Gdzie pojechać na wakacje w marcu? Poznaj najciekawsze europejskie oraz egzotyczne kierunki!
Marzec to doskonały moment, by wyrwać się z zimowej monotonii i wymienić bure niebo na lazurowe, a kalosze na sandały. Tylko gdzie warto polecieć?
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj pokoju
Udogodnienia w pokoju
Rodzaj hotelu
Tematyka
Sezon
Dokumenty
Oferty
Tanzania
Region: Zanzibar
Waluta: TZS
Powierzchnia: 1658 km 2
Liczba ludności: 622 459
Kiedy próbujemy wyobrazić sobie raj, często przychodzi nam do głowy piękna biała piaszczysta plaża porośnięta palmami i oblewana wodami oceanu. Tak właśnie wygląda Zanzibar, najsłynniejsza tanzańska wyspa, który oprócz wspaniałych warunków do wypoczynku, przyciąga przyjezdnych słoneczną pogodą i ciekawą lokalną kulturą. Jeśli dodać do tego przepyszną lokalną kuchnię, bogatą w świeże ryby i owoce morza, to mamy przepis na niezapomniane wakacje! Wybierając wczasy All inclusive na Zanzibarze zyskujesz gwarancje niczym niezmąconego wypoczynku w jednym z najpiękniejszych hoteli na wyspie i bogatą ofertą udogodnień.
Zanzibar leży w strefie klimatu równikowego wilgotnego, charakteryzującego się dość wysokimi temperaturami i sporą wilgotnością. Na wyspie można wyróżnić dwie pory suche (krótka przypadająca na styczeń i luty oraz długa między czerwcem a październikiem) i dwie deszczowe (długa od marca do końca maja i krótka w listopadzie i grudniu). W okresie pory suchej suma opadów wynosi ok. 30-40 mm, podczas deszczowej natomiast – 150-200 mm miesięcznie.
Tutejszy klimat cechują stosunkowo niewielkie zmiany temperatur dziennych – w najchłodniejszych miesiącach rzadko kiedy temperatura spada poniżej 26-27°C, a w najgorętszym okresie niewiele przekracza 30°C. Noce są bardziej rześkie, ale nawet w najzimniejszym okresie temperatury rzadko kiedy spadają poniżej 20°C (minimalne to ok. 18-19°C). Podobnie niewielkie są roczne amplitudy temperatury wody, która średnio waha się tu od 23 do ok. 27°C.
Na Zanzibar najlepiej wybrać się w okresie, kiedy trwa pora sucha.
Więcej informacji na temat klimatu i pogody na Zanzibarze znajdziesz na naszym blogu.
Podczas wczasów warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych na Zanzibarze i wraz z polskojęzycznym przewodnikiem zwiedzić największe atrakcje wyspy, podczas całodniowego wypadu.
Międzynarodowy port lotniczy Zanzibaru nosi nazwę Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ) i usytuowany jest w południowej części stolicy wyspy. Obecnie żadne linie lotnicze nie mają w ofercie bezpośrednich połączeń na Zanzibar, jeśli więc wybieramy się w te strony, warto skorzystać z samolotu czarterowanego przez biuro podróży. Z Rainbow polecimy tam z Warszawy. Lot trwa ok. 9 godzin.
Mandazi – trójkątne racuchy z ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu.
Ugali – danie z płatków lub kluseczek kukurydzianych z masłem, serem lub mlekiem, podawane z gulaszem lub sosem warzywnym.
Zanzibarska pizza – placki z ostrym mięsnym farszem i smażonym jajkiem.
Biryani i pilaf – dwa dania na bazie ryżu wywodzące się z Indii.
Mishkaki – marynowane w sosie i przyprawach szaszłyki z grilla.
Urojo – gęsta zupa z dodatkiem bhajias (smażonych, panierowanych ziemniaków), puree ziemniaczanego i kokosowego chutney.
Sorpotel – gulasz z ozorków i wątróbki z dodatkiem octu, masali i pasty z tamaryndowca.
Pweza wa nazi – curry z ośmiornicy z kokosem, tamaryszkiem, cynamonem, czosnkiem, i kardamonem.
Chipsi mayai – omlet z ziemniakami posypany świeżym chilli.
Produkty spożywcze – przyprawy (wanilia, cynamon, goździki, pieprz, kardamon, curry, masala), kawa, herbata.
Produkty użytkowe – olejki perfumowane, zapachowe mydła, gra Bao, chusty kanga.
Produkty dekoracyjne – drewniane rzeźby lub maski z afrykańskimi motywami, tradycyjna biżuteria.