Turcja Egejska czy Riwiera Turecka – gdzie się wybrać na wakacje?
Chcesz wiedzieć, gdzie do Turcji na wakacje najlepiej polecieć? Poznaj uroki Riwiery Tureckiej i Turcji egejskiej. Zaplanuj wakacje z Rainbow!
Filtry
Popularne
Wyżywienie
Liczba dni
Typ wyjazdu
Cena
Standard hotelu
Ocena klientów
Udogodnienia w hotelu
Rodzaj hotelu
Odległość hotelu od lotniska
Tematyka
Sezon (1)
Dokumenty
Oferty
Użyte filtry:
Znaleziono 49 ofert
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Przedłuż wakacje o pobyt w hotelu
Turcja
Region: Riwiera Egejska
Waluta: TRY
Riwiera Egejska jest dużo spokojniejsza, niż południowa część Turcji, gdzie dominują skupiska olbrzymich hoteli ciągnące się kilometrami wzdłuż plaży. Bogata spuścizna historyczna (w okolicy znajdują się liczne zabytki sięgające czasów starożytnych) oraz ciekawe ukształtowanie terenu, na które składają się góry i liczne zatoki, osłonięte często pobliskimi greckimi wyspami (dzięki czemu woda jest tu bardzo spokojna i zazwyczaj cieplejsza, niż w Morzy Śródziemnym) oraz mnogość piaszczystych plaż, sprawiają, że nie można się tu nudzić. Wszystko to sprawia, że egejskie wybrzeże Turcji to wprost idealne miejsce na wypoczynek!
Na Riwierze Egejskiej panuje klimat śródziemnomorski. Zimy są dość łagodne, ze średnimi temperaturami około 12-14°C w dzień i 6-8°C w nocy, a lata natomiast dość ciepłe – maksymalne temperatury wahają się wówczas od 30 do 33°C w dzień i 22°C w nocy. Wiosną i jesienią słupki rtęci pokazują 21-26 11-15°C w dzień i 11-15°C w nocy. Opady deszczu występują głównie od połowy października do połowy kwietnia.
Z wyjątkiem okresów złej pogody, słońce świeci tu dość często nawet zimą, latem natomiast niebo jest zwykle czyste.
W okolicach Izmiru temperatura wody wynosi średnio 15-16°C zimą, 18-20°C wiosną i jesienią, a latem sięga 23°C. Idealną porą na morskie kąpiele jest okres od czerwca do października, a na zwiedzania wiosna i wczesna jesień.
Podczas wypoczynku w tej części Turcji warto również skorzystać z oferty wycieczek fakultatywnych w Riwierze Egejskiej, które można rezerwować jeszcze przed wyjazdem na wczasy. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje całodniowy wypad do Efezu, wyprawa do Dalyanu czy malowniczego Pamukkale – tureckiego cudu natury.
Głównym lotniskiem dla Riwiery Egejskiej, a zwłaszcza dla jej południowej części, jest Port Lotniczy Bodrum-Milas (BJV), znajdujący się 30 km na północy-wschód od Bodrum. Alternatywą może być też przelot do na lotnisko do Dalaman (DLM), położone 100 km na wschód od Marmaris i 200 km na wschód od Bodrum. Największym lotniskiem na całym egejskim wybrzeżu jest natomiast Port lotniczy Izmir (ADB), położony 25 km na południe od tego miasta, ale tam loty z Polski (nawet czarterowe) odbywają się bardzo sporadycznie.
Z Polski nie ma bezpośrednich połączeń na żadne z tych lotnisk. W sezonie można się tam jednak dostać samolotami wyczarterowanymi przez biura podróży.
Rainbow oferuje przeloty do:
Bodrum – z Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Poznania, Warszawy i Wrocławia.
Dalaman – z Katowic, Poznania i Warszawy.
Çöp şiş kebap – szaszłyki, najczęściej z jagnięciny.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z różnymi sałatkami warzywnymi.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Dolma – rodzaj gołąbków, ale farsz zawijany jest w liście winogron.
Simit – rodzaj tureckich precli, czy też obwarzanków z sezamem.
Karides güveç – krewetki z pomidorami, czosnkiem (często też z serem) zapiekane w glinianych naczyniach.
Hamsi Tava – malutkie smażone rybki, najczęściej sardele.
Ayran – tradycyjny turecki napój mleczny, przypominający swym smakiem posolony jogurt.
Baklava – tureckie słodycze.
Produkty spożywcze – kawa, lokalna herbata, przyprawy (kurkuma, papryka, kumin, czy specjalną mieszankę przypraw do ryb bądź mięsa), syrop z granatów, oliwa z oliwek, tureckie słodycze -baklava, lokum i halva (chałwa).
Produkty użytkowe – ubrania bawełniane (Turcja jest znaczącym producentem bawełny), wyroby ze skóry (paski, kurtki), dywany, tygielek do parzenia kawy, zestaw małych szklanek do herbaty czy mydełko z oliwek.
Produkty dekoracyjne – rozmaite gadżety z tzw. ręką Fatimy czy okiem Proroka, zdobiona ceramika, ornamentalne lampy.