Karides güveç – krewetki z pomidorami, czosnkiem (często też z serem) zapiekane w glinianych naczyniach.
Hamsi Tava – malutkie smażone rybki, najczęściej sardele.
Midye – mule; tava – smażone, dolma – faszerowane.
Çöp şiş kebap – szaszłyki, najczęściej z jagnięciny.
Iskender kebab – jagnięcina smażona na ogniu, często z dodatkiem sosu pomidorowego.
Lahmacun – placek z mięsem i warzywami, podawany z drobno pokrojoną świeżą pietruszką.
Kumpir – parowany ziemniak, wymieszany ze startym żółtym serem, serwowany z różnymi sałatkami warzywnymi.
Börek – rodzaj francuskiego ciasta z ziemniakami, mięsem albo słonym serem.
Dolma – rodzaj gołąbków, ale farsz zawijany jest w liście winogron.
Kabak Dolmasi – faszerowana cukinia.
Köfte – wszelkie rodzaje mięsa mielonego, smażone lub grillowane.
Simit – rodzaj tureckich precli, czy też obwarzanków z sezamem.
Zupy: Bakla Çorbasi – zupa krem z bobu, Mercimek Çorbasi – zupa z soczewicy.
Baklava – tureckie słodycze.
Ayran – tradycyjny turecki napój mleczny, przypominający swym smakiem posolony jogurt.