Orientalne wakacje zimą
Poznaj niezwykłe kraje orientu i jedź zimą w wymarzoną podróż. Jordania, Liban czy Izrael to ciekawe kierunki nawet na krótszy wyjazd. Sprawdź czym mogą zachwycić Cię te miejsca!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Znaleziono 26 ofert
Jordania
Stolica: Amman
Waluta: JOD
Powierzchnia: 88 794 km 2
Liczba ludności: 6 388 000
Jordania to kraj znajdujący się na przecięciu starożytnych szlaków handlowych – w dawnych czasach tutejszą pustynię przemierzali kupcy z cennymi ładunkami mirry, złota i kadzidła. Na przestrzeni wieków osiedlały się tu rozmaite ludy, tworząc niesamowite budowle, których pozostałości możemy zobaczyć do dziś.
Najsłynniejszą atrakcją Jordanii jest bez wątpienia Petra, wykuta częściowo w skałach, pozostająca do dziś jednym z najbardziej niezwykłych miejsc stworzonych ręką człowieka. Jordania jednak ma do zaoferowania znacznie więcej ciekawych atrakcji, takich jak niesamowite ruiny rzymskiego miasta Dżarasz, średniowieczne zamki np. Ajlun i Karak oraz kilka ważnych miejsc związanych z chrześcijaństwem jak Góra Nebo czy miejsce chrztu Chrystusa. W Jordanii znajdą też coś dla siebie miłośnicy natury i pięknych krajobrazów – czeka tu na nich wspaniała pustynia Wadi Rum i malownicza Droga Królewska, a na koniec niezwykła kąpiel w najbardziej zasolonym jeziorze świata, czyli Morzu Martwym.
Jordania to jeden z najbezpieczniejszych arabskich krajów świata z interesującą historią, bogatą kulturą i znakomitą kuchnią, którego niesamowite atrakcje z pewnością nikogo nie rozczarują! Wakacje all inclusive w Jordanii to opcja dla najbardziej wymagających turystów, którzy chcą w pełni skorzystać z uroków urlopowej destynacji pozwalającej oderwać się od życia codziennego.
Przy wjeździe do kraju nie ma obowiązku posiadania szczególnych szczepień. Zaleca się natomiast szczepienie przeciwko durowi brzusznemu, tężcowi, błonicy oraz wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B.
Walutą kraju jest dinar jordański (JOD), który dzieli się na 100 piastrów (ale, co ciekawe, miejscowi mówią na nie filsy). Do 1992 r. panował stary, 4. stopniowy system waluty, który obejmował też dirhamy i filsy (1 dinar = 10 dirhamów lub 100 piastrów, lub 1.000 filsów), czego pozostałością do dziś jest fakt, że w sklepach nadal podaje się ceny z 3 miejscami po przecinku (np. zapis 1,350 JOD oznacza 1 dinara i 35 piastrów).
Najlepiej wziąć ze sobą dolary amerykańskie lub euro i wymienić na miejscu w jednym z licznych kantorów. W miejscach turystycznych często przyjmowane są również dolary i euro (tylko banknoty). Kartą można zapłacić tylko w większych hotelach, sklepach i restauracjach. Bankomaty znajdziemy wyłącznie w dużych miastach.
1 EUR = 0,80 JOD
1 USD = 0,73 JOD
1 PLN = 0,17 JOD
1 JOD = 5,72 PLN
W Jordanii dominuje klimat podzwrotnikowy suchy. Ze względu na położenie kraju na płaskowyżu, zimy są tu dość chłodne, a lata gorące, jednak nie bardzo upalne (wyjątek stanowią obszary znajdujące się na lub pod poziomem morza, np. Dolina Jordanu i wybrzeże Morza Czerwonego, gdzie temperatury latem wzrastają w dzień do ok. 40°C w ciągu dnia, a zimą wynoszą 20-22°C).
Słupki rtęci w Ammanie pokazują zimą 13-15°C w dzień i 4-6°C w nocy, wiosną i jesienią 18-27°C w dzień i 11-15°C w nocy, latem natomiast 31-33°C w dzień i 18-20°C w nocy.
Roczna suma opadów atmosferycznych w Ammanie to tylko 245 mm, deszcze występują głównie zimą, latem nie pada wcale. W Akabie deszcze praktycznie się nie zdarzają.
Temperatura wody w Morzu Czerwonym to 21-23°C zimą, 23-25°C wiosną, 26-28°C latem i 27-28°C jesienią.
Najlepszą porą na wizytę w Jordanii jest wiosna, szczególnie kwiecień i maj oraz jesień, zwłaszcza październik.
Jordania to przede wszystkim kraj pustynny, lecz pełen przepięknych świątyń, starodawnych miast, które przypominają o bogatej przeszłości, zamków, fortec czy pałaców. Wśród najważniejszych zabytków Jordanii nie może zabraknąć takich punktów jak:
Zainteresowała Cię Petra, Wadi Rum albo nietypowe Morze Martwe? A może marzysz o arabskiej uczcie i przejażdżce quadami po pustyni? To tylko jedne z propozycji wycieczek fakultatywnych w Jordanii, z których możesz skorzystać podczas swoich wakacji.
Głównym międzynarodowym lotniskiem Jordanii jest Queen Alia International Airport (AMM), usytuowane 30 km na południe od Ammanu. Można tam polecieć bezpośrednio z Modlina i Krakowa. Lot trwa niecałe 3 godziny.
Alternatywą jest skorzystanie z lotu czarterowanego przez biura podróży do Akaby (AQJ).
W czasach starożytnych na terenie Jordanii istniały 3 wielkie królestwa – Ammonitów, Moabitów i Edomitów, które w toku dziejów stały się wasalami kolejno Izraela, Asyrii, Babilonii i Persji. W VI w. p.n.e. na południu kraju, w Edomie, osiedlił się niegdyś koczowniczy lud zajmujący się handlem karawanowym – Nabatejczycy (to im zawdzięczamy powstanie Petry). W IV w. p.n.e. Jordanię (z wyjątkiem państwa Nabatejskiego) podbił Aleksander Macedoński, a później już cały obszar kraju Rzymianie. Od VI do XVI w. tymi terenami władały dynastie muzułmańskie, a przez następne 400 lat Turcy osmańscy.
W 1916 r. wybuchła Rewolta Arabska, która miała na celu obalenie tureckiej władzy. Po pierwszej wojnie światowej europejskie mocarstwa zdecydowały o podziale Bliskiego Wschodu między swoje strefy wpływów – Jordania, zwana Transjordanią, trafiła wówczas pod kontrolę brytyjską. Kraj uzyskał niepodległość w 1946 r. Od 1948 r. Jordania kontrolowała Zachodni Brzeg i wschodnią Jerozolimę, które jednak straciła 19 lat później na rzecz Izraela, przyjmując w konsekwencji wielu uchodźców palestyńskich. W 1970 r. wybuchła wojna domowa między rządem jordańskim a organizacją palestyńską al-Fatah, która została krwawo stłumiona przez króla, a władze al Fatah zostały wydalone z kraju (wydarzenie to przeszło do historii jako „czarny wrzesień”).
Falafel – kulki z ciecierzycy z przyprawami smażone w głębokim tłuszczu.
Mutabal – pasta z pieczonego bakłażana.
Hummus – pasta z gotowanej ciecierzycy z oliwą z oliwek i cytryną.
Warak enab – nadziewane ryżem i mielonym mięsem liście winogron.
Kousa Mahshi – nadziewane ryżem i mielonym mięsem małe cukinie.
Tabbouleh – sałatka z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, drobno posiekaną miętą i pietruszką oraz cebulą.
Sałatka arabska – sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli.
Ful medames – pasta z bobu z oliwą z oliwek.
Manakish – podobny do pizzy placek z różnymi dodatkami, np. z labaneh i zatarem.
Mujadara – ryż z soczewicą i przyprawami posypany orzeszkami piniowymi.
Shoarma – tutejsza nazwa kebaba, skrawki mięsa drobiowego lub baraniego, najczęściej włożone wraz z różnymi warzywami w chlebek o nazwie pita.
Shish kebab – szaszłyki z mielonej jagnięciny.
Mansaf – uznawany za narodowe danie kraju, ryż podawany z jagnięciną i jogurtem z koziego mleka, zwanym jameed.
Maqluba – ryż gotowany z mięsem i przyprawami.
Hareesh – pieczony deser z kaszy manny, kokosa, jogurtu i migdałów.
Knafeh – ciasto kadayif przełożone serem.
Do Jordanii można wwieźć 200 papierosów i litr napojów alkoholowych (podobne ilości dotyczą też wywozu). Zakazany jest wwóz dronów (trzeba uzyskać specjalne pozwolenie), narkotyków, materiałów pornograficznych i broni.
W sklepach – woda 0,40 JOD, lokalne piwo 3,70 JOD, banany 1,10 JOD/kg, papierosy 2,40 JOD, puszka coli 0,5 JOD, oliwki 6 JOD/kg, kawa 5-6 JOD/kg,
W restauracjach – kawa 1,60 JOD, cola 0,38 JOD, frytki 1,80 JOD, hummus 1,5-2 JOD, falafel 4 JOD, shoarma 3-5 JOD, mansaf 7 JOD, nadziewane cukinie 4 JOD, shish kebab 5,50 JOD, tabbouleh 1,5 JOD, sałatka arabska 1,25 JOD.
Litr benzyny kosztuje ok. 1 JOD, bilet autobusowy miejski 0,5 JOD, taksówka 0,35 JOD opłaty początkowej i 0,50 JOD za kilometr.
Paszport ważny min. 6 miesięcy od dnia wjazdu do kraju.
Nakrycie głowy, krem z filtrem UV, podstawowy zestaw leków (tabletki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbiegunkowe, plastry, woda utleniona, pianka na oparzenia słoneczne).
Jeśli planujemy zwiedzanie miejsc sakralnych, pamiętajmy też o odpowiednim stroju (zakryte ramiona i kolana).
Dodatkowe informacje dotyczącego tego, co warto wiedzieć przed wyjazdem do Jordanii, możesz przeczytać na blogu przed podróżą.
Produkty spożywcze – baklava, daktyle, oliwki, oliwa z oliwek, chałwa, kawa, przyprawy np. zatar (mieszanka przypraw na bazie tymianku) i kmin rzymski, labaneh.
Produkty użytkowe – tygielek do parzenia kawy, kefija (chusta na głowę), tradycyjny arabski strój (galabija dla mężczyzn i abaja dla kobiet), kohl (kredka do oczu), biżuteria beduińska (kolczyki, pierścionki, naszyjniki), kosmetyki i sól z Morza Martwego.
Produkty dekoracyjne – mozaiki, szisza i tytoń do sziszy, gadżety związane z Petrą (magnesy, breloczki, miniaturki budowli), ryciny z Petry Davida Robertsa (angielskiego XIX-wiecznego podróżnika).
Jordańczycy uwielbiają się targować, pamiętajmy o tym podczas zakupów na bazarach!
Ponieważ Jordania jest krajem muzułmańskim, paniom zaleca się skromniejszy strój, panom zaś odradza szorty (nie dotyczy to głównych atrakcji turystycznych niezwiązanych z religią).
W restauracjach i hotelach przyjęte jest zostawianie napiwku (bakszyszu).
Lewa ręka uważana jest za nieczystą i nie używa się jej podczas spożywania posiłków.