Na styku kontynentów i kultur – wakacje w Turcji
Oblewana przez wody Morza Czarnego, Marmara, Egejskiego i Śródziemnego, Turcja co roku przyciąga turystów z całego świata, spragnionych słońca, gorącej wody, radosnych kąpieli i leniwego odpoczynku na plaży. Należy jednak pamiętać, iż wakacje w Turcji to nie tylko nadmorskie kurorty, to także górskie wycieczki, odkrywanie zabytków i zachwyt nad różnorodnym krajobrazem. Kraj ten leży również na pograniczu dwóch Europy i Azji, łącząc w sobie dwie odmienne cywilizacje: europejską i islamską. Wczasy w Turcji będą więc również okazją do odkrywania orientalnych miejsc, fascynujących obyczajów i wspaniałych, gościnnych ludzi.
Słońce na wyciągnięcie ręki – wczasy w Turcji
Choć ścisły sezon urlopowy przypada w Turcji na czas od kwietnia do listopada, tak naprawdę cały rok sprzyja wakacyjnemu wypoczynkowi. Wszystko za sprawą łagodnych temperatur i niemal nigdy niegasnącego słońca. Morskie kąpiele przyniosą Wam ukojenie od lądowych upałów. Jeżeli nie lubicie tropikalnych temperatur, wybierzcie wakacje w Turcji w miesiącach wiosennych czy jesiennych. Dobrym pomysłem dla wszystkich, którzy od opalania, wolą zwiedzanie, może być wyjazd do Turcji zimą. Najpopularniejsze zabytki, takie jak Hagia Sofia czy Błękitny Meczet nie są wtedy tak oblegane, a i kasy biletowe często zaskoczą nas niższymi cenami.
Smaki orientu – wakacje w Turcji
Mieszanie się różnych wpływów, arabskich i europejskich jest widoczne nie tylko w kulturze, architekturze czy obyczajach. Również kuchnia turecka śmiało łączy ze sobą to, co najlepsze w tradycjach kulinarnych Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Najbardziej rozpoznawalnym daniem tureckim jest oczywiście Kebap. W tureckich miastach znajdziemy zresztą multum miejsc, w których kebab przyrządza się na dziesiątki różnych sposobów. Jednak oprócz tego, pamiętajmy, iż Turcja słynie choćby z przepysznej baklawy, słodkiej przekąski przyrządzanej na bazie miodu, orzechów i cynamonu, ukrytych pomiędzy cienkimi warstwami ciasta. Niezwykle popularne są także pierożki z różnym nadzieniem, mięsnym, serowym lub warzywnym.