Falafel – kulki z ciecierzycy z przyprawami smażone w głębokim tłuszczu.
Mutabal – pasta z pieczonego bakłażana.
Hummus – pasta z gotowanej ciecierzycy z oliwą z oliwek i cytryną.
Warak enab – nadziewane ryżem i mielonym mięsem liście winogron.
Kousa Mahshi – nadziewane ryżem i mielonym mięsem małe cukinie.
Tabbouleh – sałatka z kaszą bulgur, pomidorem, ogórkiem, drobno posiekaną miętą i pietruszką oraz cebulą.
Sałatka arabska – sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli.
Ful medames – pasta z bobu z oliwą z oliwek.
Manakish – podobny do pizzy placek z różnymi dodatkami, np. z labaneh i zatarem.
Mujadara – ryż z soczewicą i przyprawami posypany orzeszkami piniowymi.
Shoarma – tutejsza nazwa kebaba, skrawki mięsa drobiowego lub baraniego, najczęściej włożone wraz z różnymi warzywami w chlebek o nazwie pita.
Shish kebab – szaszłyki z mielonej jagnięciny.
Mansaf – uznawany za narodowe danie kraju, ryż podawany z jagnięciną i jogurtem z koziego mleka, zwanym jameed.
Maqluba – ryż gotowany z mięsem i przyprawami.
Hareesh – pieczony deser z kaszy manny, kokosa, jogurtu i migdałów.
Knafeh – ciasto kadayif przełożone serem.