Myrtos.
  • Na zachód od wyspy przebiega granica między płytami euroazjatycką i egejską, co wielokrotnie owocowało już silnymi trzęsieniami ziemi, najpotężniejsze w ostatnim stuleciu, o magnitudzie 7,3 w skali Richtera, miało miejsce w 1953 roku i spowodowało ogromne zniszczenia.
  • W górach Kefalonii uprawia się bardzo rzadki szczep winogron o nazwie Robola, zasadzony tu ponoć przez samego Kefalosa. Ze względu na swój niezwykły smak i aromat wino nazywano nektarem bogów. Ponoć w dawnych czasach marynarze modlili się do św. Gerasimosa, aby ocalił ich podczas sztormu, tak by mogli jeszcze raz napić się wina Robola. To białe, wytrawne wino o owocowym aromacie jest produkowane w tutejszych winiarniach np. Gentillini, Sarris czy Orealios.
  • Ponieważ Grecja leży w Unii Europejskiej i jest członkiem Strefy Schengen, do wjazdu wystarczy dowód osobisty. Warto natomiast zabrać ze sobą kartę EKUZ.

Kefalonia leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego, który charakteryzuje się ciepłymi słonecznymi latami i chłodnymi deszczowymi zimami. Średnie temperatury w dzień wynoszą 14°C w styczniu i w lutym, 16°C w marcu, 18°C w kwietniu, 23°C w maju, 26°C w czerwcu, 29°C w lipcu i w sierpniu, 27°C we wrześniu, 23°C w październiku, 19°C w listopadzie, 16°C w grudniu. Lata są praktycznie bezdeszczowe, a najwięcej opadów notuje się w listopadzie, grudniu i styczniu (105-120 mm). Temperatura wody jest odpowiednia do pływania od lipca do września i wynosi 24-26°C.

Najlepszym okresem na plażowanie na Kefalonii są miesiące od czerwca do połowy września.

  • Drogarati – jaskinia powstała 150 mln lat temu, a odkryta przypadkiem na skutek trzęsienia ziemi. Turyści mogą tu podziwiać dwa pomieszczenia, pierwsze, zwane Królewskim Balkonem to naturalna platforma ze stalaktytami, drugie Apotheosi ma powierzchnię 90 m² i słynie z niesamowitej akustyki, podczas jednego z organizowanych tu koncertów wystąpiła Maria Callas.
  • Melissani – jaskinia wypełniona wodą, stąd obowiązkową częścią wizyty jest krótki rejs po tutejszym jeziorku. Część stropu jaskini zawaliła się w 1953 roku, dzięki czemu światło słoneczne wpada do wnętrza, oświetlając słodko-słoną, krystalicznie czystą wodę i ściany jaskini.
  • Katavorthes – szczeliny w skałach, w które wpływa słona woda, po czym znika.
  • Assos – najbardziej malownicze miasteczko na wyspie położone na niewielkim cypelku w jej północno-wschodniej części. Możemy tu podziwiać tradycyjne kolorowe domki, stare kościoły, małe kamieniste plaże, jak również XVI-wieczny wenecki zamek.
  • Mount Ainos – park narodowy zlokalizowany w centralnej części wyspy obejmujący swoim zasięgiem najwyższy szczyt Kefalonii Megas Soros o wysokości 1628 m n.p.m. Dwie trzecie powierzchni parku porasta endemiczny gatunek jodły Abies Cephalonica.
  • Klasztor św. Gerasimosa – zabytkowy klasztor znajdujący się na płaskowyżu Omala, 15 km na wschód od Argostoli, poświęcony patronowi wyspy. Co roku tysiące mieszkańców wyspy pielgrzymują tu 16 sierpnia i 20 października, by prosić świętego o wstawiennictwo.
  • Myrtos – położona na pn-zach wyspy u stóp dwóch gór Agia Dynati i Kalon Oros plaża. Ma ok. 800 m długości i pokryta jest białymi marmurowymi otoczakami, które fale co jakiś czas zabierają do morza i osadzają na dnie, dzięki czemu woda na wybrzeżu przybiera niesamowity turkusowy kolor.
  • Paralia XI – położona na południu kefalońskiego półwyspu Paliki plaża. Tym, co przyciąga tu turystów, jest piasek, który w zależności od pory dnia przybiera rozmaite odcienie czerwieni i ochry.

Jedynym lotniskiem na wyspie jest Kefalonia Island International Airport (EFL) położone 9 km na południe od Argostoli. Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich połączeń z Polski na wyspę, można więc polecieć z przesiadką przez Ateny, Korfu lub Zakynthos, albo przepłynąć promem z Itaki, Lefkady, Kyllini, Zakynthos, czy Party.

W sezonie letnim Rainbow czarteruje samoloty na Korfu można z Warszawy, Wrocławia, Katowic, Poznania i Gdańska, a na Zakynthos z Warszawy, Wrocławia, Katowic, Poznania, Rzeszowa i Bydgoszczy. Lot trwa 2-2,5 godziny.

Kefallonitiki kreatopita – zapiekanka mięsna przygotowana z jagnięciny i wołowiny, sosu z pomidorów i wina, marchewek, ziemniaków i pora, przyprawiona czosnkiem, cynamonem, liściem laurowym, gałką muszkatołową i majerankiem.

Bourbourelia – zupa fasolowa z solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Strapatsada – jajecznica z pomidorami przygotowana z solą i pieprzem na oliwie z oliwek.

Scordalia – ziemniaczane puree z czosnkiem i oliwą.

Tsigareli – zielenina (najczęściej kapusta) ugotowana z pomidorami, cebulą, czosnkiem i ostrą papryką.

Riganada – chleb z pomidorem, oregano, czosnkiem i fetą przypominający nieco włoską bruschettę.

Mandoles – prażone migdały pokryte czerwonym karmelem.

Produkty spożywcze – wino (Roboli, Muscat), mandoles, miód (np. tymiankowy), oliwa z oliwek, chałwa.

Produkty użytkowe – kosmetyki z oliwą z oliwek, wyroby z drzewa oliwnego (miski, łyżeczki), wyroby skórzane (sandały, torebki, portfele).

Produkty dekoracyjne – ręcznie wykonana biżuteria i ceramika, ręcznie malowane obrusy.

Najlepsze artykuły o Kefalonii:

Grecka Kefalonia i jej największe atrakcje. Krótki przewodnik

Grecka Kefalonia i jej największe atrakcje. Krótki przewodnik

Grecka Kefalonia i jej największe atrakcje: piękne plaże, urokliwe miasteczka, cudowne widoki i wiele więcej. Sprawdź krótki przewodnik po Kefalonii i zobacz co warto zwiedzić

telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem