Nasi Goreng – ryż smażony w woku, najczęściej z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosem sojowym. Możliwe są też wersje mięsne, np. z dodatkiem kurczaka (ayam).
Mie Goreng – analogicznie jak wyżej, tylko zamiast ryżu jest makaron.
Babi Gulag – smażona wieprzowina (najczęściej całe prosie) faszerowana ziołami i przyprawami korzennymi.
Bebek Batutu – kaczka nadziewana ziołami, przyprawami z dodatkiem zmielonej kopry kokosowej, owinięta w liść bananowca i pieczona na ogniu.
Bakso – klarowna aromatyczna zupa, serwowana z mięsnymi lub rybnymi pulpetami.
Ginger Ayam – kurczak z warzywami w sosie imbirowym, serwowany z ryżem bądź makaronem.
Dadar Gulung – naleśniki ze świeżo zmieloną koprą kokosową polane sosem z cukru palmowego.
Satay – rodzaj tutejszych szaszłyków z różnego rodzaju mięsa, oblanych często słodkimi, bądź słodkokwaśnymi sosami.
Sambal – sosy, najczęściej ostre na bazie pomidorów, papryki, chili i mieszaniny ziół oraz przypraw.