Kiedy pojechać na urlop do Tajlandii? Pogoda, klimat i temperatury
Masz ochotę na wczasy w Tajlandii? Sprawdź pogodę, klimat i średnie temperatury panujące w tym kraju i dowiedz się, kiedy najlepiej wybrać się na urlop do Tajlandii
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Tajlandia
Region: Koh Chang
Waluta: THB
Tajskie wyspy od dekad przyciągają osoby marzące o beztroskim urlopie i pragnące zrelaksować się na pięknych, piaszczystych plażach z dala od tłocznych i głośnych kurortów. Jedną z wysp, gdzie taki błogi wypoczynek jest możliwy, jest Koh Chang. Na przyjezdnych czekają tu: przepiękna przyroda, fantastyczne plaże, wspaniałe widoki i oczywiście aromatyczna tajska kuchnia. Jeśli masz ochotę oderwać się od szarej rzeczywistości i spędzić czas w prawdziwym raju, koniecznie wybierz się na Koh Chang!
Na Koh Chang dominuje klimat tropikalny, a wysokie temperatury notuje się tu przez cały rok. Pora deszczowa trwa od maja do października, sucha natomiast od grudnia do kwietnia.
Temperatura w dzień praktycznie nie spada poniżej 30°C (najcieplej jest marcu i kwietniu – 33°C, w pozostałych miesiącach słupki rtęci pokazują 30-31°C). W nocy temperatura waha się między 20 a 24°C.
Od września do października występuje ryzyko pojawienia się tajfunów.
Woda jest odpowiednia do kąpieli przez cały rok, a jej temperatura wynosi 28-30°C.
Najlepszym okresem na wizytę na Koh Chang jest pora sucha, czyli miesiące od grudnia do marca.
Do najpiękniejszych plaż na Koh Chang zalicza się White Sand Beach, Lonely Beach i Klong Prao. Wszystkie są położone po zachodniej stronie wyspy.
Na wyspie znajduje się też kilka malowniczych wodospadów, np. Khlong Phlu, Khlong Nonsi, Than Mayom, Khiri Phet, Khlong Chao Lueam czy Kai Bae.
By dostać się na Koh Chang, trzeba najpierw polecieć do Bangkoku na Suvarnabhumi Airport (BKK), następnie należy przejechać autobusem do przystani (4-4,5 h), a potem na wyspę przepłynąć promem lub speedboatem.
Obecnie żadne linie lotnicze nie oferują bezpośrednich lotów w te strony, jeśli więc się tu wybieramy, warto skorzystać z samolotu czarterowanego przez biura podróży. W sezonie turystycznym z Rainbow do stolicy Tajlandii można dolecieć bez przesiadki z Warszawy. Lot trwa niecałe 11 godzin.
Som tam – sałatka z zielonej papai z czosnkiem, chilli, prażonymi orzeszkami ziemnymi, pomidorami, fasolą i cukrem palmowym.
Tom yum – ostra zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal.
Ka prao gai – smażony kurczak w liściach bazylii.
Kao Mun Gai – plastry kurczaka w ostrym, imbirowym sosie.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry ze wszystkich, których można spróbować w Tajlandii z zielonymi papryczkami chilli, imbirem, bakłażanem i mleczkiem kokosowym.
Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Hoy Tort – danie z małżami przypominające omlet.
Khanom Buang – chrupiące naleśniki z bezą i dodatkami, np. tartym kokosem.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.
Produkty spożywcze – świeża pasta curry, gotowe zestawy przypraw do pad thai lub tom yum, pasta z tamaryndowca, sos rybny, suszone owoce (ananas, melon, mango, durian).
Produkty użytkowe – sarongi, letnie ubrania, odzież plażowa.
Produkty dekoracyjne – wyroby z muszelek i kokosa (miski, lampki, doniczki, talerzyki), biżuteria, obrazy, rękodzieło.