Plan wycieczki

Dzień 1
Dzień 1

Z Polski do Sycylii: pierwszy kontakt z Katanią

Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na poszczególnych lotniskach na 2 godziny przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na R.pl/rozkłady. Przylot do Katanii, spotkanie z pilotem. Zakwaterowanie w hotelu w pobliżu historycznego centrum miasta, wieczorny spacer. Brak obiadokolacji w tym dniu. (Trasa ok. 10 km).

Dzień 2
Dzień 2

Sycylijska uczta: smaki i przepisy z Taorminy

Po lekkim włoskim śniadaniu, udamy się do Taorminy, miasta zawieszonego na skałach, znanego z iście pocztówkowego uroku, który przyciąga sławnych ludzi i turystów z całego świata. Po spacerze klimatycznymi uliczkami oraz degustacji lokalnego specjału - granity – spotkamy się z szefem jednej z okolicznych nadmorskich restauracji, by wraz z nim udać się na lokalny targ. Dzięki jego pomocy i nieocenionym radom nauczymy się odpowiednio dobierać i selekcjonować produkty potrzebne do gotowania sycylijskich potraw. Następnie odbędziemy lekcję gotowania po której grupa będzie mogła spróbować własne wytwory. Brak obiadokolacji w tym dniu. Powrót do hotelu w okolicach Katanii. (Trasa ok. 110 km).

Dzień 3

Kulinarne i przyrodnicze odkrycia na Sycylii

Dzień zaczniemy nietypowym dla Polaków, ale uwielbianym przez sycylijczyków śniadaniem - gelato con brioche, czyli lodami w brioszce, do których serwowane będzie espresso. Tak posileni udamy się w kierunku Etny, majestatycznego wulkanu, który determinuje życie mieszkańców wschodniej części wyspy. Podjedziemy w rejon kraterów Silvestrii, gdzie poetka Wisława Szymborska straciła swój kapelutek. Za dodatkową opłatą możliwość skorzystania ze znajdującej się w tym miejscu kolejki górskiej, którą można wjechać na ok. 2500 m n.p.m (ok. 60 EUR/os.). Wycieczkę można rozszerzyć o przejazd terenowymi busami na wysokość ok. 2900 m n.p.m, i spacer w towarzystwie miejscowego przewodnika-alpinisty (koszt łącznie z wjazdem kolejką to ok. 95 EUR/os.). Następnie lunch w lokalnej restauracji pod Etną. W jego skład wejdą słynne sycylijskie specjały (np. arancini, caponata), a na koniec spożyjemy deser (np. canollo albo cornetto napełnione kremem ze słynnych pistacji z Bronte). Po południu wizyta w tłoczni oliwy, gdzie zarówno poznamy tajniki procesu produkcji, jak i spróbujemy różnorodne lokalne specjały. Wizyta połączona jest z degustacją wina z winnic porastających zbocza wulkanu. Brak obiadokolacji w tym dniu. Powrót do hotelu. (Trasa ok. 90 km).

Dzień 4
Dzień 4

Syrakuzy i Marzamemi: architektura, historia i urok lokalnej kuchni

Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do Syrakuz, w antyku najpotężniejszego greckiego miasta na Sycylii. Przejazd na niezwykle malowniczą starówkę położoną na wysepce Ortigia, gdzie znajduje się barokowa katedra zbudowana w murach starożytnej świątyni Ateny. Następnie przejazd do starej osady rybackiej Marzamemi, która emanuje oryginalnym urokiem. Przez wieki na miejscowych wodach poławiano migrujące tuńczyki budując skomplikowane labirynty sieci. Sercem wioski rybackiej jest Piazza Regina Margherita z małym kościołem i lokalnymi knajpkami założonymi w dawnych domach rybackich. Po drodze zajrzymy na starą salinę, gdzie przy odrobinie szczęścia można zobaczyć flamingi. Osada stanowiła tło dla niezliczonych włoskich produkcji filmowych i telewizyjnych, a dziś przyciąga miłośników tuńczyka i owoców morza. Obiadokolacja w hotelu (dla tych, którzy wykupili dodatkowo obiadokolacje). Przejazd do hotelu w ok. Syrakuz/Pozzallo, zakwaterowanie i nocleg. (Trasa ok. 180 km).

Dzień 5

Modica i Ragusa: barokowe perły Sycylii

Po śniadaniu odwiedzimy piękne barokowe miasteczko znajdujące się na Liście światowego dziedzictwa UNESCO. Modica to prawdziwa “wyspa w wyspie”, gdzie ujmie nas ciepło i uprzejmość ludzi. W czasie spaceru otaczać nas będą majestatyczne fasady barokowych budowli. Będzie można również posmakować słynnej czekolady z Modici, której tradycje wytwarzania sprowadzili z Meksyku Hiszpanie w czasach swojej dominacji nad wyspą. Wizyta w pracowni rzemieślniczej w starej czekoladziarni: przygotowanie i degustacja czekolady modikańskiej. Następnie przejedziemy do pobliskiej Ragusy, jednego z najbardziej fascynujących miast na Sycylii. Widok gąszczu domów, kościołów i pałaców ułożonych jeden na drugim, przylegających do ścian wąwozu, będzie zapierać dech w piersiach. Chociaż miasto zostało zbudowane na planie średniowiecznym, jego serce ma w sobie pewną dozę barokowej logiki, a większość budynków pochodzi właśnie z tego okresu. Powrót do hotelu. Obiadokolacja w hotelu (dla tych, którzy wykupili dodatkowo obiadokolacje). (Trasa ok. 60 km)

Dzień 6
Dzień 6

Autentyka kulinarna Sycylii: od tradycyjnej farmy do szkoły gotowania

W tym dniu, po wczesna pobudce, proponujemy wyjazd na typową modikańską farmę, by spożyć „śniadanie starożytnych”. Rodzinny serowar Bellaera opowie o procesie produkcji sera ricotta. Następnie degustacja tejże, a także kiełbas, oliwek, pomidorów w oleju, serów i chleba domowej roboty. Powrót do hotelu na Dolce far niente, czyli słodkie lenistwo. Dla chętnych możliwość odwiedzenia perły baroku sycylijskiego, miasta Scicli (za dodatkową opłatą ok.45 EUR/os.). W tym pełnym kontrastów miasteczku, obok monumentalnych barokowych kościołów i pałaców, część mieszkańców żyła aż do połowy XX wieku w jaskiniach. Zapoznamy się w Scicli z nietypową sycylijską duchowością. W jednym z Kościołów znajduje się obraz ukrzyżowanego Jezusa w sukience, a mieszkańcy wierzą, że w stoczonej nieopodal bitwie z Arabami, hrabiego Rogera wsparła sama Matka Boska ukazując się na białym koniu. Miasto było ponadto jednym z plenerów serialu o Komisarzu Montalbano, a do dziś serialowy komisariat można obejrzeć za niewielką opłatą w miejscowym ratuszu. Dodatkowa opcja: Kurs gotowania „Scacce Modicane”. Poznaj sekrety tradycyjnej sycylijskiej scacci z regionu Modica. Jest to rodzaj rustykalnej pizzy z lokalnymi składnikami (sery, wędliny, warzywa). Zajęcia prowadzone będą przez Alessandrę – piekarkę hotelową. Cena ok. 20 Eur za osobę. Obiadokolacja w hotelu (dla tych, którzy wykupili dodatkowo obiadokolacje). (Trasa ok. 30 km)

Dzień 7
Dzień 7

Sycylijskie smaki: Avola, wino i migdały

Po śniadaniu i wykwaterowaniu z hotelu, transfer do Avoli. Zwiedzanie nadmorskiego miasteczka miasta słynącego z produkcji wyśmienitego sycylijskiego wina Nero d’Avola. W programie tego dnia wizyta w Muzeum „Palmento Frantoio” przy Via Villafranca. Następnie zwiedzanie Ratusza, gdzie można podziwiać fresk współczesnego malarza Frantatonio. Wizyta w Małym Teatrze Garibaldiego, pozostałościach rzymskiej willi oraz w Kościele św. Antoniego Opata – pierwszej monumentalnej budowli wzniesionej po trzęsieniu ziemi w 1693 roku i najstarszym kościele Nowego Noto. Następnie udamy się do Muzeum Migdałów z Avoli. Poznamy „Latte di Mandorla” – techniki starożytnego i rzemieślniczego przygotowywania mleka migdałowego. Mistrzyni cukiernicza poprowadzi lekcję, podczas której uczestnicy samodzielnie przygotują i skosztują mleko migdałowe wraz z migdałowym ciastkiem lub samymi migdałami. Ten dzień zakończymy wizytą w winnicy Assennato, gdzie nasi goście zobaczą jak produkowane jest słynne wino Nero d’Avola. Właściciel Vincenzo Assennato opowie o tradycyjnych metodach produkcji tego „Nektaru Bogów”. Na koniec degustacja czterech win z lokalnymi przekąskami. Przejazd do hotelu w okolicach Katanii, zakwaterowanie. Wieczorem pożegnalna kolacja z winem w tradycyjnej, malowniczej restauracji w górach. (Trasa ok. 150 km).

Dzień 8

Koniec objazdu: transfer do hotelu lub powrót do Polski

Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu. Następnie transfery:
- dla Klientów pozostających na drugi tydzień wypoczynku - przejazd do wybranego hotelu na Sycylii (w niektórych terminach transfer może odbywać się przez lotnisko), pobyt w dniach 8-14, a 15 dnia wylot do Polski. Doby hotelowe rozpoczynają się o godz. 14:00, a kończą o 10:00.
- dla Klientów powracających do Polski transfer na lotnisko i powrót do Polski.

Uwagi do programu

Uwagi do programu

Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, centrach historycznych i innych obiektach turystycznych. Taksy klimatyczne płatne na miejscu, bezpośrednio w hotelach. Niedziela jest dniem transferowym - w tym dniu nie uwzględnia się suplementu najlepszych miejsc w autokarze.

Dodatkowe informacje

Do dyspozycji gości

Bar, restauracja, recepcja 24h, Wi-fi.

Zakwaterowanie

Hotele **/*** klasy turystycznej, położone w okolicach miast, na trasach pomiędzy zwiedzanymi miastami. 7 rozpoczętych dób hotelowych: pd.-wsch. Sycylia.

Skromnie urządzone pokoje 2 i 3-osobowe wyposażone w: łazienki z ręcznikami, TV. Zazwyczaj brak lodówek. Klimatyzacja w pokojach w ścisłym sezonie.

Świadczenia

Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 lub za dopłatą 14 rozpoczętych dób hotelowych), przejazdy klimatyzowanym autokarem, 7 śniadań kontynentalnych oraz 1 obiadokolacja i 1 lunch, za dopłatą obiadokolacje (3), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota i rezydenta podczas pobytu, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).

Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS (koszt ok. 190 EUR/os. płatne pilotowi imprezy). Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 25 EUR/os. (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych. 

Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat podane zostały na dzień 01.07.2025 r. i mogą ulec zmianie.

Sezonowość

Zwykle wysoki sezon turystyczny w regionie Sycylia (Włochy) trwa od połowy czerwca do połowy września.

Podróże ze smakiem - Sycylia

Udostępnij
Dodaj do ulubionych
Podróże ze smakiem - Sycylia
Galeria (26)
Podróże ze smakiem - Sycylia
Podróże ze smakiem - Sycylia
Podróże ze smakiem - Sycylia
Zdjęcie mapy
Plan Wycieczki

Atuty oferty

Sycylia – Uczta Smaków i Historii 8 lub 15 dni • Taormina i groźna Etna • Syrakuzy i rybacka osada • czekoladowa Modica • Scicli z nietypową sycylijską duchowością • Avoli - nadmorskie miasto • dla chętnych dodatkowy tydzień pobytu na Sycylii
Rodzaj wyjazdu

Objazd + wypoczynek

Transfer

W cenie

Bagaż

W cenie

Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 lub za dopłatą 14 rozpoczętych dób hotelowych), przejazdy klimatyzowanym autokarem, 7 śniadań kontynentalnych oraz 1 obiadokolacja i 1 lunch, za dopłatą obiadokolacje (3), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota i rezydenta podczas pobytu, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).

Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, kosztów rezerwacji biletów do zwiedzanych obiektów, obsługi grupy w systemie TGS (koszt ok. 190 EUR/os. płatne pilotowi imprezy). Nie obejmuje podatków turystycznych - łącznie dodatkowo ok. 25 EUR/os. (płatne bezpośrednio w hotelach), dodatkowych posiłków i napoi, innych wydatków osobistych oraz wycieczek lokalnych. 

Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat podane zostały na dzień 01.07.2025 r. i mogą ulec zmianie.

Plan wycieczki

Dodatkowe informacje

Szczegóły lotu

Przedłuż wakacje o wypoczynek w hotelu

Możesz rozszerzyć swoją wycieczkę objazdową o dodatkowe kilka dni wypoczynku. W tym celu wybierz hotel na przedłużenie pobytu.

Lecąc na wakacje z Rainbow masz zawsze w cenie:

Bagaż

rejestrowany i podręczny

Opieka

polskojęzycznego pilota

Ubezpieczenie

podstawowe

Uśmiechnięty pan na banerze
Za osobę5 003
Cena regularna: 5 703 złNajniższa cena z 30 dni: 5 003 zł
Razem
10 005 zł
Zaliczka 10%1 000 zł
trwa wczytywanie
telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem