Największe atrakcje na Bali
Bali, znajdujące się w magicznej Indonezji odwiedzane jest co roku przez tłumy turystów. Ta niesamowita wyspa porównywalna jest do raju na Ziemi. Poznaj jej najważniejsze atrakcje na blogu r.pl
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Indonezja
Region: Bali
Waluta: IDR
Powierzchnia: 5633 km 2
Liczba ludności: 3 551 000
Indonezyjska wyspa Bali to turystyczne marzenie niejednego podróżnika. Tropikalne góry upstrzone majestatycznymi stożkami wulkanów, krystalicznie czyste morze, omywające piaszczyste wybrzeże, a do tego bogata historia i interesująca kultura oraz jedna z najlepszych kuchni na świecie – to obraz Bali, jednego z turystycznych rajów świata, gdzie zróżnicowanie jest tak duże, że każdy znajdzie tu coś interesującego. Wypoczynek All inclusive na Bali to niepowtarzalna okazja do spędzenia urlopu w jednym z najpiękniejszych hoteli na wyspie, z bezpośrednim dostępem do plaży i bogatą ofertą rekreacyjną.
Bali leży w strefie klimatu tropikalnego, występują tu dwie pory roku – sucha (od kwietnia do października) oraz deszczowa (od listopada do marca). W okresie deszczowym pada zwykle kilka godzin rano i wieczorem, a pozostałą część dnia świeci słońce. Średnio w tych miesiącach notuje się od 150 do 350 mm deszczu. W porze suchej deszcze też się zdarzają, jednak znacznie rzadziej (15-90 mm miesięcznie). Temperatury na wyspie są takie same przez cały rok i wynoszą od 29°C do 32°C w dzień i 23-25°C w nocy. Morze ma mniej więcej stałą temperaturę (27-29,5°C).
Najlepszym okresem na wizytę na Bali jest okres od czerwca do września.
Podczas pobytu na indonezyjskiej wyspie warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Bali z Rainbow, które można rezerwować na miejscu.
Głównym lotniskiem na wyspie jest port lotniczy Denpasar Ngurah Rai (DPS), położony ok. 15 km na południe do Denpasar. Tradycyjne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich przelotów z Polski (alternatywą jest lot z przesiadką w jednej z azjatyckich metropolii, np. w Dubaju, Bangkoku, Singapurze, Kulal Lumpur czy Dżakarcie). Bezpośrednio można się tam dostać samolotami, które czarterują poszczególne biura podróży. Rainbow oferuje swoim klientom bezpośredni przelot z Warszawy.
Nasi Goreng – ryż smażony w woku, najczęściej z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosem sojowym. Możliwe są też wersje mięsne, np. z dodatkiem kurczaka (ayam).
Mie Goreng – analogicznie jak wyżej, tylko zamiast ryżu jest makaron.
Babi Gulag – smażona wieprzowina (najczęściej całe prosie) faszerowana ziołami i przyprawami korzennymi.
Bebek Batutu – kaczka nadziewana ziołami, przyprawami z dodatkiem zmielonej kopry kokosowej, owinięta w liść bananowca i pieczona na ogniu.
Bakso – klarowna aromatyczna zupa, serwowana z mięsnymi lub rybnymi pulpetami.
Ginger Ayam – kurczak z warzywami w sosie imbirowym, serwowany z ryżem bądź makaronem.
Dadar Gulung – naleśniki ze świeżo zmieloną koprą kokosową polane sosem z cukru palmowego.
Satay – rodzaj tutejszych szaszłyków z różnego rodzaju mięsa, oblanych często słodkimi, bądź słodkokwaśnymi sosami.
Sambal – sosy, najczęściej ostre na bazie pomidorów, papryki, chili i mieszaniny ziół oraz przypraw.
Produkty spożywcze – sos sambal, galangal, kurkuma, kawa Kopi Luwak.
Produkty użytkowe – ubrania, sarongi i narzuty z batiku, papierosy Kretek, naturalne kosmetyki (olejki, mydła).
Produkty dekoracyjne – biżuteria, maski i rzeźby z drewna, kolorowe latawce.