Opinie klientów o Sycylia - Wyspa Niezwykła

5.0 /6
528 
opinii
Intensywność programu
4.6
Pilot
5.3
Program wycieczki
5.3
Transport
5.0
Wyżywienie
4.0
Zakwaterowanie
4.2
Opinie pochodzą od naszych Klientów, którzy odwiedzili dany hotel lub uczestniczyli w wycieczce objazdowej.

Osoba dodająca opinię musi podać dane osobowe, takie jak imię i nazwisko oraz dane dotyczące wyjazdu, czyli datę i kierunek wyjazdu lub numer rezerwacji. Dzięki tym informacjom sprawdzamy, czy autor opinii faktycznie podróżował z nami. Jeżeli dane się nie zgadzają, wówczas nie publikujemy opinii.
Najlepiej oceniane
Wybierz

5.5/6

Wiesława, Grudziądz 08.07.2018
Termin pobytu: lipiec 2018

I tak - i nie

Nie lubię czytać komentarzy na temat wyjazdów. Tym razem przeczytałam - i nie do końca mogę się zgodzić. Co do przewodniczki-pilortki ocena jest ta sama czyli pani Ania profesjonalistka, że hej.Hotele podobno były brudne - tu się nie zgadzam. Było czysto. Sprzątane pokoje, zmieniane ręczniki itd. W jednym brakowało windy - musiałam targać walizę. Ale doniosłam całą więc nie było tak źle. Co do jedzenia - zgoda. Mogło być inne. nie wiem czy lepsze. Wolałabym bardziej urozmaicone obiadokolacje. Mozna byłoby podnieść cenę dopłaty i zafundować nam obiad iście sycylijski. Na wyjeździe zabrakło mi trochę ciekawostek z życia Sycylijczyków. Rewelacyjny targ.Tyle uwag. Poza tym jestem bardzo zadowolona. Dużo zobaczyłam .

5.5/6

w parze 15.10.2018
Termin pobytu: wrzesień 2018

Sycylia - raj dla łasuchów

Wycieczka „Sycylia – wyspa niezwykła” to zaskakujący „misz-masz” zarówno dla ducha jak i ciała. Dla ducha ponieważ można zobaczyć piękne antyczne budowle takie jak czynne do dziś ruiny teatru w Taorminie, katedry o zaskakującym wnętrzu (nie typowym jak na obiekty sakralne). Nie tylko zobaczyć pojedyncze piękne obiekty wpisane na listę zabytków UNESCO ale i całe urokliwe miasteczko jakim jest Noto, które widniej na tej liście. „Dotknąć” wnętrza ziemi spacerując w pobliżu Etny (niestety ze względów bezpieczeństwa nie ma możliwości wjazdu na samą Etnę to informacja dla tych którzy liczą że zajrzą do jej wnętrza). Dla ciała natomiast można zrelaksować się w błotkach siarkowych na wyspie Vulcano i na koniec codziennie nasze kubki smakowe mogą być bombardowane doznaniami kulinarnymi. Sycylia to prawdziwy raj dla łasuchów. Pani Ania, nasza pilotka, nie tylko ciekawie przedstawiała historię tę aktualną jak i oczywiście świat antyczny ale też wyjątkowo smacznie i obrazowo opowiadała o kuchni sycylijskiej w tym o słodkościach w jakich lubują się mieszkańcy wyspy. Oczywiście można się bronić rękami i nogami przed skosztowaniem tych łakoci tylko….. po co? W końcu to urlop, więc należy spróbować wszystkiego! Począwszy od lodów które w tym rejonie są albo dobre albo bardzo dobre o smakach tak zaskakujących jak owoce morwy, broszki (czyli lody w słodkiej bułce), połączenie tych dwóch jakże wydawałoby się różnych kulinarnych składników daje naprawdę coś pysznego, rurki a raczej RURY z kremem tj. kremowym serkiem ricotta, po owoce z marcepana czy cycuszki św. Agaty. Ten ostatni rarytas zostawiam jako hmmmm coś intrygującego co każdy powinien już sam zakosztować. Jeżeli jednak trafią się osoby które nie wiem jak, ale obronią się przed taką listą naprawdę pysznych łakoci (ja się broniłam ale poniosłam klęskę) to pozostaje pyszna kawa, podawana wszędzie, małe mocne espresso stawia na nogi o każdej porze dnia i nocy. Na targu w Katanii lub w Palermo można skosztować świeżo złowionych ostryg, dla tych którzy nie gustują w surowiznach polecam smażone owoce morza, gorące kasztany czy arancini (ze względu na swój wygląd nazywane sycylijską pomarańczą) ze szpinakiem lub mięsem - pyszne (są też wersje dla łasuchów np. z pistacjami) lub kanapkę ze śledzioną, podawana w chrupiącej, ciepłej bułce z serkiem ricotta. Dla nas brzmi strasznie a co najmniej dziwnie, natomiast jest to przysmak sycylijski o smaku… hmmm… zaskakującym, koniecznie spróbować i nie bać się, u nas tego nie ma, a warto. Dla mnie Sycylia była zaskakująca pod względem kulinarnym, nie spodziewałam się takiej eksplozji smaków i takiego wyboru kulinarnego na takiej bądź co bądź niewielkiej wysepce. Bo to, że jest to wyspa niezwykła, pełna antycznych budowli z historią której słucha się z otwartymi ustami, pełna uroku z wąskimi uliczkami i ludźmi otwartymi i uśmiechniętymi to wiedziałam i tego się spodziewałam i to otrzymałam na tej wycieczce w 100%. Natomiast kulinaria….. jeżeli ktoś się waha czy warto niech potraktuje Sycylię jako wyzwanie degustacyjne, zaczynając od porannego espresso a kończąc na wieczornym winie.

5.5/6

Maria Teresa, GDAŃSK 26.05.2017
Termin pobytu: maj 2017

polecam tą wycieczkę.

Mam nadzieję,że jeszcze pojadę na Sycyli

5.5/6

Agnieszka, Olsztyn 02.09.2022

Sycylia - wyspa naprawdę niezwykła

Jakiś czas już planowałam wyjazd na Sycylię i nie żałuję wyboru tej wycieczki. W kilka dni można zobaczyć najważniejsze miejsca na wyspie i poznać trochę lokalną kuchnię. Polecam tę wycieczkę, a jeśli pilotem będzie pan Wojtek to jest gwarancja udanych wakacji. To pierwsza objazdówka, na której tylko 2 razy musieliśmy się pakować. Przyjemna odmiana. Program wycieczki bogaty, ale zrównoważony. Jest czas na wszystko: zwiedzanie, poznanie kuchni i plażowanie. W hotelach baseny, więc można się zrelaksować po zwiedzaniu, no i jest gdzie się podziać przed odlotem do Polski.
telefon

Pobierz aplikację mobilną Rainbow

i ciesz się łatwym dostępem do ofert i rezerwacji wymarzonych wakacji!

pani-z-meteracem