Tacos de Cochinita Pibil – tortilla z marynowanym mięsem warchlaka.
Sopa de lima – cytrusowy rosół gotowany na mięsie z kminkiem, czosnkiem, ostrą papryką i oregano.
Salbutes – tortilla z puree z fasoli z dodatkiem mięsa, cebuli, kolendry, awokado i pikantnym sosem habanero.
Ceviche ze ślimakami – sałatka ze ślimakami morskimi, awokado, kolendrą, cebulą i pomidorem.
Tikin Xic – ryba marynowana w miąższu owocu arnoty, pieprzu, kminku, goździkach i soli, zawinięta w liść bananowca.
Poc Chuc – kotlety wieprzowe marynowane w soku pomarańczowym, serwowane zwykle z cebulą, ryżem, fasolą i awokado.
Pozole – gęsta zupa z ziaren kukurydzy z mięsem wieprzowym lub drobiowym.
Empanada – pieróg z ciasta kukurydzianego z nadzieniem (np. z mięsa, sera, pomidorów, galaretki owocowej).