Som tam – sałatka z zielonej papai z czosnkiem, chilli, prażonymi orzeszkami ziemnymi, pomidorami, fasolą i cukrem palmowym.
Tom yum – ostra zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem, trawą cytrynową, liśćmi limonki i przyprawą galangal.
Ka prao gai – smażony kurczak w liściach bazylii.
Kao Mun Gai – plastry kurczaka w ostrym, imbirowym sosie.
Gaeng Keow Wan – zielone curry, najbardziej pikantne curry ze wszystkich, których można spróbować w Tajlandii z zielonymi papryczkami chilli, imbirem, bakłażanem i mleczkiem kokosowym.
Pad thai – smażony makaron z pastą z tamaryndowca, sosem rybnym i różnymi dodatkami – orzeszkami ziemnymi, kiełkami fasoli mung, jajkiem, warzywami czy tofu.
Hoy Tort – danie z małżami przypominające omlet.
Khanom Buang – chrupiące naleśniki z bezą i dodatkami, np. tartym kokosem.
Guay Teow – zupa z makaronem, występująca w wielu wersjach smakowych.